петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5916 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Деспарк?

    Повече за проeктите, екипите и технологиите научете от Стоян Илчев – СЕО на Despark
    03 юни 2022, 15:07 a+ a- a

    Снимка: Стоян Илчев – СЕО на Despark

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви продукти работи „Деспарк“, научете от Стоян Илчев – СЕО на компанията.

    Стоян, разкажете ни кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите в България. Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    „Деспарк“ е агенция, която създава и разработва дигитални продукти за клиенти от цял свят. Въпреки че сме част от британския холдинг Paragon с над 1 милиард евро приходи на годишна база, екипът в България е напълно самостоятелен. Сами намираме и избираме проектите, по които работим. Във всеки един момент имаме активни около 10-тина проекта с различен размер и насоченост. Едно нещо обединява всички тях – вярваме, че допринасят за това светът да бъде едно малко по-добро място. Точно по тази причина се фокусираме главно върху проекти в сферата на образованието, здравеопазването, психичното здраве и благосъстоянието, както и застраховането.

    Един от големите ни проекти в момента – „Алтрикс“, е свързан с компания във Великобритания, която шеговито наричаме Uber за медицински сестри. Английското здравеопазване е организирано по начин, който разчита много на временно заети специалисти. Платформата, която разработваме съвместно с нашите клиенти, предоставя на квалифицирани медицински сестри достъп до свободни смени в различни болници из цялата страна. По този начин те имат възможност да организират по-лесно и бързо заетостта си, а болниците, които ги назначават, да разполагат с повече персонал за своите пациенти и да намалят бюрократичните процедури.

    Снимка: Офисът на Деспарк

    В допълнение на тази функционалност приложението се грижи за цялостното преживяване на сестрите – от процеса по верификация и онбординг до получаване на отработените суми. Гордеем се, че заедно с клиента сме заедно от първата версия на продукта и до днес, когато има над 2 000 смени, които се обслужват през платформата на седмична база. Тук екипът ни включва специалисти от всички направления – от product ownership до дизайн, разработка и quality assurance. В допълнение имаме проект, който дава достъп до ценни ресурси и квалифицирана помощ по отношение на менталното здраве и личностното развитие на служители и техните семейства в корпоративни компании в Англия. Друг дългосрочен наш проект е платформата Vercida, която позволява на хора, търсещи работа в Англия, да намерят компания, в която да бъдат приети. Vercida предлага потвърдена информация за културата и средата на работа в различни компании с фокус не само върху хора със специални нужди, различна сексуална ориентация, раса, но и хора, които по някакъв начин могат да бъдат маргинализирани.

    В САЩ пък работим със застрахователни компании и страхотна малка компания, която помага на хората при търговията с акции. Някои от нашите клиенти в България са застрахователната компания „Уника“, „Евротръст“ и „:Уницеф“. Винаги търсим проекти с мисия, която може да припознаем като наша. Това прави работата ни по-приятна и удоволствието дълготрайно.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Големината на екипите е различна в зависимост от това на каква фаза е проектът и какви са нуждите на клиента. По даден проект едновременно работят между 2 и 8 души, като често екипите са мултифункционални. Стремим се във всички проекти да има поне по един дизайнер и бизнес анализатор, за да сме сигурни, че крайният резултат ще бъде възможно най-добър. 

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Екипът ни е фокусиран върху целия цикъл на разработка на приложения. Използваме Jira, Confluence и различни инструменти за визуализация като Miro, Whimsical и т.н. Дизайнерите ни работят почти ексклузивно с Figma. По отношение на технологиите, които използваме за самата разработка, избираме малък брой от последните версии на PHP, JavaScript, React и React Native, MySQL, PostgreSQL и развиваме дълбоки компетенции именно в тях. Не на последно място, за Deployment и DevOps разчитаме основно на GitLab, AWS, Terraform. QA екипът използва инструменти като Qase, Browserstack, Selenium, Android studio и други.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Като при всяка една агенция процесите зависят от типа проект. Основно залагаме на kanban, но имаме и по-чисти agile проекти. Не сме и противници на един добре дефиниран waterfall процес, чрез който доставяме по-малки проекти с ясни и краткосрочни цели. Ключът към успеха винаги е в доверието на клиента, за което работим постоянно. Разчитаме много на хората, които наемаме, защото те взаимодействат с клиентите ни постоянно и по този начин се превръщат в лицето на фирмата. По-голямата част от екипа работи директно с клиента на ежедневна база и това дава уникалната възможност всеки да подпомогне вземането на решения.
    Ние сме строги привърженици на идеята, че всеки трябва да е свободен да изрази мнението си, да се противопостави на решения и да задава въпроси, за да се развиваме като екип и като професионалисти. На ниво мениджмънт имаме заложени процеси и добри практики, които да стимулират този начин на работа – например търсенето и даването на обратна връзка, на което винаги наблягаме.

    Как се промениха проектите през годините?
    В ранните години на „Деспарк“ залагахме много на бързооборотните проекти и немалка част от нещата, които правихме, бяха с маркетингова насоченост. Със съзряването ни решихме, че искаме да имаме по-голямо влияние върху пазара, а и самите ние да работим по неща, които резонират с вътрешната ни ценностна система. Стеснихме фокуса върху здравеопазване, психично и ментално здраве, образование, застраховане и въобще всичко, което сякаш е ценно в този живот според нас. Освен това се фокусирахме да изграждаме сериозни партньорства с нашите клиенти и заедно да търсим начин да увеличим удовлетвореността, която техните потребители изпитват, когато ползват дизайна и разработени от нас продукти. Вярваме в това, че потребителят е фокусът и винаги подхождаме с респект към неговото време, лични данни и се стремим да сведем безцелното браузване до минимум.

    Кои са най-големите предизвикателства при ключовите проекти, по които работите? Предизвикателствата при нас винаги са свързани с това да намерим баланс между най-доброто решение и практичното решение. Сблъскваме се с това почти на ежедневна база. Винаги има хиляди неща, които трябва да бъдат доставени, но финансовият ресурс и времето, с което разполагаме, са ограничени, а и вярваме в това, че проектите трябва бързо да стигат до крайните потребители и те да дадат най-точната оценка за полезността на това, което правим.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите, проектите, по които работите?
    Удоволствието идва, когато чуеш реални истории как нещата, които правиш променят живота на хората към по-добро. Постоянно търсим човешката история зад всяко нещо, което правим, и това ни зарежда. Радваме се когато хванем нещо от самото начало и го развием до бизнес, който стига до стотици хиляди потребители. Това за нас означава много.

    Какво предстои при ключовите Ви проекти?
    Всеки проект има нужда от развитие в зависимост от това в коя фаза се намира. За „Алтрикс“ например предстои подготовка за скалиране на бизнес с цел възможност да поема по-голям брой смени и разбира се, оптимизация на onboarding процеса, за да е в крак с всичко ново, което се случва. Други проекти са на етап пренаписване, защото вече са стигнали до един етап на зрялост, който изисква преосмисляне на тяхната архитектура. Предстоят ни и много нови неща, на които заедно с PO и дизайн екипа ще вдъхнем живот от самото начало. И все пак най-вълнуващото е, че в една агенция никога не знаеш какво те чака следващия месец, защото следващият клиент може да почука на вратата и да промени живота ти.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Деспарк България АД в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:

    По какви проекти работи Zariba Games
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България
    ?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?

    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?

    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?

    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies
    Какви продукти разработва ICDSoft
    Какви продукти разработва „Алтерко“
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?

    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи GemSeek?
    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?

    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 60 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research