петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6213 прочитания

    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU

    Старши директорът развойна дейност във VMware - CPBU разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    07 март 2022, 09:56 a+ a- a

    Драгомир Николов се присъединява към VMware през 2011 г., като преди това заема ръководни длъжности в Германия и България в компаниите Software AG и SEEBURGER AG. Притежава над 20 години опит в индустрията с фокус върху разработването на корпоративен софтуер и внедряване на Agile и Lean решения за нуждите на малки, средни и големи организации. Член е на лидерския екип на VMware България, участва и в реализирането на ключови стратегически инициативи на компанията глобално. Има магистърска степен по „Компютърни науки“ от Технически университет в София, както и EMBA от Американския университет в България. В свободното си време обича да играе тенис.

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Драгомир Николов - старши директор развойна дейност във VMware - CPBU. Драгомир ръководи международния екип Data Platform, който разработва платформите за анализ на големи масиви от данни и машинно обучение на компанията. 

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършил съм Математическа гимназия, а след това магистратура по компютърни системи в Техническия университет – София. След близо 10 години професионален опит в софтуерната индустрия реших да запиша и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в България. MBA програмата ми помогна за по-доброто разбиране на бизнес процесите, които движат една организация, което се оказа ключово за успешния преход в кариерата ми като мениджър. Предпоставките за успех в подобна роля включват широк спектър от познания за жизнения цикъл на продукта – от неговото разработване през финансовото му остойностяване, маркетиране, продажби и др.

    Едно от най-важните умения, които придобих в резултат на моето образование както в Математическа гимназия, така и в първите години на изучване на инженерни науки  е  критичното мислене. То ми е помагало да надграждам бързо и лесно във всяка друга област на познанието – да намирам логическите връзки между различните теми и области, с които боравя в ролята си на мениджър. На всекидневна база ми се налага да отсявам много второстепенна информация и да се фокусирам върху ключови елементи в огромен масив от данни. Не на последно място, искам да кажа, че като лидер е ключово да задаваш правилните въпроси и да прилагаш критично мислене при вземане на всяко едно решение.

    Ако знаете това, което знаете днес какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Виждайки как се развива секторът в България, всеки ден се убеждавам, че съм взел правилното решение. По данни на БАСКОМ само през 2020 година ИТ индустрията тук е пораснала с около 15% с принос от 3,8% към БВП на страната. През 2021 година приходите в сектора представляват вече 4,3% от БВП на България. Тези резултати са показателни, че неслучайно това е една от най-иновативните и динамични индустрии в цял свят и в България включително. Пазарната динамика ще води към постоянен ръст. Ако трябва да се върна обратно, бих направил същия избор на образование и професия.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше на 4-часов работен ден в Института по компютърни и комуникационни системи при БАН, където работих по проект за разработване на архитектура за уеб базирани приложения. В този момент аз бях студент втори курс и трябваше да балансирам между работата и следването в ТУ-София, където посещението на част от учебните занимания беше задължително. За мен този период беше изпълнен с  предизвикателства и желание активно да навляза в професията.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    За щастие, имам много такива моменти, които бих могъл да споделя. Всяко начало и край на проект, всеки успех или грешка са ми е помогнали да науча нещо ново за професията и за себе си. Определено много съм научил от мениджърите, с които съм работил. Например преди да се присъединя към екипа на VMware, ме интервюира вицепрезидентът по научно-развойна дейност в компанията – Тхуан Фам, който по-късно стана и главен технически директор на Uber. Той ми даде много интересна дефиниция на мениджър като пазител на ресурсите, които трябва да се използват по най-ефикасния начин. И днес аз продължавам да използвам тази дефиниция в работата си, управлявайки екип от над 80 таланти. 

    Как започнахте в настоящата компания?
    Разговорите ми с лидерите на офиса в България и специалистите по привличане на таланти започнаха още по време на следването ми в Американския университет. Тогава фокусът ми беше завършване на специалността, след което се почувствах готов за следващата кариерна стъпка. Бях впечатлен от професионализма и отношението, което получих от вече настоящите ми колеги, както и от тяхното постоянство и търпение, изчаквайки ме да завърша моята MBA специализация. За мен бе много важно да работя с колеги и продукти на световно ниво. VMware като  глобален лидер с над 60% пазарен дял в сферата на софтуер за управление на центрове за данни в онзи момент и до днес е най-привлекателният работодател за мен.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента ръководя научно-развойната дейност на VMware Data Platform - решение за обработка и анализ на големи масиви от данни. Платформата, която разработваме, дава възможност клиентите ни да вкарват петабайти информация, да ги обработват, анализират и прилагат решения за машинно обучение. 

    Глобалният ни екип, разпределен между България, Ирландия, Индия и САЩ, работи по нови продукти с огромен потенциал, за които към днешна дата спазвам конфиденциалност и не мога да говоря публично. 

    Много от продуктите на компанията в момента преминават през трансформация от лицензен към SaaS бизнес модел и се гордея, че моят екип има водеща роля тук. 

    Сред другите ми задължения е определяне на стратегията за управление на данните на VMware. За мен е чест, че това включва и взаимодействие с Рагу Рагурам, главния изпълнителен директор на компанията.

    Какво Ви мотивира?
    На нас ежедневно ни се налага да търсим решения на сложни проблеми от глобално значение. Гордея се с работата в екип с високо мотивирани и талантливи хора, които създават технологични продукти, използвани от десетки хиляди организации в цял свят. VMware е доверен партньор в прехода на тези организации към дигитализация. Нашите технологични решения им дават възможност не само да разрешат стратегическите си нужди, но и паралелно с това да ускорят темпа си на иновации и да предоставят нови услуги на потребителите си. 

    Изпитвам удовлетворение и от факта, че чрез нашата работа ние имаме ключова роля за намаляването на вредните емисии, тъй като продуктите, които разработваме, водят до редуциране нуждата от хардуерни ресурси и съответно потреблението на природни ресурси за тяхната работа.  

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих работил в организация, която не допринася за устойчивото развитие на обществото. В екипа имаме много колеги, които участват в инициативи като академията ни за студенти, наречена Talent Boost, стажантската ни програма, програмата ни за доброволчество. През тези наши усилия ние успяваме да дадем своя принос към обществото. Знанието е един от най-ценните ни активи и във VMware имаме възможността да споделяме наученото с младите таланти в България, което е много важно за мен. По този начин продължаваме да развиваме следващото поколение специалисти, като споделяме своя глобален професионален опит. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Тази година от 80 таланти планираме да разрастнем до над 100 души екипа, разпределен между България, Ирландия, Индия и САЩ. Гордея се с отговорността да бъда Engineering Lead на цялата VMware Data Platform организация. Стремим се да привличаме хора на различни нива в кариерата си, вече не само от София, но от цяла България и Европа. 

    Търсим хора, които се мотивират да решават проблеми, които не са решавали досега и готови да се конкурират със софтуерни разработчици от целия свят. Само тази година имаме няколко заявени патента на глобално ниво и вярвам, че това говори много за нивото на колегите, с които имам удоволствие да работя.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Бих искал да направя разграничение между лидер и мениджър. Един лидер трябва да създава визия, която да обединява и да вдъхновява хората, както и да открива възможности в предизвикателствата. Не бива обаче да подценяваме и ролята на мениджърите, които организират работния процес и премахват пречките при изпълнението на задачите. Така талантите могат да се фокусират върху това, което умеят най-добре. 

    Добрият мениджър трябва да може да се поставя извън зоната си на комфорт и да учи постоянно, да мотивира и екипа си да прави същото. Индустрията се променя бързо и това е фундаментално умение, което хората в нея трябва да притежават. 

    VMware активно подпомага израстването на колегите в мениджърски роли чрез достъпа до голямо количество вътрешни образователни ресурси, менторска програма, финансиране на обучения във водещи световни университети. Всеки колега с технологичен, финансов, маркетинг, HR и друг опит получава необходимите ресурсите, за да ръководи успешно своя екип. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата се развиват със същото темпо, с което се развива и индустрията ни. Това, което беше трудно или невъзможно вчера, е стандартна практика днес. Например при обработката на данни съвсем доскоро терабайт се смяташе за голям обем, днес петабайт се възприема за нормален. Основният извод тук е, че в ученето е ключово да се движиш със скорост равна или по-голяма от индустрията, непрекъснато да се развиваш и да подпомагаш в това и другите. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Вярвам, че изборът ми за образование и кариерно развитие беше правилен. Съветите, които бих дал на своето Аз преди 20 години, са следните: да решавам нови непознати проблеми, да не се ограничавам от статуквото и да търся благоприятна среда за професионално и личностно развитие.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    ИТ индустрията у нас ще продължава да се развива с глобални темпове, като привлича компании от различен мащаб и сфери на дейност. Очаквам в скоро време да видя и първия български еднорог.

    Днес и в следващите 10 години технологичният сектор ще е атрактивно място за работа и професионално развитие в България. Пандемията направи пазара за таланти още по-глобален и в бъдеще екипите, работещи за ИТ компании у нас, ще създават продукти и услуги в комфорта на домовете си от най-различни локации.

    VMware оценява кадрите в България изключително високо и ние ще продължим да инвестираме в продукти и услуги, както и в образователни инициативи у нас. 

    По какви проекти работи VMware в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на VMware Bulgaria в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове