събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9125 прочитания

  Как започнах първа работа: Елена Лазарова, Акаунт специалист в Ozone

  Най-голямото ми предизвикателство беше да намеря позиция за себе си, която да не е стажантска, споделя Елена
  08 юли 2024, 12:02 a+ a- a

  Елена Лазарова, Акаунт специалист в Ozone. Снимка: Economy.bg

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало и това идва с много неизвестни. В рубриката на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа. Запознайте се с Елена Лазарова, Акаунт специалист в маркетинг екипа на Ozone и научете повече за нейния кариерен старт.

  Представи се с две имена, позиция и какво е твоето образование.
  Здравейте, казвам се Елена Лазарова и в момента съм Акаунт специалист в маркетинг екипа на Ozone. Образованието си завърших в Саутхемптън, Великобритания, където се дипломирах в специалността „Fashion Promotion & Communication”.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
  Преди да се върна да живея в България, имах стажантски опит във Великобритания. Първият ми стаж беше свързан със създаване на съдържание, като основното беше писане на лайфстайл статии за сайт. Втората стажантска позиция, отново към университета ми, проведох в магазина към висшето училище. Там предлагахме всякакви неща - от изкуство под всякаква форма до дрехи. Продуктите бяха основно създадени от бивши или настоящи студенти на университета. Там отново работих като създател на съдържание, правих планинг за социалните ни мрежи и управлявах партньорството ни с един от брандовете, с който работихме. Трудно взех решението да се върна да живея и работя в България, но в момента, в който знаех, че ще остана тук, започнах да си търся работа. Позицията, на която стартирах в Ozone, намерих през LinkedIn. Това всъщност беше една от първите позиции, за които кандидатствах. Най-хубавото беше, че не беше стажантска позиция, и разбира се това, че събуди интереса ми, тъй като отговорностите успяха да ме грабнат и се припознах в тях. Тук може би е добре да спомена, че стартовата ми позиция всъщност не е текущата ми - в Ozone стартирах като Младши маркетинг специалист в Ключови партньорства.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Интервюто ми беше организирано на място, в офиса на компанията. Ще започна оттам, че ми хареса идеята да проведем интервюто присъствено поради две причини. Първо, успях да видя как изглежда мястото, на което мога да започна работа и каква е обстановката там. Второ, видях се наживо с хората, с които потенциално мога да работя в екип и с бъдещите ми ръководители. Смятам, че това са ключови фактори, когато вземаш решение за себе си - „Искам ли да работя на това място?”. Подготвих се добре - бях минала през един голям списък с въпроси, които близък мой приятел ми беше изпратил. Заедно бяхме направили и нещо като интервю в Zoom. Университетът ми също ме беше подготвил добре за този процес, тъй като съм имала модули, които са били ориентирани точно в това - търсене на работа. Имала съм не едно примерно интервю, което преподавателите ми са провели с мен. Освен това, през цялото време между завършването на университета и намирането на работа съм се опитвала да бъда up to date с всички новости в маркетинга. Това, което и до днес мога да си спомня за интервюто ми, което проведох преди повече от година, е, че не изпитвах притеснение. Но не само защото се бях подготвила добре, а и защото екипът беше създал спокойна среда за провеждането му и всъщност имахме добра и интересна дискусия.

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
  Преди да започна да работя в Ozone, знаех, че е това е брандът, който хората разпознават като истинското място за геймъри. Разбира се, бях пазарувала няколко пъти от сайта, основно по време на Ковид. Малко по-късно си дадох сметка, че Ozone е място, което расте много прогресивно, особено след като направих по-задълбочено проучване.

  И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Екипът. Преди всичко останало бях много приятно изненадана от екипа. Нямам база за сравнение, тъй като това е първата ми толкова отговорна и дългосрочна работа, но съм сигурна в думите си, когато казвам, че на такъв екип не можеш да попаднеш лесно!

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Всъщност нямах големи затруднения при търсенето. Стана сравнително бързо - може би в рамките на най-много месец, ако правилно си спомням. Най-голямото ми предизвикателство беше да намеря позиция за себе си, която да не е стажантска. Мисля, че всички скорозавършили образованието си студенти знаят колко е трудно да си намериш позиция, която не е стаж. По-голяма част от компаниите, които предлагат позиции, които не са стажантски, търсят хора с опит от минимум 2-3 години. Да, помогнаха ми - както споменах по-горе, един от много близките ми приятели ми помогна с подготовката за интервю. Смятам, че моралната подкрепа в такива моменти също е много важна и полезна.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Моето предположение е, че образованието ми вероятно играе голяма роля тук, но освен това - добре подготвено CV и LinkedIn профил, освен че преди всичко това, първа стъпка би била да започнеш да търсиш работа.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Озон Ентъртейнмънт АД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

  Александра Милева, eBag
  Ралица Цанева, Уолтопия
  Георги Банов, Информационно обслужване
  Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект