петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3164 прочитания

  Women in IT: Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis

  ИТ индустрията наистина е доминирана от мъже, но виждам как това се променя в последните години, казва Катя
  24 април 2023, 16:33 a+ a- a

  Катя Иванова - Chief Sales Officer в Acronis. Снимка: Acronis

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis.

  Разкажете ни за своето образование.
  От най-ранна възраст бях добра и в двете неща – и в усвояването на езици, и в изучаването на математика. Това направи труден избора на университет, тъй като имах доста голямо разнообразие от специалности, от които да избирам. В крайна сметка реших да се насоча към магистърска степен по френски и английски език. Това ми даде академична подготовка и ме научи да гледам по-широко на нещата. В моите разбирания основната цел на формалното образование (училище, университет) е да ни покаже различни начини и инструменти за придобиване на знания, както и да ни научи как да мислим (и да използваме мозъка си), а действителните знания и квалификацията идват с практиката, която можете да натрупаме само чрез действителна работа.

  Acronis се превърна в истинска Алма Матер за мен. Ръководният екип ми даде множество възможности да работя по проекти и задачи, които ми помогнаха да изградя своите умения и да придобия знанията, които нямах, преди да се присъединя към компанията. Acronis ми помогна да придобия техническа експертиза, бизнес опит със софтуер като услуга (SaaS), лидерски качества, способности за управление на проекти и аналитични умения, както и да получа задълбочена представа за различни пазари и индустрии.

  Как избрахте ИТ индустрията? Има ли конкретен човек, който допринесе за този избор, и ако да – с какви аргументи?
  Това беше по-скоро случайност, отколкото целенасочено следван избор на кариерен път. След дипломирането си кандидатствах за различни позиции, които изискваха свободно владеене на английски и френски език. Получих покана за интервю в Acronis. Бях наистина впечатлена от хората, които срещнах по време на процеса на интервюто, и имах късмета да ме наемат, тъй като нямах никакъв предишен опит в ИТ. Поглеждайки назад във времето, това беше най-доброто решение, което съм вземала, тъй като се влюбих в ИТ индустрията и днес не мога да си представя да работя в друга област.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте? Как стартирахте в ИТ? На каква позиция? Какво си спомняте от този период в своя живот? 
  Започнах като индивидуален сътрудник в отдела за техническа поддръжка. След 2,5 години преминах към позицията директор, управлявайки няколко екипа по света. Две години след поемането на ролята осъзнах, че искам да имам пряк принос за растежа и приходите на компанията и нямаше по-добър екип, с който да го направя, от този за продажби. Това беше рискован ход, тъй като нямах никакъв опит в продажбите и трябваше да се откажа от кариера, върху която бях работила повече от 5 години, да напусна позицията на директор с над 150 подчинени и да премина към ролята на мениджър с един-единствен пряко подчинен, който дори не работеше за мен на пълен работен ден. Приятелите и семейството ми ме мислеха за луда, тъй като бяха видели колко упорито работих, за да получа това, което имах по онова време. Но аз знаех, че ако не направя тази промяна, след това ще съжалявам. Три години по-късно ме повишиха до вицепрезидент по глобалните вътрешни продажби, а от края на миналата година съм главен търговски директор, като отговарям за световните продажби на Acronis. Такова бързо преминаване през всички нива в две напълно различни области представлява по-голямо натоварване за човека като индивид, тъй като трябва да учите, да растете и да усъвършенствате уменията си с ускорени темпове. Изисква се много усилен труд, постоянство и стремеж към постигане на конкретни резултати.

  Каква е сегашната Ви позиция? Как бихте обяснили какво правите с няколко изречения на човек, който е извън Вашата сфера?
  Като Главен Директор по Продажбите отговарям за управлението на продажбите на компанията по цял свят. Ние помагаме на партньорите и клиентите да намерят най-добрите решения за своите нужди и ги съветваме как да защитят своите данни и критични работни процеси от ежедневните заплахи.

  Какво е най-мотивиращо и интересно във Вашата работа?
  Светът на продажбите е среда с високо напрежение. Вашите конкуренти непрекъснато се развиват и това подтиква вас и екипа ви постоянно да измисляте нови тактики и стратегии за разширяване в различни пазари и вертикали. Най-голямата ми мотивация е моят екип. Тяхната страст и енергията, която влагат в това, което правим, истинският им стремеж да променят нещата и да помагат на нашите партньори и клиенти да успеят – това е нещото, заради което си струват цялата упорита работа и всички усилия. 

  Кои са хората, от които се учите?
  Постоянно сме заобиколени от възможности за придобиване на нови знания. Можете да се учите от своите връстници, приятели, статии, книги, подкасти, дори случайни хора на улицата. Най-важно е да имате нагласа за растеж и да сте гъвкави. Колкото повече опит придобиваме, толкова по-склонни сме да се поддадем на навика да блокираме новата информация, защото вярваме, че вече сме я чували преди. Това би било вярно до голяма степен, но винаги има и някакъв малък детайл, който можем да научим и който може драстично да промени нашата гледна точка и ни помогне да намерим нови, по-добри решения. 

  Кое е най-голямото предизвикателство в това да си жена в ИТ индустрията?
  Вярвам, че ИТ индустрията приема жените много добре, но все още са много малко тези, които отиват да следват компютърни науки или избират кариера в ИТ. Днес от 20 автобиографии, които получавам за позиции за ръководител продажби, 18 биха били от мъже и само 2 от жени. Прилагайки проста математика (без дори да говоря с тези кандидати), става ясно, че шансът на мъжете за наемане е 18 от 20, докато при жените е само 2. Жените трябва да кандидатстват за позиции, които харесват, и да търсят възможности независимо от убежденията си относно това доколко могат да вършат работата и дали ще бъдат приети. В най-лошия случай просто няма да бъдат наети – но абсолютно същият би бил резултатът, ако изобщо не кандидатстват. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Как се чувствате Вие сред колегите мъже?
  ИТ индустрията наистина е доминирана от мъже, но виждам как това се променя в последните години. Все повече и повече жени заемат позиции на ръководно ниво в ИТ компании и общият процент на жените на технически позиции се увеличава всяка година. Може лесно да се види дори на събитията в ИТ индустрията, които посещаваме.

  Никога не съм изпитвала трудности при работата с мъже. Те винаги са ме подкрепяли много и мнозина са били и продължават да бъдат мои ментори.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Всъщност не е клише, но мисля, че ще се хареса на много читателки. Жените, за разлика от мъжете, често живеят с убеждението, че ако са достатъчно добри, заслужават повишение или увеличение на възнаграждението и техният мениджър ще стори това дори без да ги пита. Въпреки че се случва, това не е толкова често. Жените трябва да отстояват себе си и да поискат повишение точно както правят мъжете. Другият възпиращ фактор, който драстично различава мъжете и жените – това е, че мъжете са много по-уверени и са готови да кандидатстват за работа, за която може да не са достатъчно квалифицирани, докато жените биха изчакали да се квалифицират или дори свръхквалифицират, преди да кандидатстват. Това също създава непропорционална група от кандидати, където повечето са мъже и само неколцина кандидати са жени. Мениджърите играят решаваща роля, тъй като трябва да дадат възможност на жените и да им помогнат да оценят истинската си стойност и влияние.

  От какво се интересувате, как си почивате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време обичам да гледам документални филми на тема „Медицина“ – за това как функционира човешкото тяло и за редките болести. Винаги ме очарова как тялото ни може да бъде едновременно толкова силно и крехко.

  Ако можете да се обърнете към младите жени, които сега решават в каква посока да изградят кариерата си, какво ще им кажете – защо да изберат ИТ индустрията?
  Технологиите са навлезли във всички сфери на нашия живота. Това създава безкрайни възможности за младите таланти. ИТ непрекъснато се променят и развиват, така че всяка млада жена, която търси непрекъснат растеж и възможности за учене, ще намери ИТ сферата за много вълнуваща.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Acronis в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 3 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 7 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 8 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 9 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект