петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3730 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?

  За професията, изискванията и перспективите разказват Антония Божкова - VP of Marketing, и Деница Костова - Marketing Director в софтуерната консултантска компания
  17 януари 2023, 15:26 a+ a- a


  Деница Костова (вляво) - Marketing Director на Resolute, и Антония Божкова - VP of Marketing. Снимки: Личен архив

  Антония Божкова и Деница Костова са част от маркетинг екипа на софтуерната консултантска компания Resolute.

  Антония заема позиция VP of Marketing. Притежава магистър по международни отношения към Софийски университет и MBA от EADA (Barcelona). Професионалният ѝ опит е над 20 години, а кариерата ѝ стартира в малка финтех компания, наречена Moneybookers (сега Paysafe). По онова време се занимава с всичко – от изпращането на имейли до преследването на финансови измами от Украйна и Тайланд. През годините в Progress развива страстта си към продуктовия маркетинг. Работи за международни компании като Director Product Marketing и Product-led Growth Advisor.

  Деница е Marketing Director на Resolute. Завършила е бакалавърска степен по маркетинг от университета по бизнес IAE Lille във Франция, както и магистратура по International Business and Management от Manchester Business School в Англия. Стартира професионалния си път в Management consulting отдела на Deloitte Bulgaria, а след това работи като бранд мениджър в различни корпорации. Страстта си обаче открива в стартъп средите, а натрупаният опит от Catalyx и работата в Resolute напълно променят представите ѝ за ролята на маркетинга и възможностите пред бизнеса.

  Днес Антония и Деница отговарят за успешното реализиране на маркетинг стратегиите в Resolute.  Пред Economy.bg разказват повече за работата си и възможностите за развитие в компанията. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

  Кога и как започнахте работа в Resolute? 
  Деница: С Resolute отношенията ни започнаха случайно. През 2020, докато бях по майчинство, Христо (CEO в компанията) се свърза с мен в LinkedIn. В началото започнах part-time, а през април 2021 официално станах част от екипа. Минахме през много предизвикателства. От малък стартъп се превърнахме в scale up. Всяка фаза е изключително интересна и всеки от нас израства заедно с компанията. Да стана част от Resolute, беше едно от най-добрите решения, които съм вземала. 

  Антония: Познавам се с Христо и Вели (съоснователи на Resolute) още от Телерик, а с Христо бяхме работили и по други проекти. Когато решиха да реализират идеята за Resolute, се свързаха с мен – трябваше им маркетинг план и стратегия за сайт на компанията. Работихме по сайта и го финализирахме половин година преди да се учреди Resolute. След това просто минах тестовете за подбор и другото е ясно.

  Какви са основните Ви отговорности на позициите, които заемате?
  Деница: Като Маркетинг Директор в компанията отговарям пряко за маркетинг екипа и неговото развитие. Всяка една стъпка за развитието на нашия екип помага да бъдем много по-успешни за бизнеса. Точно затова продължаваме да се разрастваме и търсим още свежи попълнения за ролите Marketing Consultant и Growth Marketing Manager.

  Друга част от работата ми е като консултант на компаниите в групата на Ocean Investments, консултираме стартъпи (в идейна или съвсем начална фаза) и предоставяме маркетинг услуги за тях. 

  Антония: В една маркетинг организация, независимо къде се намираш като позиция и конкретни отговорности, задачите са едни и същи – да докараш повече и по-качествени лийдове на най-добрите възможни цени. Различните позиции в екипа отразяват по различен начин тези отговорности. Аз като VP of Marketing се чувствам отговорна да предоставя на екипа пълната информация, знания и поуки, придобити от личния ми опит. Изключително важна част от работата ми е да  мисля няколко хода напред. Така мога да предвидя къде трябва да бъдем след 6 – 12 – 18 месеца и какво може да ни помогне да стигнем дотам. Непрестанно търся възможности за подобряване на работните процеси за екипа и бизнеса.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Деница: Работя най-активно с нашия маркетинг отдел. Имаме активна работа с дизайн и инженерния екип. Работим и с компаниите в групата на Ocean Investments по техните маркетингови предизвикателства – brand awareness lead generation, както и employer branding цели. 

  Антония: Проектите и работата ми, от една страна, са свързани с годишния бизнес цикъл на компанията.Това са създаване на годишна маркетинг стратегия и обвързването ѝ с по-големите цели на компанията, създаване и одобряване на бюджети, маркетинг планове и програми по тримесечие. Ежедневно работя със C level хората, търговския отдел, дизайн екипа, нерядко с delivery екипа и отделни програмисти.

  Как типично протича един работен ден?
  Деница: Моят ден стартира рано и протича с много срещи и разговори. Активно обсъждаме казуси, правим брейнсторминги и се стремим колективното знание, което имаме в екипа, да бъде прилагано по най-ефективния начин.

  Денят за мен приключва в 17:45, затварям лаптопа и вземам децата от градина – започва още по-предизвикателната част на денонощието. Времето с децата ми е много важно. Мисля, че от тях уча също толкова, колкото и от работата си.

  Антония: Денят е обикновено стремглав и динамичен. :) Имам изключително разнообразни срещи за стиковане по различни проекти, стартиране на нови, синхронизиране на различни бизнес функции с маркетинга.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Деница: Бърза мисъл, can do attitude, адаптация, комуникация, проактивност, работа в екип и любимото ми качество – да умееш да слушаш активно. Често казвам на моя екип, че всеки сам управлява кариерата си и има избор – да стои в комфортната си зона или да се развива, да търси, да намира. Зоната на комфорт е нещо много приятно, но дали е най-доброто за нас като професионалисти? 

  Антония: За мен най-важното бизнес качество е емпатията. В маркетинг функцията, където има много работа с други екипи, е необходимо да можем да се поставим в обувките на хората отсреща. Важно е да разберем реакциите им и че в крайна сметка целта ни е една и съща, пречупена през призмата на различните ни задължения. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Деница: Слушам много подкасти и книги в Blinkist. Чета статии от международни издания, свалям си whitepapers за теми, които ме вълнуват. Когато имам интересен събеседник не изпускам възможността да си говорим за иновации и бизнес. Последното ми е най-любимо, защото съм по детски любопитна, качество, което не искам да загубя. 

  Антония: В момента, в който навлезеш в лудницата на дигиталния маркетинг, те удря FOMO синдромът. Индустрията бълва новини, нови платформи и инструменти ежедневно и е непосилно да следиш всичко. Успявам да отсея важното благодарение на разговорите с други хора от технологичната индустрия. Това са не само маркетолози, но също продуктови мениджъри, стартъп фаундъри, програмисти, дизайнери. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Деница: Дигиталният маркетинг е един непрестанно развиващ се домейн. Професиите се изменят. Но това, което не се променя е правилната нагласа, че ако стартираш с маркетинг екип още в началната фаза на развитие на компанията, ти имаш шансове, каквото и да се случи, да си наясно кои са клиентите ти и как да стигнеш до тях. 

  Антония: Според мен възможностите за развитие са много и зависят от стартиращата точка, желанията и уменията на маркетолога. Можеш да избереш конкретна подспециалност в маркетинг дисциплината – ПР, събития, социални медии, SEO. Можеш и да трупаш цялостен опит в различните сфери. Този избор понякога е планиран, а понякога стечение на обстоятелствата. Като маркетолози обаче ни се налага да работим тясно с много други специалности в бизнеса и от време на време ни се случва да се влюбим в различна дисциплина и да навлезем в нея. Този опит е безценен и обикновено създава много добри специалисти, независимо дали те ще продължат като маркетолози, търговци, продуктови мениджъри, или друго.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Деница: Заблуда е, че маркетингът е една екстра към екипа, която се занимава със закупуването на рекламни материали и друга платена реклама. Маркетингът е много повече, ако той е правилно планиран за бизнеса, може да има изключително силен ефект върху цялостното представяне на компанията. Да вземем едно позициониране – важна част от маркетинга. Ако един бизнес вникне в детайл за индустрията, персоните, и осъзнае собствената си роля за решаване проблемите в този домейн, тогава шансът позиционирането им да предизвиква интерес, е много по-голям.

  Антония: Прави ми впечатление, че съществува цялостно неразбиране за сложността на маркетинг похватите и технологичното време, което е необходимо, особено в една b2b бизнес среда. А ето ги и любимите ми заблуди:

  •Digital marketing = advertising (много хора все още вярват, че това да имаш/правиш маркетинг в една компания, е по-скоро разход, а не инвестиция);

  •Digital marketing = Social media marketing (с менажирането на social media organic and paid promotion се изчерпва функцията на маркетинг екипа);

  •Трябва да се прави само lead generation, няма никакъв смисъл от brand awareness;

  •Маркетинг функцията се предполага да докарва лийдове и може да го направи по команда от днес за утре. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Деница: Обичам да се разхождам в планината, да карам ски, йога. Обичам и да рисувам с децата си и да строя кули от лего.  

  Антония: Краят на работния ден е запазен за дъщеря ми, която тъкмо се е върнала от детска градина и иска да ме бие на морски шах или пък да пеем и да танцуваме. :) Последната ми страст е ветроходството, така че свободното време, в което мога да се откъсна от София, е запазено за плаване.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 17 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 17 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 23 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 2 дни
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022