събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  618 прочитания

  Ирландия глоби Meta с €265 млн.

  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  29 ноември 2022, 08:49 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Ирландските регулатори наложиха глоба в размер на €265 млн на Meta Inc, компанията майка на Facebook. Това е поредното наказание на компанията за нарушаване на строгите правила на Европейския съюз за поверителност на данните, отбелязва Euronews.

  Комисията за защита на данните заяви, че Meta Platforms Inc е нарушила раздели от правилата на ЕС, известни като Общия регламент за защита на данните (GDPR), които изискват технически и организационни мерки, насочени към защита на потребителските данни. Регулаторът започна разследване миналата година заради новинарски съобщения, че данни за повече от 533 милиона потребители са открити онлайн.

  Данните са открити на уебсайт за хакери и включват имена, идентификатори във Facebook, телефонни номера, местоположения, рождени дати и имейл адреси на хора от повече от 100 държави.

  Meta каза, че данните са били „изчистени“ от Facebook с помощта на инструменти, предназначени да помогнат на хората да намерят приятелите си чрез телефонни номера, използвайки функции за търсене и импортване на контакти. Надзорният орган каза, че е разследвал изчистването между май 2018 г. и септември 2019 г. 

  Компанията заяви, че е „сътрудничила напълно“ на ирландския надзорен орган. „Направихме промени в нашите системи през въпросното време, включително премахване на възможността да изтриваме нашите функции по този начин, като използваме телефонни номера“, съобщиха от Meta в изявление.

  Заедно с глобата, комисията каза, че е наложила на Meta и „спектър от коригиращи мерки“, които не бяха уточнени.

  Базирана в Менло Парк, Калифорния, европейската централа на компанията е в Дъблин, което прави ирландския орган водещ регулатор на поверителността съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС, в система, известна като „обслужване на едно гише“.

  Ирландският надзорен орган глоби Instagram, собственост на Meta, с €405 млн. през септември, след като установи, че платформата неправилно обработва личната информация на тийнейджърите. Meta беше глобена със €17 млн. през март за обработката на дузина уведомления за нарушаване на сигурността на данните. Миналата година надзорният орган глоби услугата за чат WhatsApp на Meta с €225 млн. за нарушаване на правилата за споделяне на данни на хора с други компании на Meta.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 9 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 10 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 11 часа
  преди 12 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България