петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9283 прочитания

    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България

    Лидерът на българския офис на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    12 април 2022, 17:25 a+ a- a

    Екатерина Недялкова - сайт лидер на Experian. Снимки: Experian

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Екатерина Недялкова, ръководител на българския клон на Experian. Екатерина има над 15 години опит в международни организации, 5 от които като част от екипа на компанията, която оглави през 2020.

    Experian e световен технологичен лидер в предоставянето на информация и разработването на аналитични решения за организации и потребители. Компанията оперира в 45 държави с екип от над 17 800 души. Българският офис стартира дейността си през 2004, а днес в него работят над 1 000 специалисти, които създават софтуерни продукти и подпомагат дейността на над 60% от всички региони и глобални функции на компанията. 

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Висшето си образование завърших в Благоевградския университет със специалност „Счетоводство и контрол“. По онова време това беше най-желаната от мен специалност, но така и не започнах да я практикувам в професионалния си път. Всъщност средното ми образование има много по-голям принос в кариерното ми развитие, трудовите ми навици и качествата, които притежавам днес. Завърших колеж, който понастоящем не съществува, но преди години беше изключително иновативна програма на Cambridge, изпреварваща времето си и съм сигурна, че ако днес програмата съществуваше, би била все така актуална и иновативна. 

    В рамките на програмата учех основополагащи за всяка една компания дисциплини като бизнес отношения, финанси, маркетинг, право и други. Най-ценното за мен в програмата обаче беше методиката на обучение – чрез лекции и разработване на проекти в екипи. Това ми даде възможност от много ранна възраст да изградя афинитет към екипната работа с различни хора. Затова когато обръщам поглед назад, съм много благодарна за този шанс. 

    Ако знаехте това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Абсолютно същите. Не бих променила нищо, защото вярвам, че всеки избор, който правим, идва със своите житейски уроци и те имат най-голяма стойност за мен. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата си работа „получих”, когато бях някъде 5-6 клас, когато започнах да подпомагам семейния бизнес. През погледа на едно дете, каквото бях тогава, го нямаше „класическото лято“ с голяма ваканция и безкрайни игри. Но пък си спомням и все още нося удовлетворението от възможността и уроците, които тези години са ми дали - когато даваш, получаваш, и когато получиш, трябва да дадеш. Просто равновесие.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Тези моменти са няколко и ще ви ги споделя чрез кратка история на професионалния ми път. Един от тях е в първата компания, към чийто екип се присъединих преди повече от 16 години. Започвах работа като оператор обработка на данни – позиция, свързана с доста писане на компютър. Непосредствено след като започнах, си счупих ръката и не можех да пиша. По това време компанията разработваше проект за получаване на искания за кредити онлайн и предвид обстоятелствата, влязох в ролята на тестов клиент. Така случайно се оказах в сърцето на изключително иновативен за времето си проект, който изигра стратегическа роля за развитието на компанията. Разбира се, това беше период с големи обеми от работа в изключително интензивна среда, но той ми даде възможност както да се науча да работя много, така и да виждам и усещам сладостта от постигнатите резултати. 

    Вторият жив спомен е моментът, в който получих възможност да вляза в света на т.нар. програми за continuous improvement – непрекъснато подобряване на бизнес процесите. Първата ми среща с методологията Lean Six Sigma, която е класически инструмент за подобряване на процеси, даде начало на 15-годишното ми пътешествие в тази професионална сфера, което всъщност бележи голяма част от кариерата ми до момента. Като ръководител на проекти за непрекъснато подобряване и усъвършенстване на бизнес процесите в няколко компании моята роля беше да убедя хората, че непрекъснатото усъвършенстване е единственият път към успеха, да ги навигирам да преминат успешно през промените, свързани с тези процеси, като им дам най-ефикасния инструмент за целта и не на последно място – да им помогна да усетят положителния заряд от тази промяна, след като тя вече се е случила. 

    Третият ми жив спомен, но не по-малко важен от споменатите, е назначаването ми в Experian България преди 6 години. 

    Как започнахте в Experian България?
    Подадох CV :) Извън кръга на шегата бях наета в Experian именно с цел да развия в българския клон на компанията вътрешна програма за непрекъснато усъвършенстване и подобряване на бизнес процесите, наречена EmPower. До ден днешен помня, сякаш беше вчера, интервютата ми за работа и съм много благодарна на хората, които повярваха в моите възможности и умения и ми предоставиха тази възможност. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В една изключително матрична структура, каквато е тази на Experian, като лидер на българския офис аз имам отговорната задача да намеря най-правилните подход и средства, с които да покажем и докажем, че Experian България е едно от най-добрите места за работа, инвестиции и не на последно място – надежден бизнес партньор. 

    Какво Ви мотивира?
    Притежавам много силна вътрешна мотивация и вяра, достатъчни, за да преследвам целите си. Вярвам в идеите, които имат положителна стойност за хората, и в човечността. Това са моите ценности и се стремя да поддържам около себе си тази култура, да бъда заобиколена от хора, които я живеят заедно с мен. 

    С какво не бихте направили компромис?
    С истината. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Със сигурност на първо място това са хора, които резонират с ценностите, които споменах, и с вътрешната култура на Experian. Тя се олицетворява с взаимна подкрепа и уважение, приемане на различията у всеки, търсене и постигане на резултати, проактивност и новаторско мислене. Важно за нас е хората, които искат да бъдат част от екипа на Experian, да знаят какви са техните цели, да са трудолюбиви и най-важното – да изпълват в пълния й смисъл думата човек. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Успешният мениджър притежава ценности. Това са универсални качества, които се срещат у всеки добър мениджър, независимо дали той управлява технологична компания, или малък семеен бизнес. Силно вярвам, че лидер не ставаш сам – в такъв те превръщат хората, които работят с теб и оценяват твоите качества. Лидерът трябва да бъде добрият пример за своя екип, да вярва в положителната промяна и да участва в нейното създаване, да има визия за бъдещето, с която да привлича хората около себе си и да създава една по-благоприятна среда за развитие и колаборация. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Ако в един от предишните въпроси говорихме за живите моменти, които винаги ще останат в спомените ми, за мен трудните моменти се свързват с всичко онова, което съм научила в професионалния си път. Голямо предизвикателство беше влизането ми в настоящата ми роля като сайт лидер на Experian, защото през последните 15 години кариерата ми се е развивала изцяло в посока на continuous improvements. Да бъда начело на българския офис на компания, която е абсолютен световен лидер в своята индустрия, определено ме извади извън зоната ми на комфорт, но и ми даде много възможности и оправда вярата ми, че човек може и трябва да прави стъпки напред или встрани, но никога назад. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Не бих променила нищо, защото обичам живота си, професията си, средата в която се развивам, и хората, които ме заобикалят. Единственият ми страх е да не успея да се насладя на всичко това в пълна степен. 

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Несъмнено в момента IT индустрията е достигнала високи нива на развитие не само в България, но и в световен мащаб. Смятам, че това е така, защото технологиите и иновациите са единственият път към прогрес на индустриите, а това естествено, води към все по-голяма нужда от софтуерни решения във всяка една сфера на дейност. Разбира се, това създава и предизвикателства, какъвто е все по-обострящият се световен глад за кадри в областта. 

    IT индустрията в България се развива добре и в момента предоставя много възможности на пазара на труда. Това ни поставя в една конкурентна среда, в която вече от компаниите не се изисква само да предложат добро заплащане и социални придобивки, но и иновации, култура, международна среда и подходящ микроклимат за развитие на таланти. В момента в IT сектора в страната има баланс между технологични компании, които предлагат услуги, и такива, които предлагат продукти. Според мен бъдещето е в предлагането на продукти, а основните причини са две – развитието на таланти и рентабилността. Чрез създаването на продукти хората могат да насърчават своята креативност, да се учат непрекъснато и да надграждат постигнатото, защото по всяка вероятност, ако те работят над един продукт сега и той е успешен, ще продължат да работят по него и след 5 години. От чисто финансова гледна точка също е много по-изгодно да създадеш един продукт, който след това да продадеш хиляди пъти, отколкото да продадеш като услуга един час, който винаги ще си остане един час. 

    Какви продукти разработва Experian в България вижте тук  

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на EXPERIAN BULGARIA EAD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове