понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8549 прочитания

  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe

  Ръководителят на отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли в Paysafe разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  18 февруари 2022, 10:23 a+ a- a

  Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Вижте какво сподели Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe. Иван управлява отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли и отговаря за България като ИТ център за компанията. Ръководи екип от 420 души в София.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завърших Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в София, специалност Информатика. Сред ценностите от университета, в които вярвам и до днес, е навикът за анализиране на информацията и нейното отсяване спрямо важността ѝ. Имах възможността да съм част от група с много амбициозни състуденти, които преследват мечтите си. Ежедневните уроци как да се справям с трудни проблеми ми помогнаха в професионалния ми път, заедно с контактите, които успях да създам докато следвах. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  След повече от 15 години опит в сферата се убеждавам, че изборът ми би бил същият. Професионалният ми опит е изпълнен с множество интересни моменти и възможности за развитие. През годините осъзнах, че едни от най-важните качества, които правят хората успешни, са непрекъсната жажда и любопитство за нови знания и навиците, които съм изградил по време на следването ми,  свързани с постоянно учене, усъвършенстване и търсене на нови предизвикателства. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Започнах кариерата си в стартъп, който с времето се превърна в текущата компания, в която работя - Paysafe. Това ми даде интересна перспектива върху целия жизнен цикъл на един бизнес и продуктите, които се предлагат, което е изключително ценно от гледната точка на амбициозен млад човек, който иска да постигне много. Културата на стартиращ бизнес дава огромни възможности за кариерно развитие и ти показва как да бъдеш гъвкав спрямо ситуацията, в която си поставен. Именно това ме вдъхновява в Paysafe – стартъп духът в компанията е запазен, екипът е отворен към иновации и постоянно търси начини да предизвиква статуквото. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Със сигурност е имало немалко важни моменти в развитието ми, но се стремя да се фокусирам върху настоящата ситуация и проекти. Сред вълнуващите моменти от последните месеци е партньорството ни с Binance. Това е един от изключително важните моменти не само за компанията, но и лично за мен и екипа ми. Заедно с тях работихме по проекта неуморно и вярвам, че е ключов за развитието както на компанията, така и на екипа. Намирам възможността да създаваш продукти, които докосват милиони по цял свят, за изключително вълнуваща и удовлетворяваща. 

  Как започнахте в Paysafe?
  Започнах като младши програмист на 19 години. В тогавашния екип бяхме четирима колеги, които се занимавахме с програмиране. В момента не само управлявам екип от 420 души в София, но и имам щастието да работя с тези талантливи специалисти рамо до рамо. Не съм очаквал, че колегите ми ще се превърнат в моето второ семейство и ще се чувствам толкова вдъхновен да идвам всеки ден на работа. Това чувство не само не е отслабнало през годините, а напротив. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В момента заемам длъжността VP Software Engineering. Директно управлявам отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли, както и отговарям за България като ИТ център за компанията. За мен е огромна радост, че миналата година отворихме офис и във Варна. Нашите планове за България са мащабни и виждам изключително много млади и амбициозни ИТ професионалисти из цяла България, част от които успешно привличаме като част от нашето Paysafe семейство. 

  Какво Ви мотивира?
  Възможността да работя заедно с моя екип по проекти, които променят ИТ индустрията и се използват в цял свят. И двата ни офиса в България – в София и Варна, задават посоката на развитието на ИТ продуктите ни. Офисът ни обхваща цялостния жизнен цикъл на продуктите ни и от бизнес гледна точка, което дава много широка перспектива и възможност за професионално развитие. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Екипната работа е основното нещо, с което не бих направил компромис. Вярвам, че тя е основа за постигане на успехи и на уроци в личен и професионален план, които ни помагат да бъдем по-добри. Да работиш с хора, които споделят твоите ценности и идеи, е сред рецептите за сигурен успех. По този начин дори и в моменти на настъпил проблем, е много по-лесно да се върнеш няколко стъпки назад и да разбереш какво е довело до конкретната ситуация. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  С оглед мащабите на компанията и големия брой продукти и приложения, които предлагаме на нашите клиенти, за мен е важно хората, които се присъединяват към екипа да бъдат предимно целеустремени, готови да се учат и да са любопитни; с огромен капацитет и желание да опознаят разнообразния технологичен пейзаж в Paysafe. В момента наблюдаваме тенденцията колеги ИТ специалисти да се завръщат обратно в България, което несъмнено ще помогне на технологичния сектор у нас да се доразвие на база техния опит и да се представят нови добри практики. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Предвид скоростта, с която се развиват технологиите, за мен е ключово един мениджър да бъде гъвкав. Това се изразява във вземане на решения бързо и да проявява интерес към нововъведенията в индустрията. Да носи отговорност за грешните си решения, които неизменно са част от работния ни живот предвид постоянно сменящата се обстановка. Един мениджър трябва да уважава и да дава свобода за развитие на креативния потенциал на страхотните инженери, които работят в неговата организация. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Преходът към напълно отдалечена работа (remote working) беше едновременно лесен и напрегнат с оглед на рязката смяна на установените процеси. Те трябваше да бъдат преразгледани и обновени спрямо „новото нормално“, така че да помогнат максимално на екипите, но и в същото време да се запази темпото на развитие на компанията. Един такъв процес бе дистанционното въвеждане на нови колеги в компанията. Най-голямото предизвикателство и за тях, и нас бе интеграцията им към екип, с който не са се срещали физически. Запазването на екипния дух при толкова дълга липса на физически контакт бе преодоляно с въвеждането на редовни седмични срещи и екипни активности, които целят да сплотят колегите 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих си купил много биткойни през 2010-а. :)

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията в България и в момента е на едно много добро ниво и се надявам капацитетът, който имаме като знания и способности да се запази и занапред. Проблемът с намиране на качествени кадри става все по-очевиден. Един от начините за справяне с него е колеги от индустрията да не пропускат възможност да помагат на училищата и университетите чрез различни стажантски програми, лекции и спонсорства на млади талантливи ученици и студенти.

  С неизбежното повишаване на заплатите в България ние постепенно преставаме да бъдем интересни за чуждестранни инвеститори, привличани само от ниските разходи. Това води до компенсиране с все по-добро качество на продуктите и услугите, които предлагаме, но и със зрялост по отношение на продуктов мениджмънт и реализиране на сложни и комплексни проекти. Гордея се да споделя, че в Paysafe сме изключително напредничави и по отношение на Diversity and Inclusion. Като международна компания имаме офиси в държави с установени традиции във включването и приобщаването на различни групи и на местно ниво интегрираме и надграждаме опита, на който стъпваме. 

  Вижте по какви проекти работи Paysafe в България ТУК

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Paysafe в JOBS.bg ТУК  

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 5 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 6 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света