четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7513 прочитания

    ИТ лидерите в България: Михаил Петров, Schwarz IT България

    Главният изпълнителен директор на Schwarz IT България разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    24 март 2022, 16:48 a+ a- a

    Михаил Петров – главен изпълнителен директор на Schwarz IT България. Снимка: Schwarz IT България

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България. 

    Михаил Петров е финалист в категория „Най-ангажиран към управлението на хора организационен лидер на годината“ за 2021 в Годишните HR награди на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завърших Първа немска езикова гимназия в София. След като преминах военната си служба, записах да уча в Икономическия институт (днес УНСС). Завърших специалност „Маркетинг“ и дори започнах да преподавам на студенти, но установих, че не съм достатъчно креативен. Започнах следдипломна квалификация по „Счетоводство и контрол“. Впоследствие като „счетоводител“  за 22 години успях да се реализирам  като chief financial officer на едни от най-големите интернационални компании в бранша. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Ако можех да избирам днес, щях да се спра на професия, която да не е зависима от техническия прогрес. Такава, в която машините не биха могли да заменят човека. Като например готвач, актьор, психолог или свещеник. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше в „Булбанк“, където бях на стаж в продължение на 6 месеца. Бях неприлично млад и ми беше изключително интересно особено в дилинг отдела – там можех да видя от първа ръка за колко кратко време се вземат глобални решения, какви пари се губят за една минута и колко могат да се спечелят за 30 секунди. Така си създадох усещането за мащаб и си дадох ясна сметка, че бизнесът открива огромни възможности, стига да съумееш да ги управляваш с добра интуиция, но и с вещина и хладнокръвие. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    От 2004 г. до 2020 г. бях начело на финансово-административната дирекция на Kaufland. През 2016 г. участвах активно в създаването на технологичен IT Hub на компанията. Kaufland IT Service приемам за свое дете, защото бях основен генератор на идеята. А във фокуса на хъба стоеше разработването на софтуерни продукти за цялата група Schwarz в света. В някакъв момент обаче отговорностите ми станаха твърде много и трябваше да избирам между ритейлъра Kaufland и Kaufland IT Service. Този момент няма да забравя цял живот. Разбира се, не съжалявам за избора си!

    Как започнахте в настоящата компания?
    Работя в структурата на групата Schwarz от 2004 г. От 2020 г. поех поста на изпълнителен директор на Schwarz IT - компанията се създаде от сливането на Kaufland Service и Lidl Digital. Важно е да отбележа, че познатите у нас като конкурентни вериги Kaufland и Lidl са част от глобалната ритейл група Schwarz.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Работата ми изисква да съм на линия 24/7 и това е така в последните над 23 години. В момента ръководя различните дивизии в Schwarz IT: Business Intelligence, Business Application Support,  Development, Infrastructure, HR, Enterprise and Solution Development, Legal & Compliance, Finance.

    Какво Ви мотивира?
    Най-младите таланти – невероятни са! От години сме се посветили на младите кадри в ИТ сферата и развиваме стипендиантска програма съвместно с Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Стартирахме олимпиадата в училището, която подбира най-добрите ученици. Осигуряваме им двугодишна стипендия, обучаваме ги през лятната ваканция и им предоставяме гарантирано работно място при нас след завършване. С наши партньори поддържаме няколко академии за програмисти. Съдействахме и за откриването на магистратура по изкуствен интелект в Стопанския факултет на Софийския университет, която стартира през есента на 2021 г. с активното менторство на наши колеги. Открихме най-модерната зала в СУ – мултифункционално коуъркинг пространство, което допълва практическата ориентация на програмата. Сътрудничим с техническите университети в София и Варна, но подкрепяме млади таланти и в друга сфера – студентите от Националната художествена академия. Приемам също като лична и много мотивираща мисия да работя за завръщането на ИТ кадри в страната. Става дума за професионалисти, доказали се в своята област, със семейства и престижни професии. За да има по-силен напредък тук, България има огромна нужда от качествени кадри, а да ги привлечем е трудно, защото вече са се установили другаде. Трудно, но не невъзможно! Гордея се, че в Schwarz IT България вече работят 13 доказали се професионалисти, които се завърнаха в родината си от САЩ, Обединеното кралство, Италия, Швейцария, Шотландия, Нидерландия и др.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис с качеството и морала. Човек трябва да има големи изисквания към себе си и да добавя качествена стойност към работата си. Начинът за постигане на целите е обвързан с морал, а за мен той е водещият както в бизнеса, така и в живота.  

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Фокусираме се върху създаването на големи development и business intelligence екипи. И най-често търсим средно към високо ниво квалифицирани специалисти. Българските факултети по математика развиват изключителни кадри в областта на роботиката и изкуствения интелект, които са ценни за нас, тъй като имаме екип от над 30 души, занимаващи се именно с големи масиви от данни. За нас са важни специалистите с добри познания за Agile начина на работа, които са били част от големи международни проекти и от една страна са самостоятелни и инициативни, а от друга – готови да бъдат част от международни екипи на различни локации. Освен тези изисквания и профил на служителите в нашата компанията следваме вътрешна политика за окуражаване назначаването на жени в компанията. В момента имаме 32% дял на жените в екипа, включително и на ръководни позиции, но нашата цел е този процент да расте. И това е част от корпоративната ни култура, която изградихме буквално от нулата. Стъпихме върху мисията, визията и ценностите на Schwarz в Германия, като ги интегрирахме в местния контекст. Започнахме от преструктуриране на йерархичните линии – трябваше ясно да дефинираме ролите и задълженията. Заложихме на развитието на лидерския екип – разработихме пълен цикъл за управление на талантите, стартирахме лидерски академии, закупихме лицензи за различни обучения, направихме специален каталог за всеки служител, въведохме 360-градусова обратна връзка. Постоянно организираме уъркшопи и тиймбилдинги за ефективна и добра комуникация.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Един лидер трябва да управлява чрез пример – leading by example, и чрез промяна – leading by change. Бих искал да дам пример, който е на английски „there is no „I” in „team“  или перифразирано на български означава нещо много вярно: „Няма място за Аз в екипа“. Моята философия е да търся и да се обграждам със силни личности и лидери, на които да предоставя възможността да ръководят и да поемат инициативата. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Ако се върна много години назад, строяхме офис сгради и ги отдавахме под наем и това ставаше преди България да влезе в ЕС. През 1999-2004 г. банките искаха огромен процент от площи, предварително отдадени под наем. Това за България беше много непознат бизнес модел, беше истинско предизвикателство. Беше изключително сложно, но се справихме. Спомням си времето, когато започнах работа в Kaufland, нямаше все още нищо – нито магазини, нито служители, нито организация. През 2004 г. тръгнахме буквално от нулата. През 2006 г. открихме първия си магазин навръх 8 март в Пловдив. После години наред отваряхме по 10 магазина. Всяка година инвестиционният бюджет на компанията беше над 100 млн. евро. Тръгвайки си от Kaufland, оставих абсолютния лидер в ритейл бранша. Когато създавах Kaufland Service като ваучер оператор още преди IT хъба и услугите, никой в цялата група Schwarz не си беше помислял, че е възможно да бъдеш конкурент в бизнеса с ваучери срещу компании, които оперират в целия свят като Sodexo  и Edenred. Но ние успяхме да ги накараме да ни възприемат като достоен конкурент. Предизвикателство беше и това, че никога Schwarz групата не беше изнасяла ИТ операции извън Германия. Но ето е факт - Schwarz IT България стана първото ИТ дружество извън Германия. Всички тези предизвикателства и постижения в съвкупност правят моята кариера разнообразна, интересна и смислена. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    От позицията на знанието и опита не бих променил нищо. Следвах линията на живота с неговия най-добър учител – практиката! Участвах в създаване на изключително успешни фирми, с които реализирах големи печалби за собствениците. Създадох семейство, в което има много смях и споделени моменти. Все още кроя планове как да променя света. 

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    С колегите от сектора напълно основателно очакваме устойчив ръст на ИТ сферата у нас. Прогнозите са за връщане към двуцифрен растеж. Свидетели сме и на нарастващ обем инвестиции от Запад и създаването на нови инженерни и развойни центрове. Сериозните прогнози сочат, че заплащането на ИТ специалистите в България, сравнено със стандарта на живот, ще надмине например заплащането в Германия. Това за нас е от голямо значение, защото повече кадри ще са мотивирани да останат тук, а някои дори да се завърнат. Изобщо масираната дигитализация в пандемичната ситуация тласна напред софтуерния бранш.

    Като един от създателите на IT хъб на голямата европейска група Schwarz именно в България съм щастлив, че съм допринесъл за нещо много важно – изчистването на стария имидж на България като аутсорсинг дестинация с евтина работна ръка. Днес у нас и зад граница е кристално ясно – добрите български IT компании са стабилни партньори и източник на иновации на световно ниво. Критерий за това е качеството на софтуерните продукти и решения, които се създават тук.

    И така – оптимисти сме, но в голяма степен сме „заложници“ на младите кадри, т.е. на образованието. Виждаме, че образователната система се променя, за да изгражда повече и по-качествени софтуерни специалисти. Ние обаче не можем да бездействаме в този процес. И с просто око се вижда, че софтуерният бранш е най-активен в подкрепата на професионалното образование. Действаме – само в Schwarz IT имаме няколко мащабни проекта, за които вече говорих. Сътрудничим си с други компании в сектора, „забравяме“, че сме конкуренти. Няма време, кадрите са ни нужни тук и сега. Но повярвайте, в случая не става дума само за някакъв корпоративен егоизъм – да си вземем най-добрите и да вървим напред като компания. Битката е за бъдещето на българската икономика – тя да бъде по-силна, с по-голяма добавена стойност именно благодарение на този най-иновативен и перспективен сектор, чиито основи вече са положени на родна земя. Така че нашият успех е успех за България и нейните хора.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Schwarz IT Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 минута
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 29 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.