четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7559 прочитания

    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria

    За пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и какво я мотивира днес, споделя Надя Михова – финалист в категория "HR директор/мениджър на годината" за 2021 в Годишните HR награди на БАУХ
    21 март 2022, 17:07 a+ a- a

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.
    Запознайте се с Надя Михова – HR мениджър, EY Bulgaria - психолог и сертифициран коуч с повече от 16 години опит в областта на човешките ресурси, финалист в категория "HR директор/мениджър на годината“ за 2021 в Годишните HR награди на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

    Надя, какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на Българската асоциация за управление на хора 2021?
    Всяка професия има нужда от общност за споделяне, коректив, стандарти за качество. Приемам, че Българската асоциация за управление на хора обединява тази необходимост и приемам тяхната оценка като признание за постигнати успехи и висок стандарт в професията.

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Психолог съм по образование. Висшето си образование придобих в Софийския университет Св. Климент Охридски. Интересът ми към тази материя ме провокира да премина през различни допълнителни курсове и квалификации, включително сертификационна коучинг програма, психодрама личен опит, сертификация за анализ на личностен профил и други. Основната цел винаги е била повече осъзнатост и добро познаване на самата мен. След това идва умението да разбираш и да работиш с другите.
    Първата ми работа беше много отдавна още докато бях ученичка през летните ваканции. Бях търговец, при това много успешен. Работодателят ми тогава ми каза, че съм добра, защото слушам повече, отколкото говоря, и разбирам нуждата на клиента.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Най-живите ми спомени в моя професионален път са екипните успехи - онези, моменти, когато на всички в екипа им е трудно, били сме на ръба на възможностите си, но не сме се отказали и сме успели да постигнем нещо голямо и значимо, което е получило признание.
    Другите моменти, които влияят много на развитието, са грешките и моментите на слабост, провалите. Благодарна съм им – много помагат особено ако съумееш да се смириш пред тях и да ги опознаеш.

    Как започнахте в Ърнст и Янг България?
    Спомням си този момент с вълнение и много позитивни чувства. Бях респектирана от компанията и хората, с които водих разговорите около започването ми както в България, така и на регионално ниво. Харесах отношението, което проявиха към мен, въпросите, които ги вълнуваха и дискусиите, които проведохме.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Най-голямата отговорност, която нося, е към себе си – грижа се да имам адекватна преценка за правилно и неправилно, да имам стабилна ценностна система, която включва основните добродетели, морал, креативност, добра организация и силна мотивация, професионални знания.
    След това идва отговорността към всеки един човек в компанията, към екипите, ръководителите и бранда за това дали моите решение, предложения и идеи за политики, процеси, проекти, инициативи, срокове са достатъчно добри и носят полза. Нося отговорност за посоката и съветите, които давам.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Големите предизвикателства в моя път до този момент са били промените, трансформациите и тяхното управление. Хорaта интуитивно не обичат промяната и много често първата реакция е да се съпротивляват. Предизвикателство е да успееш да постигнеш тяхното спокойствие, приемане или дори съдействие. За мен поуката е, че комуникацията, начинът на говорене и слушане са в основата на успеха или неуспеха при разрешаване на една трудна ситуация или предизвикателство. Не вярвам в сблъсъка на его и авторитети. Вярвам в диалога.

    Сигурни сме,че Вашия екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Изпитвам гордост, радост и удовлетворение от работата си с този екип. За моите колеги в екипа мога да кажа, че са различни, цветни, умни, свободомислещи, креативни, критично мислещи, отговорни. Имат разнообразни умения и знания, и се допълват. И се харесват помежду си, защото имат общи разбирания, ценности, критерии и стандарти, а това е в основата за успеха на един екип. За мен е важно да си харесват работата, да се чувстват свободни да бъдат себе си и да усещат, че са ценени. Екипът е като огледало – всеки мениджър трябва да се оглежда в него и да си дава сметка какво е постигнал и какво още му предстои.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не ми се налага да правя компромиси често. Опитвам се да намеря баланса в решенията, с които да се чувствам спокойна и уверена.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Много харесвам концепцията за автентичното лидерство. Харесвам лидери, които могат да покорят сърцата на хората, с които работят.
    Всеки мениджър трябва да работи върху своята осъзнатост, зрялост, как създава и поддържа връзка с другите, създава ли усещане за доверие, умее ли да емпатира, да вдъхновява другите. Той трябва да се грижи за собствената си мотивация, баланс, организация, умения за управление на стреса, да повишава емоционалната си интелигентност, гъвкавост, асертивност.
    Работодателите помагат с обучения, курсове, но истинската промяна започва отвътре навън и е въпрос на лична отговорност.
    Мениджърите са като родителите – тяхното поведение е пример за подражание, което усвояваме съвсем несъзнателно.

    За успешния лидер е важен балансът работа - почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    За всеки човек независимо дали е лидер или не, е важно да харесва работата си и да получава вдъхновение от нея. Ако харесваш това, което правиш, не се стремиш умишлено към баланс, не броиш часовете, прекарани в почивка и в работа. Важно е обаче, когато пожелаеш, да можеш да се отделиш ментално и физически от работния процес – в тези моменти играя настолни игри с децата, обичам морето, особено зимното, пътувам надалеч, препрочитам книги.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Най-силната мотивация и вдъхновение черпя от хората около мен. Истинско удоволствие е да имаш такова професионално обкръжение.

    От позиция на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не бих променила нищо в професионалния си път. Харесвам и трудностите, и успехите. И двете участват активно в изграждането на моя опит и професионален подход.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията претърпява позитивна промяна. Дигитализацията и роботизацията ще помогнат на тази функция да се концентрира върху хората и грижата за тях по един по-различен начин. Гъвкавост, креативност, иновативни подходи, отношение към хората– това ще са част от бъдещите критерии за успех на професията.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк