петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6989 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Accedia?

    Научете повече за проектите, решенията и използваните технологии от Николай Тодоров, управляващ съдружник в българската технологична компания Accedia
    05 май 2022, 14:54 a+ a- a

    Снимка: Николай Тодоров, управляващ съдружник в българската технологична компания Accedia

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    Какви технологични решения разработва Accedia, разказва Николай Тодоров, управляващ съдружник в българската технологична компания.

    Николай, разкажете ни за ключовите проекти, по които работят екипите в България.
    Ние сме технологична компания с 10-годишна история в предлагането на консултантски услуги, разработката на софтуер и цялостни IT решения. През целия ни професионален път сме били и продължаваме да бъдем част от различни по големина и сложност проекти за международни клиенти от сектори като финанси, производство, енергетика и технологии. Екипът ни е помагал с разработването на ангажиращи преживявания за уеб и мобилни устройства, дигитална трансформация на бизнеси чрез облачни услуги, по-добра ефективност на съществуващи продукти и услуги с помощта на Data Analytics и интелигентни решения на базата на machine learning и AI.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Трудно бих могъл да ви разкажа за всеки един от проектите ни поотделно. И все пак мога да споделя за съвместната ни работа с едни от най-големите и най-дългогодишните ни клиенти.

    Така например наш клиент е водещ доставчик на услуги за цифрова телевизия и други онлайн видео формати и световен лидер по сигурността и управлението на онлайн съдържанието с клиентска база от над 19 милиона души в 50 държави. Компанията планираше стратегия за пълно дигитализиране на бизнеса и превръщането му в data-driven организация, в която се вземат решения на базата на данни, събрани от потребители, поддоставчици и др. Нашият екип подпомогна това начинание със създаването на модел, базиран на изкуствен интелект, който да оптимизира облачната инфраструктура на клиента и да пренасочва бюджет към по-стратегически промоционални активности. По този начин драстично намалихме разходите на бизнеса и спомогнахме за предоставянето на по-качествени и персонализирани услуги за крайните му клиенти.

    Друг наш клиент е лидер в сферата на инфраструктурните решения за жилищни и бизнес сгради. За него разработихме иновативен „умен“ модел за изграждане на сгради според въведени параметри за структура, архитектура и електрически планове. По този начин бизнесът предостави на своите клиенти по-добро дигитално преживяване, чрез което те могат да тестват различни сценарии за бъдещи сгради, включително да изградят 3D модел, да отчетат потенциални разходи, вредни емисии, цена по поддръжка и др. Използвахме основно Microsoft .NET технологии като C# и Entity Framework, облачни услуги като Azure, както и технологии като Angular и Docker.

    За голяма френска банкова институция разработихме алгоритъм, използващ machine learning за изграждането на модели за техни дигитални маркетинг кампании. Чрез този модел бизнесът може да даде най-персонализираните оферти за свои клиенти на база на техни минали трансакции. Също така може да използва най-ефективните дигитални канали, за да ги достигне. Решението намали наполовина както времето, така и ресурсите, изисквани за създаване на промоционални кампании към крайни клиенти. В случая използвахме технологията Python, както и различни библиотеки като Pandas и NumPy и Microsoft SQL Server.

    Както споделих, това са едва няколко от проектите, с които сме ангажирани в момента. Независимо дали оптимизираме вече съществуваща инфраструктура, или създаваме напълно нова, нашият екип винаги се запознава на първо време с индустрията на клиента и спецификите на бизнеса му, за да може да предложим най-добрите услуги.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Трудно е да се каже предвид, че условията са доста динамични и ние трябва да сме гъвкави и да разширяваме екипа си във всеки един момент според клиентските нужди. Имали сме проекти, при които започваме с един софтуерен консултант, отговорен най-вече за backend. В един момент става ясно, че проектът е доста по-мащабен и се нуждае от по-голям екип с по-разнообразни роли. Така ние вече се грижим освен за backend и за frontend, както и за бизнес анализ, тестване, DevOps и др.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Технологиите, които използваме, зависят изцяло от спецификите на решението, от което се нуждае клиентът. Нашите консултанти оценяват на първо време технологичната база, с която разполага бизнесът, и набелязват как съществуващите процеси могат да се оптимизират. Отвъд това ние създаваме подробен доклад с предложения за бъдещи подобрения и изчисляваме потенциални рискове и ползи. Най-често използваните технологии при мнозинството от нашите проекти са част от Microsoft .NET технологичния стек, както и React, Angular и Microsoft SQL Server. В последно време доста от нашите клиенти целят миграция към облачни услуги и в това си естество използваме AWS и Azure.

    Разработваме и решения, които подобряват клиентските преживявания и са базирани на алгоритми, използващи изкуствен интелект и технологии като Python, Pandas, R и други. Имаме също и проекти, в които се изисква автоматизация на процеси, които отнемат доста от времето за стратегическо планиране на нашите клиенти или са уязвими откъм грешки. При тези така наречени DevOps проекти използваме технологии като Docker, Kubernetes, PowerShell и др.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Стараем се за всеки проект да въвеждаме „балансиран“ екип от специалисти с дългогодишен и такива, които имат по-малко опит. От друга страна, според естеството на проекта въвеждаме и различни специалисти като софтуерни архитекти, консултанти, специалисти по потребителско изживяване, бизнес анализатори, DevOps инженери и други. Всеки проект има и Technical Engineering Manager, който съблюдава процеса, комуникира с клиента и екипа и прави оптимизации в движение. Всеки член на екипа има свободата да предложи подобрения и начини за постигането им. Ние като компания се стремим да насърчаваме израстването и това може да се случи само чрез осигуряване на възможности за изява и гъвкавост във въвеждането на новите решения.

    Как се промениха проектите през годините?
    Всеки клиент при нас има специфични нужди според индустрията, от която идва, продуктите, които предлага, и търсенето за тях. В светлината на това и всеки проект се променя с различен темп и по различен начин. Генерално, клиентите ни се превръщат в дългогодишни партньори, а оттам и проектите стават дългосрочни мащабни кампании с по-големи екипи и повече роли. Ние, разбира се, се стремим да се адаптираме бързо и да развиваме нашия екип, за да отговорим и дори да надминем очакванията на отсрещната страна.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Както повечето от нас са наясно, IT индустрията е доста динамична и търсенето на софтуерни решения се увеличава все повече. През последната година и с тенденцията към дигитализиране на все повече аспекти от функционирането на всеки бизнес проектите ни се увеличиха повече от двойно. За съжаление, броят на квалифицираните кадри на пазара не успява да се адаптира към този ръст. С поглед над тази ситуация, инициирахме програма за кариерен старт, насочена към професионалното развитие на технически специалисти. Идеята ни е да продължим да я развиваме, така че да обхващаме все по-широк набор от тракове с технологии, търсени от клиентите. Отделно от това ние постоянно се стремим да осигуряваме възможности за израстване на нашия екип. Намираме ги чрез инициативи като нашия Innovation Development Center (IDC), който позволява на екипa да тества нови технологии, реализирайки собствената си идеи под формата на софтуерни приложения. С всеки следващ сезон амбициите на екипа стават все по-големи, а проектните идеи, които предлагат – все по-мащабни и комплексни. Последните две издания разработиха решения, подкрепящи хибридния начин на работа и различни сфери от социалната значимост в България.

    Други инициативи като технологични workshop-и, презентации, сертификационни пътеки и участия в конференции на технически теми допълнително затвърждават и надграждат уменията ни.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Бих казал, че доверието на нашите клиенти е и най-голямото постижение и признание за професионализма ни. При всеки от проектите ни се стремим да отговорим на очакванията на отсрещната страна. Няма по-добро доказателство, че сме го постигнали, от желанието на клиента да работи с нас, от положителната обратна връзка и индивидуалното „потупване“ по рамото на членове на екипа, активно ангажирани с проекта. Има случаи, в които клиентът желае да удължи нашето партньорство и да го разшири с по-големи екипи и по-сложни технологични решения. Това означава, че дори сме надминали очакванията му.

    Бих казал, че зад успеха ни през годините стоят мотивацията, професионализмът и желанието на нашия екип да се развива. Всеки има свободата да споделя и осъществява своите идеи, а Accedia застава твърдо зад активности, които спомагат за това.

    Какво предстои?
    Продължаваме да растем напред и нагоре не само откъм брой на клиенти, комплексност на решения и екип. Тук говорим и за увеличаване на технологичната ни експертиза и на бързината и качеството на предлаганите услуги. Тази година поставихме началото и на собствени центрове за развиване на експертиза в областта на изкуствения интелект (AI) и киберсигурността (Cybersecurity). Целта ни е както да ги развием, така и да ги направим неделима част от решенията, които предлагаме.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ACCEDIA JSC в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Festo в България?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SoftGroup?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи LimeChain?
    ИТ продуктите в България: Какъв продукт разработва AMPECO? 
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство