петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8393 прочитания

    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт

    Елеонора е един от първите членове на екипа на софтуерната компания в България и част от дългогодишната ѝ история
    07 март 2022, 15:42 a+ a- a

    Елеонора Георгиева - Vice President of Delivery в МенторМейт

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Елеонора Георгиева, Vice President of Delivery в американския разработчик на софтуер МенторМейт.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Аз съм човек с природонаучен профил и съм завършила Математическа гимназия. Логичното беше да продължа образованието си в по-техническа област. Имам магистърска степен по компютърни системи и технологии от Техническия университет в София. Математиката е точна наука, за която логическото мислене е много важно. Така е и в разработката на софтуер, човек трябва да може да погледне върху дадена задача от различни перспективи. Висшето образование може да ти даде посока за развитие, поставя основите, но изцяло от самия човек зависи как ще използва знанията, за да ги надгради и да приложи наученото. Последователността и непрекъснатото добавяне на нови знания са критични в ИТ сферата. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Не бих променила своя избор. Факт е, че когато започнах да уча висшето си образование, ИТ и софтуерните технологии не бяха толкова развити в България. Днес виждаме колко бързо се развиват те и се радвам на избора, който съм направила.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа не беше свързана с ИТ. За да се чувствам по-самостоятелна като студент, започнах да работя в агенция за социални и маркетингови проучвания. Комуникирах с много и различен тип хора, имах преки наблюдения върху работата и процесите на различни компании и сектори. Това допринесе да развия уменията си за работа и комуникация с хора.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Човек преминава през различни етапи на своя живот и кариерно развитие. Има моменти на успех и на разочарование. В професионален път имам няколко етапа, които са ме оформили като експерт. Първият от тях е моментът, в който разбрах, че е много важно да имаш човек, на когото вярваш и който вярва в теб. Аз имах късмет да работя с трима доказани професионалисти и ментори, които повярваха в мен, имаха търпението и така да се каже, ме въведоха в занаята. Една запомняща се случка е, когато един колега ми каза: “Много е важно да знаеш и разбираш как единиците и нулите се предават в компютъра. Едва след това трябва да започнеш да учиш езика за програмиране.”

    Следващият важен етап от моята кариера е, когато заех позиция, в която не съм само програмист, но и човек, отговорен за другите хора в екипа. Когато човек преминава от член на екипа в тиймлидер, много неща се променят. Цялостното ти мислене се променя към това да помагаш на другите и те да са успешни. Първият проект, който ръководих, беше интересен и от бизнес гледна точка, и технологично. За мен беше много интересно да мога да работя директно с клиента и да разбера неговите нужди, след което заедно с екипа да предоставим система, която помага на крайния потребител.

    Когато започнах да ръководя по-големи екипи, отново работих с хора, от които мога да се уча. Винаги съм вярвала, че човек не трябва да спира да се развива. Това да си успешен лидер, означава и ти самият да имаш успешен ментор, от когото да се учиш.

    Колегите и хората, които ме познават, знаят, че не се страхувам от предизвикателствата. В МенторМейт съм била в различни роли и позиции, като всяка от тях е оставила отпечатък и ме е оформила като професионалист днес. 

    Как започнахте в МенторМейт?
    В МенторМейт попаднах след кандидатстване по обява за работа. Интересното е, че това беше по време на икономическата криза през 2009 година и тогава имаше едва 3 обяви за Java програмист в България. Основната работа беше свързана с автоматизирана обработка на конфиденциални данни. Поглеждайки назад, бих казала, че работата беше Data Engineering.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента съм Vice President of Delivery, позиция, която е много отговорна за цялостното развитие на МенторМейт. Основните неща, за които отговарям директно, са процесите на разработка на софтуер и управление на проекти, сигурността и управлението на риска и цялостното развитие в насока предоставяне на качествени услуги. 

    Какво Ви мотивира?
    Ежедневно имам възможността да работя с различни клиенти, като съм фокусирана повече върху такива, които са в регулирани индустрии като фармация и здравеопазване. Също така комуникирам с хора от различни отдели в компанията. Това, което ме мотивира и осмисля деня ми, е да мога да подпомогна работата на колегите ми с клиентите ни. Предизвикателствата и разрешаването на проблемите е нещо, което винаги ме е привличало. В края на деня се радвам, когато съм успяла да съдействам на някого и когато продуктите, които предоставяме на нашите клиенти, са успели да им помогнат. Също така, когато крайният потребител е намерил смисъл в използването на дадено приложение и то е помогнало за подобряване на живота му.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направила компромис с качеството във всяко едно отношение. За мен е важно хората, с които работя, да бъдат професионалисти и отговорни към своята работа. От друга страна вярвам, че процесите на работа винаги могат да се подобряват и те трябва да бъдат актуални за текущите нужди. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    За мен хората, с които работя, са много важни. Ние прекарваме голяма част от времето си на работа, в комуникация с колегите. Няколко са нещата, които ценя. Разбира се, че техническите знания са много важни, но те далеч не са единственото нещо. Важно е човек да може да работи в екип, да се комуникира лесно с него и да е отговорен към работата си. Желанието за развитие и гъвкавостта са фактори, които определят дали един кандидат би могъл да се впише в екипа, да му е интересно и да може да се развива.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Успешният мениджър трябва да е човек, който не се страхува да учи непрекъснато и може да приеме факта, че няма как да е запознат с всички нови тенденции. Мениджърът трябва да е лидер и добър ментор, да може да изслушва хората, но и да ги разбира. За мен комуникацията е едно от ключовите умения при управлението на технологични екипи. Мениджърът е част от екип, в който фокусът може да се променя много бързо, и като такъв лидерът трябва да е адаптивен  и пълноправен член на екипа. Аз вярвам в това, че мениджърът трябва да може да помага на екипа си. В МенторМейт казваме servant leadership, което е начин на управление, в който мениджърите подпомагат развитието и са в услуга на екипа.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата в моята кариера са свързани основно с моментите, когато има промяна. Визирам както промяна на отговорности и заемана позиция, така и такава, свързана с цялостния растеж на компанията. 

    Аз съм изпълнявала различни позиции в МенторМейт, започвайки от младши програмист, преминавайки през ръководител екип и мениджър отдел. Винаги съм се опитвала  да разбера отсрещната страна и да вникна в нуждите на екипа. Започвайки работа в нова роля, съм имала моменти, в които е трябвало да се адаптирам и доказвам. Това, с което винаги съм подхождала, е да разбера целите, да уважавам всички хора от екипа и да помогна за постигането на резултати.

    Най-голямото предизвикателство е свързано с растежа и развитието на компанията. Аз започнах в МенторМейт, когато беше сравнително малка фирма, и имах възможността пряко да участвам в развитието й. Първата стъпка беше, когато компанията трябваше да порасне и да се изгради като организация от средна големина. Сега преминаваме през етап, в който преразглеждаме процесите, работим усилено за подобряване на качеството и стандартизиране на услугите. Това, което научих, е, че винаги има повече от една страна при вземането на решения и трябва да може да се балансира, за да се постигне решение, което е работещо. Другото важно нещо е, че взетите решения имат измерение във времето. Всяко решение има различен резултат, гледайки го краткосрочно и дългосрочно. Затова за мен е важно да се дефинира текущият проблем и да се разгледат различни варианти и сценарии.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Погледнато назад във времето, не можем да променим взетите решения и действия, които сме направили. Повечето млади хора са по-импулсивни и склонни да действат прибързано. Може би това, което бих променила, е да отделям повече време за анализ на проблема и как едно действие би подействало на другите хора в екипа. Но по-важното за мен е, докато гледам напред, да не пропускам, че работя с хора и трябва да съм екипен играч.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Когато започвах работа в софтуерния сектор преди повече от 15 години, не съм си представяла, че в България ще се развие до нивата, на които е днес. Прогнозата ми за развитието на сектора е еднопосочна. Смятам, че секторът ще продължи да расте с големи темпове през следващите години. Има всички условия това да се случи. В България има хора с необходимото техническо, математическо и логическо мислене. Също така виждам, че университети залагат все повече на сътрудничество с бизнеса. Има много ИТ компании на пазара, които са се доказали и ще продължат да инвестират в обучението и развитието на хора. Такива са и плановете на МенторМейт. 

    По какви проекти работи МенторМейт в България вижте тук

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на МенторМейт в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla