понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7985 прочитания

  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale

  „Смятам, че в следващите години условията за опитни програмисти в България ще стават все по-привлекателни“, казва Мартин, който ръководи екип от софтуерни инженери в технологичната компания
  18 април 2022, 10:05 a+ a- a

  Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale. Снимка: AtScale

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale.

  Разкажете ни за себе си и за Вашето образование. Какво оценявате като най-ценно?
  Казвам се Мартин Антонов, на 31 години от град Варна. Завършил съм бакалавърска степен по математика в University of Warwick и магистърска по приложна математика в London School of Economics and Political Science (LSE). Завърших магистратурата си с отличие и специална награда – Haya Freedman Award, за най-добра дисертация в областта на математиката. Във висшето образование оценявам най-много контактите, които съм създал през годините, развиването на конкретни умения като логическо и аналитично мислене, способността за задълбочаване в дадена материя или проблем, както и работата в екип. Конкретните знания по математика, макар и изключително интересни за мен, рядко влизат в употреба в ежедневната ми работа. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Със сигурност никога не бих учил нещо по-различно от математика. Винаги съм проявявал голям афинитет към тази наука и с огромно желание съм участвал в школи, олимпиади и състезания. 

  Личното ми мнение е, че човек трябва да избере такава специалност в университета, която му е интересна и му се отдава най-добре. По този начин най-ефективно се развиват уменията, които са необходими за една успешна кариера, дори и тя да е в коренно различна сфера от изучаваната. Мисля, че това си проличава най-ярко в IT сектора в България, където малък процент от програмистите са завършили компютърна специалност. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше още в гимназията като тенис инструктор към един хотел в к.к. Златни пясъци. Останал съм с прекрасни впечатления и спомени от това лято. Мисля, че успях да помогна на много любители да подобрят играта си, както и на много деца да се развият и да заобичат тениса, което ми носеше голямо удовлетворение. Със спестените пари от тази работа започнах първия си бизнес. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Професионалната ми кариера се е развивала в три направления – предприемачество, преподавателска дейност и IT. 

  Първият ми бизнес беше свързан с внос и продажба на йойо и жонгльорски артикули. С моя партньор развихме йойо спорта и културата в България с много състезания, събития и обучения. Имам много силни спомени и интересни преживявания от този период, но това, което ценя най-много, са безценният опит от организиране на събития и ръководене на всички аспекти от една бизнес дейност, както и всички контакти, които създадох. 

  Всеки, който ме познава, знае колко много обичам да преподавам. Воден от тази си страст и с помощта на моите партньори създадохме във Варна академия за програмиране с фокус върху компютърните игри. Академията имаше три успешни сезона, като голяма част от студентите останаха да работят в компанията. Най-важното за мен от този проект беше възможността да предам знанията си на хора без никакъв опит в IT, да ги запаля по програмирането и игрите и да проследя успешната им реализация в IT индустрията.

  От опита ми в IT сферата най-много ценя колегите и сегашния си екип, с който работим заедно повече от четири години. Сработили сме се, разбираме се чудесно и с радост мога да кажа, че ги чувствам като много близки приятели. 

  Как започнахте в AtScale?
  Със Северина Мицова – HR на AtScale, се познаваме от години и сме в много добри отношения. Един ден тя се обади и каза, че си търсят Team Lead. След кратко интервю с двама ръководители на екипи получих предложение за работа в компанията и го приех. Работната среда и проектите са мотивиращи, хората, с които работя, са прекрасни. Всеки ден си помагаме, развиваме се и вървим напред като екип. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговорностите ми са доста разнородни, което прави работата изключително динамична и интересна. Ежедневно имам доста срещи с хора от екипа, на които обсъждаме конкретните задачи и най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени. Също така помагам с планирането, архитектурата, подобряването на процесите в компанията и кода, личностното развитие на всеки един член на екипа, търсенето на нови кадри, интервюта и други. Все по-малко ми остава време за писане на код, но приемам, че това е нормално и не мисля, че пречи на развитието ми. 

  Най-важното за мен е екипът като цяло да се справя със задачите и да върви напред, както и всеки да развива личностните си качества. 

  Какво Ви мотивира?
  Може би най-много ме мотивират сложни проблеми и задачи, свързани с архитектури и алгоритми. Такива задачи се появяват рядко, но когато това стане и успеем да решим конкретния проблем, се чувствам най-удовлетворен от работата. Също така силно ме мотивира и развитието на хората в екипа. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направил компромис с неуважително отношение в работната среда към някой колега или към мен самия. Смятам, че бизнес етикетът на работното място е изключително важен. За мое щастие, в AtScale хората са невероятни професионалисти – работим, помагаме си, забавляваме се заедно и никога не съм усещал напрежение. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Технологиите, които използваме в AtScale, са разнообразни и интересни, но може би не са толкова популярни в България. Най-често подбираме кандидати, които търсят предизвикателство, искат да учат нови технологии и не се страхуват да задълбават в проблеми, които не са срещали преди. Не търсим опит в конкретна технология, а по-скоро силна техническа база и мотивация за развитие. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Един мениджър трябва да има много солидна техническа подготовка и опит, но също така да може и да обича да работи и да комуникира с хора. Трябва да се доверява и да се вслушва в мнението на екипа, да бъде по-скоро медиатор и да дава свобода. Микромениджмънтът е доказано неработеща практика. По-скоро добрият мениджър трябва да води, да се грижи за развитието на екипа и да го дърпа напред.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Имал съм доста възходи и падения в своите бизнес проекти и от тях съм си взел различни поуки. Най-големите предизвикателства пред един start-up според мен са маркетингът и измислянето на MVP (Minimum Viable Product). Залитането в насока да се направи „перфектният” продукт, преди да се пусне на пазара, е често срещана грешка в моите проекти и ми се иска да бях отделил повече време на маркетинг и търсене на партньори и клиенти, дори и на цената на няколко функционалности по-малко. Няма смисъл от един продукт или една услуга, ако хората не знаят за тях. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  В допълнение на предишния въпрос, може би бих бил по-внимателен с избора на хора, с/за които да работя. Имам склонност да се предоверявам, което ми е носило както позитиви, така и негативи. 

  Всеки човек греши и това е абсолютно нормално. Важно е в даден момент със своите знания, логическа мисъл и анализ на ситуацията/проблема да вземем най-доброто решение, на което сме способни към конкретния момент. Ако решението е било грешно, вземаме си поука и продължаваме напред като по-добра версия на себе си. Това е част от развитието ни като личности. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Наблюденията ми са, че въпреки страхотните усилия на преподаватели, академии и университети все още има силен недостиг на кадри в IT индустрията в България. Все повече чуждестранни компании отварят R&D офиси в България и това допълнително допринася за този недостиг. Моите прогнози за следващите години са, че условията за опитни програмисти ще стават все по-привлекателни, защото тепърва стъпващите компании в България, трудно биха си намирали екипи. 

  Личното ми мнение е, че не само компаниите трябва да инвестират в частни академии и обучения. Би било добре и държавата да субсидира подобни инициативи, да се набляга повече на информатиката в училище, да се модернизират и създадат нови специалности в университетите и по този начин да се задоволи недостигът на кадри. България има потенциал и може да се развие и утвърди като световен IT хъб.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на AtScale в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 7 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 10 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 13 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 14 часа