четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10041 прочитания

    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт

    Един от първите ми спомени с програмирането преди училище беше, когато братовчед ми надъхано ми разказваше за нов и модерен език и ми показваше самия синтаксис, разказва Мария Паскова
    08 март 2022, 12:21 a+ a- a

    В рубриката ни Women in IT ви разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт:

    Мария, разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм ФМИ, СУ (Факултет по математика и информатика) бакалавърска програма “Софтуерно инженерство” и магистърска – “Извличане на информация и откриване на знания”. По време и на двете си програми успях да науча много, да се запозная с много хора и да изградя контакти, които остават за цял живот. Дори в няколко от годините преподавах на по-малки студенти.
    Преди университета съм завършила МГ “Гео Милев” в град Плевен. Там получих основите си по програмиране, развих мисленето си в тази насока, ходех на школи и състезания по математика и бях заобиколена от една много добра среда за развитие.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Още като ученик в началните класове знаех, че искам да се занимавам с нещо, свързано с математика. След седми клас записах паралелка, която е с профил „Математика, информационни технологии, информатика“. Тогава ми бе открехната вратата към тази сфера и един нов свят се отвори пред мен. Още когато бях малка, вкъщи имахме компютър и имах възможност да го използвам. Един от първите ми спомени с програмирането преди училище беше, когато братовчед ми, който също е завършил софтуерно инженерство във ФМИ, надъхано ми разказваше за нов и модерен език и ми показваше самия синтаксис. По спомен това беше Ruby. След тази среща останах с много приятни впечатления и се мотивирах още повече да се науча да програмирам. След това в училище продължих да се занимавам все повече и часовете по информатика бяха едни от най-приятните и интересни часове.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше стаж като програмист в края на първи курс. Нямах търпение да видя какво е да работиш в софтуерна компания, и още май месец през първата си година от университета започнах стаж на четиричасов работен ден. Стажът беше през цялото лято. Още в самото началото започнах да се чувствам част от екипа. Ежедневно имахме срещи, ходехме на обяди заедно и имаше няколко души, които ми помагаха и ме въвеждаха в работата. Първите месеци от работата като програмист повлияха много позитивно на професионалното ми развитие. След този стаж бях още по-сигурна какво искам да правя и с какво да се развивам.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    По време на този първи стаж бях в ролята си на стажант. Въпреки че бях на най-ниската позиция в екипа, получавах уважение от колегите си като равна и това много ми помогна да се развивам.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента работя като Senior Software Developer в МенторМейт. Достигайки до тази роля, съм минала през множество други, започвайки от стажант. Ролята ми има няколко направления, в които се развивам. Първото и основно направление е работата ми по проект с екип, където и отделям най-много време. Това включва както самото създаване на нови функционалности, така и оптимизиране, подобряване и промяна на кода, написан до момента. В проекта, по който работя, държим на качеството на кода и пишем тестове, които потвърждават, че нашият код работи коректно. Друг начин за верифициране и трупане на знания са code reviews – всеки гледа свършената работа на други хора от екипа, дава съвети или научава нещо ново. Освен самостоятелната работа като писане на код имаме ежедневни срещи с екипа и клиентите, където споделяме прогреса, обсъждаме нови функционалности и дискутираме възникнали въпроси или проблеми.
    Друго направление, в което работя, е да помагам на компанията да се развива – включих се в MentorMate DevCamp – стажантската ни програма. В нея участвам както в организирането на първоначални интервюта, така и като бъди или ментор на даден участник. В последната програма бях част и от лекторския екип, където натрупах много нови умения. Ако трябва да обобщя в какво се състои ежедневната ми работа – имаме множество екипни срещи, които са важна част от продуктивната работа, в същото време всеки сам програмира – работи по нови функционалности и оптимизира текущи.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Комуникацията с колегите, обмяната на идеи, даването на “акъл” са основното движещо колело в работното ми ежедневие. От друга страна, удовлетворението от свършената работа и щастливите клиенти са нещото, което ме кара да продължавам да върша работата си по възможно най-добрия начин. Понякога един коментар от колега “Great work!” ми дава това приятно чувство, което ни кара утре да бъдем по-добри от вчера. А проблемите и предизвикателствата, пред които се изправяме всеки ден, както неизвестността с какъв проблем ще се срещнем утре, поддържат интереса и желанието ми да ходя на работа.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Опитвам да се уча, от когото мога, защото съм на мнение, че от всеки можем да научим по нещо. Няма конкретна личност, към която се стремя или като която искам да бъда, по-скоро се опитвам да си взема, каквото ми хареса от даден човек, и да го приложа върху себе си. Определено хората в екипа ми, клиентите, лийдът ми са основните хора, с които комуникирам ежедневно в работата си и от които се уча. Извън работата си се опитвам да взема по нещо както от родителите си, така и от приятели и от хора в нашата сфера, които водят лекции и са добър пример.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не мисля, че има предизвикателство, пред което е изправена една жена в ИТ компания, но не и мъж в същата компания или поне аз до момента не съм срещнала сериозно такова. Била съм в различни екипи – както с повече жени, отколкото мъже, така и съм била единствена жена в екип с няколко мъже. Много бързо се свиква с интересния хумор на момчетата, а и те свикват да бъда част от тяхната мъжка групичка. Понякога е нужно да подсетя някое момче няколко пъти за дадено нещо, но смятам, че това е в реда на нещата и те по никакъв начин не се обиждат.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Смятам, че това клише може и да е истина някъде, но не и в България. Тук, за щастие, жените в тази индустрия не са рядкост. Дори в университета сме били почти наравно, а на много от лекциите жените сме били повече. Все пак ИТ индустрията не се състои само от програмисти, а има много други роли като инженери по качеството, мениджъри, анализатори, дизайнери и много други. Във всички тези роли има както мъже, така и жени и това много ме радва.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Още от училище съм чувала, че природните науки и математиката не са за момичета. Та ние в отбора по математика на училището бяхме само момичета.*смее се* По никакъв начин не съм усещала различно отношение заради това, че сме жени и се занимаваме с математика и информатика. Смятам, че всеки човек е индивидуален и има различно мислене, което може да бъде развивано както в направление точни науки, така и в направление изкуства, и не е задължително да се избира само едното.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Хобитата ми малко се промениха през последните няколко години с променената ситуация, но все пак се опитвам да поддържам голяма част от старите си, като се появиха и някои домашни такива. Обичам да излизам с приятели и да правя забавни неща с тях – както разходки, така и театър, кино, бордови игри и различни видове спорт. Ските са едно от хобитата, които дори успях да доразвия благодарение на карантината за сметка на пътуванията, които бяха сведени до минимум. Свободното време вкъщи и работата от вкъщи помогнаха на готварските ми умения и започнах да правя различни експерименти – основно свързани със сладкиши, но каквото и да си говорим, накрая трябва да се хапне и нещо сериозно. От време на време рисувам или плета, а през лятото отделям повече време и внимание на каране на колело, разходки из планините и отглеждане на някои растения и билки.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Момичета, помислете много добре какво искате да правите всеки ден по осем часа. Много е важно работата да ни носи удовлетворение, мотивация и да ни развива, защото ние влагаме много енергия в това и определено е важно да се чувстваме добре, каквато и професия да изберем. Нещо по-практично би било – седнете и пробвайте. Има толкова много материали онлайн – отделете си някакво време ежедневно и проверете дали това ви харесва. В същото време ИТ сферата е много широко понятие. А като изберете тази сфера, заложете на основите – една къща със здрави основи може да издържи много повече земетресения, отколкото къщичка от клечки кибрит.

    По какви проекти работи МенторМейт в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на МенторМейт в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 16 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 16 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 18 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 19 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.