петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5057 прочитания

    ИТ екипите в България: Технологичните трейнъри в Telerik Academy Alpha

    Запознайте се с професионалисти от екипа и научете повече за работата, проектите и възможностите от Надя Атанасова и Петър Райков - Мениджъри Технологични Обучения в Телерик Академия
    03 ноември 2022, 10:18 a+ a- a

    Надя Атанасова и Петър Райков - Мениджъри Технологични Обучения в Телерик Академия. Снимка: Телерик Академия

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Надя Атанасова и Петър Райков - Мениджъри „Технологични обучения“ в Телерик Академия  разказват повече за работата на технологичните трейнъри в 6-месечните програми за ИТ кариерен старт Alpha на Телерик Академия.

    Технологичните трейнъри заедно с останалата част от екипа в Alpha – софт скилс трейнъри, кариерен коуч, ментори и програмни координатори, са хората, които стоят зад успеха на всеки курсист. Форматът на програмите Alpha комбинира над 800 часа лекции, упражнения и практически задачи, които курсистите изготвят индивидуално или в екип. Програмите се провеждат в малки групи (до 40 – 45 души), което позволява на трейнърите да предоставят персонализирано обучение на всеки, да проследят представянето му в различните етапи на програмата и да начертаят пътя му за развитие на база неговите нужди.

    93% от Alpha курсистите стартират ИТ кариера до 6 месеца след края на обучението си. Ключова роля в този успех имат именно технологичните трейнъри. Технологичният екип в Телерик Академия е съставен от над 10 души. 

    Надя Атанасова има над 16 години опит в ИТ сферата. Уменията ѝ обхващат разработка на софтуер за мобилни приложения, създаване на уебсайтове с различни технологии и CMS и създаване на ориентиран към услуги софтуер. Участва в разработката на Windows Mobile в Research and Entertainment Division в централата на Microsoft в Редмънд, САЩ, и работи по проект на European Defense Agency в Брюксел. Като част от екипа на Телерик Академия Надя обучава следващото поколение технологични специалисти и вярва, че да си разработчик не е занаят, а изкуство. Снимка: Телерик Академия
    Петър Райков има над 16 години професионален опит в разработката на софтуер. Преди да се присъедини към екипа на Телерик Академия, е участвал в създаването на ключови уеб- и клиентски приложения, които подпомагат цялото портфолио на Telerik. Завършил е компютърни науки в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а като студент работи по разработката на популярната среда за разработка на Microsoft – Visual Studio, в централата на компанията в Редмънд, САЩ. Извън работното място Петър обича да се занимава с катерене, ски и домашно пивоварене. Снимка: Телерик Академия

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Петър: В момента заедно с Надя ръководим екип от над 10 технологични трейнъри, който продължава да се разраства. Екипът се състои, както от хора с богат опит в сферата, така и от бивши курсисти на Академията, които избират да продължат пътя си от другата страна на програмите – в ролята на обучаващ. Всеки един от нас притежава дълбоки познания в сферата, готовност да сподели опита си и да може да се постави на мястото на курсиста, който за пръв път се сблъсква с даден проблем. 

    Работата на технологичния трейнър е свързана, от една страна, с обучението на курсисти в Alpha и от друга – с подготовка на материали, проследяване на успеха на курсистите, постоянна обратна връзка, консултации с участниците в програмите. Цялостното обучение в Alpha е над 800 часа и преподаването е само малка част от него. Всеки от нас отделя значително време на работата с курсисти по реални проекти и задания, провеждане на хакатони, даване на обратна връзка, консултации, изготвяне на персонални планове за обучение. Ключовото за нашите трейнъри е, че влизат в ролята на ментори за курсистите.  

    Друг аспект от нашата работа е подготовката на учебно съдържание заедно с Learning Experience Design (LXD) екипа – записване на видеа с теорията, изготвяне на задачи и хакатони, планиране на проектите на курсистите. 

    „Привет, повечето хора ми казват Едо. Част от екипа на Телерик Акадмия съм от пет години и през това време съм имал възможност да водя C# и JavaScript кохортите, а последната ми голяма задача беше разработването на учебна програма за най-новата ни Alpha – Python, която в момента пилотираме. Увлечен съм от трупането на знания и разнищването на някоя технология до най-малката подробност. Извън работата всяка свободна минутка се пробвам да вложа в игра на билярд – това е хоби, с което се занимавам от повече от 10 години. Друго нещо, което ме разсейва, са видеоигрите от 90-те години – класиките никога не умират.“ - Едуард Евлогиев, Senior Technical Trainer. Снимка: Телерик Академия

    Какви технологии използвате?
    Надя: В момента програмите ни за ИТ кариерен старт Alpha се провеждат с едни от най-търсените езици – C#, Java, JavaScript, Python, както и подготовка на QA инженери. Спрямо насоката на всяка програма използваме и свързаните с конкретния език технологии за изграждане на уеб приложения, сред които ASP.NET Core, Spring Framework, React.js и FastAPI. В допълнение към тях използваме и релационни бази данни като MS SQL Server и MariaDB. Целта ни е да изградим холистични ИТ специалисти и цялостната подготовка с всички необходими умения и възможност за работа с ключови технологии е фокус при провеждането на обученията в Телерик Академия.

    По какви проекти работите?
    Петър: Технологичният екип в Телерик Академия работи в две основни направления – подготовка на курсистите в Alpha за успешна кариерна реализация в ИТ сектора и надграждане и подобрение на учебната програма и материалите към нея. 

    Освен самите сесии технологичните трейнъри помагат на курсистите с усвояването на новия материал, провеждат демосесии, свързани с разрешаването на конкретен софтуерен проблем, подкрепят екипите от курсисти за изпълнение на практическите им проекти и задания, дават постоянна обратна връзка, менторират и изготвят индивидуални планове за обучение на база нуждите на всеки участник. 

    Подготовката и подобрението на програмата и учебните материали се състоят в добавяне на нови теми, разработка на нови практически задачи, изготвяне на презентации и записване на учебни материали. Оптимизацията на материалите се случва на база динамичното развитие на технологиите и в постоянен диалог с бизнеса, за да сме сигурни, че курсистите ще получават знанията и уменията, които компаниите търсят.  

    Друг проект, по който нашият екип работи и е също толкова важен за курсистите ни, е безплатният курс по основи на програмирането преди всяка Alpha програма. Фокусът при него са хора, които все още може да не са написали и един ред код, а нашата цел е да изготвим материалите, така че да помагат на хората поетапно да изградят тези знания – по достъпен за тях начин. 

    „Здравейте, казвам се Кирил и съм част от екипа на Академията от края на 2018 година. Фокусът ми през тези 4 години е бил главно върху воденето, развитието и подобряването на Alpha C# програмата ни. Преди да се присъединя към екипа на Академията, бях дълги години част от екипа на софтуерна компания Телерик (Progress) като софтуерен разработчик. Преподаването винаги ми е било страст и беше въпрос на време да се случи. Радвам се и съм изключително благодарен, че хората, сред които попаднах и с които работя в момента, ме мотивират постоянно да надграждам себе си както по време на работа, така и извън нея. Нищо виртуално не ми е чуждо и извън работа обичам да се разсейвам с игри, но освен това от известно време се опитвам да се занимавам и със земеделие.“ - Кирил Станоев, Senior Technical Trainer. Снимка: Телерик Академия

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Надя: Здравето и комфортът на екипа и курсистите ни са основните фактори, на които базираме решението си относно формата на работа. Още преди COVID-19 имахме гъвкава политика за работа от офис или домашни условия, която прилагаме и до днес. В момента здравната обстановка позволява да работим в хибриден формат, при който офисът ни е отворен и всеки може да избере дали да работи оттам, или от вкъщи. Обикновено екипът ни се разбира предварително за ден, в който повече хора биха посетили офиса и по този начин колегите подсигуряват, че освен удобствата на офис средата, ще могат да се насладят и на социалния контакт с екипа.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Надя: Всяка седмица имаме среща, на която разглеждаме, обсъждаме и разпределяме текущите задачи. Работният ден за всеки технологичен трейнър преминава различно спрямо съответния ден. За някои трейнъри денят включва подготовка и водене на учебни сесии с Alpha курсисти, при друга част от екипа работата е обвързана с надграждане и обсъждане на учебните материали. При работата с курсистите има и много допълнителни активности. Част от тях са проверка на задания от индивидуални или групови проекти, хакатони, менториране и насоки за финалните им проекти – разработка на цялостно уеб приложение, индивидуални срещи за подкрепа, ако регистрираме, че има курсисти, които се нуждаят от допълнително внимание, подбор на участниците за следваща Alpha, който е холистичен, и освен оценка на уменията им проверяваме тяхната мотивация чрез изследване на кандидатурите им. Включваме се и в част от soft skills елементите, като тестовите интервюта за работа.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Петър: Вече споменахме няколко от отделите, с които технологичните трейнъри работим най-често. Поради естеството на обученията и важната роля на soft skills сесиите в тях, работим отблизо с този екип, като един от примерите е споменатите интервюта. Заедно с LXD екипа работим по програмата. Работим в тясна връзка с продуктовите меднижъри, програмните координатори и с маркетинг екипа при провеждането на приемните кампании, кариерни събития и друго съдържание. Колаборацията между всеки един от екипите е ключова за цялостния успех на програмите ни, като пряката връзка със soft skills звеното допринася за проследяването на представянето на всеки Alpha курсист и прилагането на индивидуален подход на база нуждите и начина на учене на всеки участник.

    „Казвам се Ясен и вече повече от година съм част от екипа на Телерик Академия, като към момента съм съсредоточен върху обучението в Alpha C# програмата. Към Академията ме привлече възможността да споделям знания с амбициозни хора, които искат да станат част от света на програмирането, като същевременно развивам собствените си умения в различни технологии. Най-големият източник на мотивация за мен са колегите ми, защото за първи път попадам в среда, в която всеки усеща работата си значима и удовлетворяваща. В свободното си време обичам да посещавам нови места и да проучвам градската среда, както и да преглеждам стари филми и сериали. Също така практикувам различни видове спорт, като най-голямо внимание отделям на шах, тичане и футбол.“ - Ясен Стоилов, Technical Trainer. Снимка: Телерик Академия

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Петър: Много се гордеем с екипния дух и работната атмосфера. От гледна точка на целта, която преследваме в Академията, това да помогнеш на много хора да направят кариерна крачка, която променя живота им в положителна посока, е изключително зареждащо. Обратната връзка от нашите партньори, водещи ИТ компании, които инвестират в младши таланти, също много ни радва и е повод за гордост.

    Надя: Гордеем се, че влияем директно на ИТ екосистемата у нас, развивайки и обогатявайки я с добре подготвени кадри. Над 93% от Alpha курсистите стартират работа в софтуерния сектор до 6 месеца след завършване на 6-месечните ни програми. За останалите това се случва в рамките на година. Радваме се, че 97% от курсистите ни остават да живеят в България и избират да работят тук. 

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Петър: Често се събираме и правим кратки преходи в планината – активност, която обединява екипа ни и дава още един повод да се събираме и извън работно време. Също така обичаме да посещаваме заведения с кухня от различни части на света. А и винаги е приятно просто да изпием по бира в края на работния ден :)

    Какво сплотява екипа Ви?
    Надя: Човешкото отношение помежду ни и мисията, която имаме като организация.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Петър: Всеки нов колега преминава през структурирана и персонализирана 6-месечна онбординг програма. Тя включва близка работа с ментор от екипа, график с планирани активности и цели, както и планирани срещи, в които заделяме време да обменим цялостна обратна връзка за процеса до момента. 

    Целта на онбординга е да даде нужното време и пространство на новия човек да развие опит и увереност в ролята. От една страна, да се потопи в дълбокото, но същевременно да усеща сигурност и подкрепа от екипа през цялото време. С времето отчитаме, че онбординг програмата ни е изключително успешна и дава силна основа за по-нататъшното развитие на хората в организацията. А разгръщането в ролята и прогресът на отговорностите е нещо, което наблюдаваме редовно в екипа.

    Казвам се Чавдар и от 6 месеца съм технологичен трейнър в Телерик Академия. Преминах през интензивната Alpha Java програма и след завършването ѝ започнах като Asisstant Technical Trainer. Наличието на структуриран процес за навлизане в работната обстановка и моят ментор ми помогнаха да се почувствам като част от екипа и да съм максимално ефективен. В момента се занимавам с воденето на сесии с курсисти и подобряване на обучителните материали. В свободното си време обичам да се разхождам в планината. Един любим спомен от първите ми месеци в екипа на Академията беше двучасовата ни разходка с екипа по пътека във Витоша с панорамна гледка като награда. Извън работа обичам да тичам, играя тенис на маса/корт и гледам eSports.“ - Чавдар Димитров, Assistant Technical Trainer. Снимка: Телерик Академия

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Надя: „запален по преподаване, споделяне на опит и помагане на други хора”

    Петър: „човек, който търси смисъл и удовлетворение в работата си, харесваш да споделяш знания с другите и да виждаш как с твоя помощ те постигат страхотни успехи"

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Надя: Екипът ни е високоефективен с прозрачни отношения и комуникация, които се градят на взаимно доверие. Всеки от нас „гори“ в работата си, което помага общият фокус да е на правилното място въпреки различните ежедневни задачи и предизвикателства. Самите трейнъри се учим един от друг, защото всеки има различен опит в различни сфери, важен елемент, за да сме успешни в ролята си. Като характери сме изключително колоритни, но ни обединяват общите цели и ценности – да помагаме на хората да променят живота си, както и амбицията самите ние да растем и да учим в Академията – технологиите се развиват, а ние и програмите ни вървим напред заедно с тях.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на TELERIK ACADEMY OOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове