четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6018 прочитания

    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM

    За пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и какво я мотивира днес, споделя Даниела Йорданова, старши мениджър „Обучение“, VIVACOM, финалист в категория "HR професионалист на годината" в Годишните HR награди на БАУХ
    29 март 2022, 14:42 a+ a- a

    Даниела Йорданова, старши мениджър „Обучение“, VIVACOM, финалист в категория "HR професионалист на годината" в Годишните HR награди на БАУХ

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Запознайте се с Даниела Йорданова, старши мениджър „Обучение“, VIVACOM. Даниела има над 15 години опит, свързан както с директна работа с клиенти, така и с различни позиции в Човешки ресурси – оперативни и мениджърски. Тя и екипът й от отдел „Обучение“ се грижат за квалификацията на служителите във VIVACOM. Вярва, че специалистите в ЧР трябва да следят постоянно пулса на организацията, да са готови да се променят и да реагират проактивно на новите тенденции. Нейните интереси са в областта на медиацията, иновативните технологии за обучение, организационно развитие и култура, клиентско и служителско изживяване. Даниела Йорданова е финалист в категория "HR професионалист на годината" за 2021 в Годишните HR награди на БАУХ.

    Даниела, какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2021?
    Да си финалист в най-престижния конкурс в областта на човешките ресурси в България е голямо признание и потвърждение за доказани качества и професионализъм.

    Нека научим малко повече за Вашия път дотук. Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    В резултат на първата ми магистратура в областта на педагогиката стартирах професионалния си път в пространство за работа с деца в най-големия увеселителен парк на Балканския полуостров. Моята първа работа съвпадна с откриването на парка и това ми даде уникалната възможност да наблюдавам в много голяма динамика комплекс от бизнес процеси, начин на комуникация и управление от страна на доказани бизнес лидери. Точно този опит отвори за мен съвсем нова врата за различна професионална кариера, която бе съпроводена с множество допълнителни квалификации в областта на обученията, икономиката и мениджмънта. В последните години надграждам опит с медиация, както и съм сертифициран НЛП практик с коучинг умения.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Първата ми мениджърска позиция е един такъв момент. Случи се преди повече от 12 години и беше изключително предизвикателство в няколко направления: изграждане на нов екип, създаване на нова концепция за обученията в компанията, както и реализация на множество инициативи в подкрепа на промяната на културата в организацията.

    Как започнахте във Vivacom?
    Част съм от компанията от 2005 година, когато започнах работа като сътрудник в колцентъра на тогавашната Vivatel. Разговорите с клиенти обогатиха изключително много разбирането ми за клиентска удовлетвореност и опит. В сегашната си роля се стремя ежедневно да трансферирам този опит в посока служителско изживяване.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Днес, като старши мениджър отговарям за цялостната обучителна стратегия на компанията от страна на „Човешки ресурси“. Управлявам екип от изключително отдадени колеги, заедно с които реализираме редица вътрешни обучителни програми, както и си партнираме успешно с различни външни организации, така че да се погрижим в максимална степен за потребностите от обучение в организацията.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Обичам предизвикателствата и вярвам, че те се появяват, за да отключим нов потенциал за успех. Предизвикателствата в моята кариера са свързани главно с управление на промяната. Научих се едновременно на смирение, обективно разглеждане на ситуацията през призмата на различни гледни точки и бизнес интереси, на вземане на решение със сериозен анализ и отчитане на множество фактори – данни, човешки поведения и нагласи. От друга страна, разширих личните си граници на проактивност, аргументиране на мнение и представяне на идеи, базирани на бизнес предимства и ползи.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    С екипа сме заедно повече от 10 години. Изграждам взаимоотношения, базирани на доверие и взаимно сътрудничество. Ценя директните разговори и честните взаимоотношения. С колегите се допълваме взаимно. Всеки е най-силен в определена експертна област. Различаваме се като характери и темперамент, но се обединяваме около общи ценности, така че в комбинация постигаме оптимални резултати.

    С какво не бихте направили компромис?
    С манипулативно поведение, преследващо единствено индивидуални облаги.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Много полезно е умението за себерефлексия, както и балансиране на собственото его. Уважавам стремежа към личностно развитие и учене през целия живот. Високо ценя също така добрите комуникативни и аналитични умения, гъвкавото мислене и стремежа към виждане на голямата картина. Не на последно място по важност – умения за адаптиране и прилагане на индивидуален подход към различните служители, както и умения за поддържане на висок екипен дух.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Има едно място в гората, което буквално ме кара да вдишвам живота тук и сега. Търся вдъхновение и покой в природата. Друго кътче за релакс е домът ми в моментите, в които слушам музика.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновяват ме хората, които в условия на лични и обществени кризи са избрали да служат на духа си, на смисъла и на каузите си, например Рита Леви-Монталчини, Виктор Франкъл, Антония Брико и др.

    От позиция на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не, този път ми донесе много уроци и съм благодарна за всеки един ден, в който вървя напред и се уча.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията се утвърждава все повече като равноправен партньор на бизнеса, а не просто като негов администратор и асистент. В HR навлизат множество маркетинг модели, анализ на големи данни, AI и разнообразни технологични иновации, които повишават ефективността и обективизират процеса по вземане на решение. Вярвам, че ключова роля на HR специалистите през следващите години ще е да комбинираме предимствата на технологиите и машините с изцяло човешките умения за общуване, подкрепа, коучинг и консултиране.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава