четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13858 прочитания

    Как се създава бизнес за милиони от нулата?

    От бизнес, стартирал от кухненската маса вкъщи, до мултимилионна компания с офиси по цял свят: каква е тайната на успеха на създателя на Taxback Group - Тери Клун пред Economy.bg
    07 юли 2020, 16:27 a+ a- a

    Как се създава многомилионен успешен и устойчив бизнес от нулата, какво е по-важно за успеха – амбицията или талантът, частното или държавното образование е за предпочитане, първо университетска диплома и после работа или директно в офиса – тези и други въпроси коментирахме със създателя и собственик на Taxback Group Тери Клун.
    Компанията с 42 офиса по света присъства и у нас от 2001. Към днешна дата тя дава работа на 950 души в офисите си във Варна, Велико Търново, Шумен и София.

    Изминали сте дълъг път от студентските Ви години, стартирайки с връщане на данъци на ваши приятели, учили в Германия, буквално от кухненската маса на Вашия дом, за да достигнете до мултимилионер, ръководещ финансово-технологична група с представителства в почти целия свят. Кои са най-големите уроци, които сте научили по пътя, и каква смятате, че е тайната на устойчивия бизнес?
    Няколко са нещата, които считам за наистина важни. Израснал съм във ферма в провинцията на Ирландия и още от ранна детска възраст родителите ми ме окуражаваха да стартирам бизнес. Първото си бизнес начинание започнах на осем години. Събирах използвани чували от фермерите, сгъвах ги прилежно и ги продавах на търговците на дърва, за да предлагат в тях дърва за горене. Бизнесът вървеше наистина добре за мен и със спечелените пари успях да купя първото си колело – жълт BMX. По стечение на обстоятелствата най-големият урок, който научих, беше, когато станах на девет години. Бизнесът ми банкрутира, тъй като синът на друг фермер беше видял какво правя и беше започнал да предлага прозрачни чували, т.е. такива, през които клиентите можеха да виждат по-добре количеството дърва вътре. Момчето спечели всичките ми клиенти и буквално ме изхвърли от бизнеса. За мен това беше наистина ценен урок. През уикендите аз предпочитах да си карам колелото, да си купувам шоколад и да се радвам на успеха си. Но също така бях станал мързелив и самодоволен, докато другото момче беше решило да попита клиентите ми какво би могло да направи по-добре от мен. Така накрая той се озова с по-добри чували, а аз загубих всичките си клиенти и бизнесът ми се провали.
    Винаги нещата могат да бъдат направени по-добре и това е един от най-важните уроци, които научих по пътя дотук.
    Стигнали сме до това ниво на развитиe, задавайки на клиентите ни следните въпроси: „Какво можем да направим за Вас?“, „Как още бихме могли да Ви бъдем полезни?“, „Можем ли да направим нещата по различен начин и как можем да бъдем по-добри?“. Това е и причината в „Таксбек Груп“ да възникнат толкова много и различни наглед бизнеси. По този начин, ако пазарът или някой от бизнесите ни се промени, ние не сме уязвими. Имайки много на брой, но различни бизнеси, ни позволява да елиминираме непосредствените рискове.
    Всеки бизнес, независимо дали е български, или ирландски, не трябва да спира да се интересува от какво имат нужда клиентите му. Трябва да държиш очите си широко отворени за нови възможности, тъй като бизнес средата се променя постоянно. В секундата, в която спреш да мислиш какво можеш да подобриш, ти вече си загубил. Тайната на успешния бизнес за мен се крие във въпроса „Какво можем да направим по-добре?“.
    Освен това съм се научил, че е важно да се обграждаш с позитивни хора – такива, които са прогресивни, а не такива, които те дърпат назад или са критични и негативни. Имаме щастието да сме заобиколени от наистина ценни хора в България. Наистина вярвам, че хората са тайната за успеха на всеки бизнес. Затова и една от основните ни цели е да наемаме най-добрите хора и тук, и в Ирландия.

    Амбиция или талант – кое е по-важно за успеха?
    Успехът, както и самият Айнщайн казва, е 99% работа и 1% талант. Според мен талантът е следствие от здравата работа. Да, някои хора са естествено талантливи, но за повечето важи правилото, че колкото повече усилие полагат в дадена област, толкова по-талантливи стават в нея. Това е, което обичам да повтарям и на моите деца (аз имам пет деца – три момчета и две момичета): „Ще бъдете талантливи само ако работите здраво“. Да вземем например играта на шах или спортът – някои хора имат талант за тези неща, но само ако положат усилия, могат да станат наистина добри в тях. Същото се отнася и за бизнеса. Много хора притежават таланти, но не ги използват и те се загубват. Според мен именно средно надарените хора, които влагат постоянство и усилие, са тези, които стават успешни. Всичко е до това колко си готов да вложиш от себе си.

    Частно или държавно образование?
    Своето образование съм получил изцяло в държавни училища. Смятам, че в Европа като цяло държавното образование е на много добро ниво. В Ирландия, както и в България университетите и държавата се стремят да подкрепят младежите и таксите за обучение далеч не са високи в сравнение с тези в САЩ например. И в Ирландия, и в България държавното образование е на добро ниво и по-голямата част от хората се възползват от него.

    Университет или директно на работа?
    Познавам много хора, които са успешни в бизнеса, без да са били в университет. Но много от тях считат за недостатък това, че не са го направили. Същите тези хора са ми споделяли, че ако има едно нещо, за което съжаляват, това е, че не са посещавали университет или че не са завършили висшето си образование. Подобна стъпка, ако не друго, ти носи много по-голяма увереност в живота по-нататък. В днешно време в Ирландия, както и в България броят на хората, завършващи университет нараства, а това е наистина важно за развитието на икономиката в бъдеще. Бих окуражил всеки един да завърши висшето си образование, дори и това да не е така лесно, най-вече заради увереността, която ще придобие.

    Вижте и първа част на интервюто ни с Тери Клун за това как пандемията, породена от Covid-19, се отрази на бизнесите на групата и екипа на компанията у нас тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 час
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 9 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 9 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава