четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25719 прочитания

    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba

    Смятам, че в HPE, а и в България сме достигнали до високи нива на равнопоставеност и няма никакво значение от какъв пол си, казва Александрина
    13 април 2022, 17:21 a+ a- a

    Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

     Александрина Яворова работи в ИТ сектора от 19-годишна. Още от ученичка мечтае за кариера в сферата на информационните технологии. „Толкова бях ентусиазирана от тази идея, че събирах стари десктопи, които свързвах в LAN мрежа вкъщи“, спомня си Александрина. В момента е ръководител екип в HPE Networking Aruba.

    Вижте какво разказа Александрина пред Economy.bg за кариерния си път в света на технологиите.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Висшето си образование завърших в Технически университет София със специалност „Компютърни системи и технологии“ на немски език, бакалавър и магистър. Когато бях ученичка, мой приятел ми показа операционната система Linux и тогава се зароди интереса ми към информационните технологии.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи ви спечли?
    Когато бях малка, ходих на кръжок по шах и там се зароди интересът ми към математиката. В последствие, той прерасна в сртаст към информационните технологии. Повечето ми съученици искаха да учат медицина или право. Аз имах желание да се развивам в ИТ сферата. Толкова бях ентусиазирана от тази идея, че събирах стари десктопи, които свързвах в LAN мрежа вкъщи. 

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше помощник във фирмата на чичо ми - предприятие за производство на млечни продукти. Помагах за пакетирането на млечни изделия и за лепенето на етикети. Чувствах се изключително объркана и притеснена, но ми беше много забавно. Там се запознах с много различни хора, които ми помогнаха да разбера какво значи работа в екип и колко важно е всеки да дава максимума от себе си, за да постигнем заедно общата цел. Придобих и висока работна култура. С първата си заплата си купих първия по-мощен лаптоп и бях много щастлива. До днес си спомням с много приятни чувства за тези дни и хората, които ме подкрепяха и ми дадоха основа за пътя ми нагоре.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах работа в ИТ сферата на 19 години, още в първи курс в университета.

    Позицията ми беше Deployment Engineer в немско предприятие за производство на алуминий. Тогава бях много развълнувана, но и много уплашена. Знаех, че ще се справя с работата, но имах притеснение как ще ме приемат, защото познавах бегло материята и знаех колко подводни камъни има. Спомням си, че след като приключихме с проекта получих обратна връзка за представянето си, която много ми помогна да се доизградя като специалист, а и ми даде едно завидно самочувствие. Това беше моята първа „малка“ победа.

    В момента каква е вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на чоквек извън вашата сфера, в какво се състои работата ви?
    В момента съм ръководител на два екипа, занимаващи се с поддръжка на мрежи. Те се състоят от агенти, които са специализирани в портфолиото на HPE и по-конкретно Aruba. Те имат за задача максимално точна и конкректна информация да достига до другия ми екип с мрежови инженери, чиято цел е бързото разрешаване на клиентските проблеми. Работата ми се състои в това да изградя стабилни и висококвалифицирани технически екипи, които да предоставят бързи и компетентни решения за корпоративните ни клиенти. Главната ми цел е екипите ми да обичат работата си и да се чувстват щастливи на работното си място. Да открия най-добрите качества на хората и заедно да канализираме тяхната енергия в правилната посока, за да могат да се развият по най-добрия за тях начин в компанията.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата ви?
    Смятам, че в ИТ сферата в България има много какво да се учи. Често хората, които навлизат в тази сфера, нямат пълната информация, не са наясно колко голям е обхватът на ИТ индустрията и колко големи възможности предлага. 

    Най-мотивиращото в работата ми е, когато виждам, че с моя помощ хората откриват правилната за себе си посока, увенчават усилията си с успех и са удоволетворени и щастливи от работата си. 

    Кои са вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Моите ролеви модели са хора, които са силно мотивирани, целеустремени. Хора, които не се страхуват от промяната и постоянно търсят нови предизвикателства. Специалисти, които нямат притеснение да излизат от зоната си на комфорт и да работят както за собственото, така и за екипното развитие. Срещала съм много такива професионалисти в кариерния си път, благодарение на които успях да се съхраня и да израсна.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Смятам, че в Hewlett Packard Enterprise (HPE), а и в България сме достигнали до високи нива на равнопоставеност и всъщност няма никакво значение от какъв пол си. Ако полагаш необходимите усилия и се стремиш към целта си, ти си способен да я постигнеш. Общото разбиране е, че жените в ИТ индустрията са подценявани. Лично аз мисля, че това изобщо не е така. Моят опит е много различен. Основното предизвикателство в ИТ сферата е, че тя много бързо се развива, средата е много динамична и ако искаш да се задържиш и да успееш, трябва да си много адаптивен и високо мотивиран. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустирята е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Клишетата са, за да се опровергават, както споменах по-горе. Може това да е било валидно някога, но не и днес. В световен мащаб има много изявени жени ИТ специалисти. Интересен и вълнуващ факт за мен е, че България заема челна позиция в Европа по процент жени в ИТ индустрията. Аз лично се чувствам много удовлетворена от сферата, която съм избрала за развитие. Една от ценностите на HPE е равнопоставеността. Всички служители на компанията са много ангажирани и изповядват тази ценност. Атмосферата е страхотна и аз се чувствам спокойна и щастлива, както сред мъжете, така и сред жените.

    Кои са на-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустирята?
    Чувала съм, че жените са по-слаби специалисти в техническите направления и че жените трябва да пишат документация. Не мисля, че това е така, всичко зависи от амбициите и мотивацията на човека. Друго клише, което съм чувала е, че жените са по-емоционални. Смятам, че това е вярно. Но мисля, че това по-скоро е положително качество. Емпатията например е ключов фактор за човешките отношения. Способността да разбираш чувствата на другите хора на интелектуално ниво, отгатвайки техните мисли е изключително полезно и много ценено, както в работата с клиенти, така и при екипните взаимоотношения. 

    Какви са вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Доста от свободното си време инвестирам в разучаване на новите технологии на пазара, изключително интересно ми е. Обичам много да пътувам, голяма страст ми е. Най-вълнуващата част от едно пътуване за мен е да опозная културата на страната и често заговарям местни, за да ми разкажат повече за ценностите и културата си.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие профеционалния им път, какво бихте им казали? Защо да изберат ИТ сферата?
    Работата в ИТ сектора е много разнообразна и вълнуваща. Ще имате шанс да се докоснете до най-новите технологии и да сте част от магията на „създаването на бъдещето“. Следвайте мечтите си и не се отказвайте от целите си, само защото изглежда трудно или защото някой ви казва, че това не е място за жени. ИТ сферата е много обширна и има толкова различни направления, в които можете да се развивате.  Бъдете смели, целеустремени и не се страхувайте да се „провалите“! Всяка „загуба“ е урок и стъпало нагоре!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center EOOD в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа