сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11575 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Мениджър „Дигитални кредитни продукти“ в tbi bank

  Пред Economy.bg Деница разказва за динамичния си кариерен път в банката, която е нейният първи работодател
  29 април 2024, 09:58 a+ a- a

  Деница Станчева - Мениджър „Дигитални кредитни продукти“ в tbi. Снимка: Economy.bg

  Деница Станчева е Мениджър „Дигитални кредитни продукти“ в tbi bank.  Пред Economy.bg Деница разказва за динамичния си кариерен път в банката – нейният първи работодател. С какво се занимава, какви умения и качества са необходими за тази позиция, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво образование имате?
  Предстои ми да завърша висше образование със специалност „Право“ към УНСС. Тази специализация предоставя изключително широк спектър от знания в различни области. Често можете да чуете юристи да се шегуват, че са енциклопедисти – знаят за всичко по малко. Правото е навсякъде в нашето ежедневие, така че възможностите за кариерно развитие не се изчерпват само с това да бъдеш адвокат, съдия или следовател. Например изучаването на икономика, финансово и банково право може да доведе до успешна кариера в банка. Нещо повече, благодарение на това направление придобих много от личностните си качества като човек и служител – постоянство, незабавна реакция при препятствия и най-вече бързо усвояване на информация.

  Как стартира твоята кариера?
  tbi е моят първи работодател. За млад човек средата, в която започва кариерата си, може значително да повлияе на неговото лично и професионално израстване. Първоначално приех позицията в колцентъра на банката като лятна работа, която да продължи до началото на академичната година. Въпреки това още през първия ми работен ден разбрах, че съм попаднала на нещо повече от обикновен летен стаж и реших да остана.

  Мениджърите ми бяха невероятно подкрепящи, когато ставаше дума за балансиране на работното ми натоварване с изискванията на обучението ми. Те ми помогнаха да адаптирам работния си график към учебната си програма и винаги бяха търпеливи и разбиращи към предизвикателствата, пред които бях изправен като студент. Стартирането ми в Центъра за клиентско преживяване ми помогна да приложа научените знания в практическия свят. Средата е динамична. Всеки един разговор, чат или имейл с клиент са толкова различни, а подобренията в продуктите и процесите са всеки ден.  

  Кога се разви кариерата ти в банката след това?
  След присъединяването към екипа моят мениджър внимателно наблюдаваше растежа и напредъка ми, като редовно ми предоставяше възможности да демонстрирам уменията и качествата си. Не след дълго ми беше предложена възможността да представя пред член на ръководството как протича един работен ден в отдела, как работим със системите и какви продукти използваме. Бях доста нервна, тъй като бях сравнително нов служител, но се съгласих. Срещата протече гладко, обменяхме идеи за подобрения и оптимизации. Година по-късно ръководителят ми сподели, че същият този мениджър набира служители за нов екип. Така започнах като QA тестер, след това преминах през позицията „Бизнес анализатор“, докато накрая станах Мениджър „Дигитални кредитни продукти“. При всяка стъпка в кариерата ми придобивах ценен опит, който ми помогна да се подготвя за следващите предизвикателства. Постепенният растеж ми осигури стабилна основа за непрекъснато учене и напредък.

  Прекрасно е, когато видя млади и амбициозни хора, но трябва да сме на ясно, че невинаги успехът и повишенията идват от втория ни работен ден. 

  Лидерите, с които работя, и техните усилия, доверие и предизвикателства, които ми поставят, ме вдъхновяват всеки ден. Благодарна съм за това. 

  Един истински ментор може да извади от теб всички добри качества и да ти вдъхне енергията да си смел, амбициозен, да те насърчава да се развиваш и учиш, без да те порицава за грешките ти. Тук, в tbi, имаме много вдъхновяващи лидери. 

  Какви са основните ти отговорности като Мениджър „Дигитални кредитни продукти“?
  Моята цел и отговорност е да направя идеята в процес, скицата в работещ дизайн. Задачата ми е да бъда мост между бизнеса и разработчиците. Помагам на двете страни да постигнат крайната цел – разработката. Бизнес стратегията трябва да се превърне в конкретни задачи с определени срокове. Често се шегуваме, че процесите/проектите, по които работим, са наши бебета. От момента на създаването до всеки следващ етап на развитие чак до реализирането на крайния продукт, а дори и след това с поддръжката му. На практика няма отдел, с който да не съм работила. Жизненият цикъл на един финансов продукт обхваща множество събития и процеси като регулаторни изисквания, продукт, цена, оценка, идентификация, подписване на договор, плащане на вноски и т.н. Във всяка една стъпка имаш множество детайли, които трябва постоянно да стопанисваш, подобряваш, или нови, които да внедряваш.

  Как би обяснила на едно 5-годишно дете какво работиш? А на баба си:)?
  На детето бих казала: „Помагам на хората, които имат нужда от пари, да ги получат бързо и лесно. Така че да могат да си купят играчки и да бъдат щастливи“.

  А на баба: „Аз съм на компютъра и гледам как се случват различни неща. Не знам точно какви са, но те винаги завършват добре и всеки е доволен от мен. (Всъщност имам, но по-добре да приключим разговора, за да преминем към вкусната храна, която ми е приготвила.)

  Как типично протича един работен ден?
  Трудно бих могла да обясня понятието „типичен ден” за мен. Всеки е различен посвоему. Днес ще разработваме нови ценови модели, утре ще автоматизираме съществуващ процес, а вчера, по между другото, създадохме нов продукт. Но, да, обикновено сутрин пием кафе, преди да започнем да творим „дигитализация”.

  „Не трябва да се ограничаваме в рамката на „тесни специалисти”, а напротив – да бъдем любознателни към всичко непознато“, смята Деница. Снимка: Economy.bg

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Организираност и планиране, за да бъдат ефикасни процесите, свързани с доставяне на разработка. Комуникативност и умение за изслушване, за да бъдат правилно формулирани всички изисквания и предложения. Умения за бързо разрешаване на проблеми. Медиаторство, технически и бизнес познания.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  С различни семинари и обучителни курсове. Непрестанно чета и търся информация, засягаща различни аспекти и сфери на живота. Не трябва да се ограничаваме в рамката на „тесни специалисти”, а напротив – да бъдем любознателни към всичко непознато. 

  Днешните общоприети методики и теории са утрешните неработещи модели.

  Технологиите се развиват и променят постоянно, съответно и банките. Ако хората зад тях не следват пропорционално тази тенденция, рискуват да изостанат. Съвремието ни е такова, че ако не полагаш ежедневни усилия да надграждаш, няма да получаваш желания резултат и професионално развитие. От друга страна, с моя професионален пример виждам, че истински относимите знания и умения се откриват в практиката.

  Какви са възможностите за развитие?
  В tbi възможностите са изключително много. Без значение от позицията, всеки един служител би могъл да получи заслуженото развитие спрямо вложените усилия. Трудът, отношението и амбицията винаги се забелязват и поощряват. Ако искаш да се учиш, тук ще получиш шанс и насоки за развитието ти.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Заблуда е, че позицията е строго техническа или строго бизнес ориентирана – някъде между двете е. Изисква се да имаш разбиранията  както за едната страна, така и за другата. 

  Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
  Свободното ми време прекарвам с близките ми, като използваме всяка възможност, за да пътуваме или да къмпингуваме. Разтоварвам с вкусна храна и приятна компания. След работа предпочитам да бъда навън с приятели в разходки из улиците на града или в парковете, посещение на ресторанти, изложби и всякакви други активности. Обичам много и кино вечери със снаксове и пуканки. :)

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на tbi bank в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Digital Marketing Manager в Технополис и Практикер?
  Какво е да работиш като Project Manager в Сирма?
  Какво е да работиш като старши маркетингов експерт в Hitachi Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш като „Анализатор на данни“ във водещата швейцарска банка UBS?
  Какво е да работиш като Senior Accountant-General Ledger в Cargill?
  Какво е да работиш като Специалист обслужване на клиенти и продажби с немски език в Sutherland?

  Какво е да работиш като Сервитьор в сладкарници „Неделя“?
  Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?
  Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?

  Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
  Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

  Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
  Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
  Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
  Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
  Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
  Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
  Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
  Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
  Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество