понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  680 прочитания

  В България излезе „Кибервойната“ от водеща журналистка на The New York Time Никол Пърлрот

  Книгата спечели наградата „Бизнес книга на годината за 2021“ на Financial Times & McKinsey
  05 май 2022, 12:01 a+ a- a

  В края на април 2022 в България излезе книгата „Кибервойната“ от Никол Пърлрот – водеща журналистка в сферата на киберсигурността и цифровия шпионаж на The New York Times, съобщиха от ИК „Кръгозор“.

  Книгата спечели наградата „Бизнес книга на годината за 2021“ на Financial Times & McKinsey.  Financial Times я поставя едновременно в категориите „Технологии и иновации“ и „Престъпления и скандали“. Написана в напрегнатия стил на шпионски трилър и същевременно справочник, тя разказва за най-тайния, поддържан от правителствата бизнес на планетата – пазара на кибероръжия, и заедно с това е ужасяващ първи поглед върху новия вид глобална война – тази в киберпространството. 

  Как започва кибервойната? Какви са оръжията? Кои са световните киберсили? Кои са целите на кибератаките? Какви са пораженията? Възможно ли е да доведат до края на света?

  Отговор на тези въпроси дава Никол Пърлрот. Тя пише „Кибервойната“ въз основа на дългогодишни репортажи, стотици интервюта, хиляди прегледани документи и секретна информация, до която има достъп. Пълна с шпиони, хакери, търговци на оръжие и ъндърграунд герои, книгата е резултат на изумителен журналистически героизъм. Тя осветлява лицето на потайния, спонсориран от правителствата бизнес, който използва мишката, както да ни защитава, така и да ни застрашава… и междувременно да печели.

  Авторката безпристрастно излага фактите не само за ахилесовата пета на съвременната демокрация – дезинформацията, пропагандата и фабриките за тролове, чрез които се води битка за съзнанието ни. Тя отива по-далеч – разкрива истината за зловредните софтуери или т.н. zero-days атаки, които са едни от най-търсените инструменти в шпионския арсенал, тъй като притежават силата тихомълком не само да следят iPhone-а ви, но и да заобиколят защитата на химически завод или да деактивират електропреносна мрежа.  

  Кой създава тези софтуери? Как биват използвани? Какво става, когато попаднат в ръцете на злонамерени сили, които не се интересуват дали нашият глас в изборите ще изчезне, дали водата, която пием, е замърсена, или защитата на някоя атомна централа ще гръмне. Къде е границата между доброто и злото според „търговците“ на зловредни софтуери.

  Книгата съдържа свидетелски разкази и доказателства за намесата на изборите в САЩ и в други държави. За хакването на имейлите на световни лидери като Ангела Меркел и Хилъри Клинтън или на структурите на независими държави като Катар и дори на цялата британска здравна система. За шпионирането на посолства (включително и „приятелски“) от различни държави или субекти. За руския  кибертероризъм срещу Украйна, за голямата хакерска атака срещу Иран с вируса Stuxnet и още много други.

  Никол Пърлрот. Снимката е предоставена от ИК „Кръгозор“

  Никол Пърлрот предупреждава: „Нещата вече са извън контрол и киберсигурността е от първостепенна важност за всяка държава. Защото истинската кибервойна тепърва предстои!“

  Никол Пърлрот цяло десетилетие е водещ журналист в The New York Times, където пише по проблемите на киберсигурността и дигиталния шпионаж. В миналото е отразявала събитията в Силициевата долина като репортер и редактор на Forbеs. Завършила е университетите „Принстън“ и „Станфорд“. Живее в Северна Калифорния със своя съпруг и сина им.

  Книгата „Кибервойната“ е с твърди корици, 576 стр., 35 лв.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 2 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 2 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии