петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12094 прочитания

    Women in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies

    „Много хора на 30, особено майки, се страхуват да започнат отначало, но аз завърших курс и започнах на позиция „джуниър“, когато бях на 30 и с 2-годишно дете“, споделя Мирена
    26 април 2022, 08:57 a+ a- a

    Снимка: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Мирена Димитрова е JavaScript Developer в Godel Technologies. Има бакалавърска степен по икономика на търговия и магистър мениджмънт на търговската дейност. Започва кариерата си в българска компания за бяла и черна техника, след което продължава да се развива в областта на счетоводството. На 30 години, когато вече е майка на 2 годишно дете, решава да започне в нова сфера без начални познания и се записва на курс в академията IT Talents.

    Вижте какво разказа Мирена за кариерния си път в света на технологиите.

    Мирена, разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ бакалавър по икономика на търговия и имам придобита магистърска степен „Мениджмънт на търговската дейност“, като междувременно специализирах „Банков контрол“. Преподаваха ми страхотни доценти, които ни учеха да разсъждаваме логически върху икономическите процеси, да бъдем адекватни и креативни, когато решаваме проблеми и вземаме решения.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Бях чувала за компании, които предлагат безплатно обучение в ИТ сферата, назначавайки те на работа, ако успееш да го завършиш успешно. Мисълта за започване в нова сфера без начални познания, не ме напускаше дълго време. Така от познат научих за IT Talents. Кандидатствах и ме одобриха за курс. Стартирахме с основи – процесор, рам, двоичен код. Няколко месеца по-късно можех вече сама да разработя истинско приложение.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми сериозна работа беше по специалността ми – работех в българска компания за бяла и черна техника, като основната ми задача беше да продавам на едро на големите вериги магазини, да уговаряме промоции, да решаваме какво да се появява в брошурите. Работата ми харесваше, но вечната конкуренция в търговията създаваше много напрежение и беше трудно да се създаде сплотен екип. Впоследствие се ориентирах към счетоводството. Попаднах в страхотен и задружен екип. След няколко години си дадох сметка, че кариерното развитие се случва много бавно и невинаги съответства на положените усилия.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах след завършен няколкомесечен курс на позиция джуниър. Бях на 30 и с 2 годишно дете. Много хора на 30, особено майки, се страхуват да започнат отначало. Попаднах в креативна и позитивна среда, с усмихнати колеги – това ме накара да заобичам новата си работа.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм фронтенд софтуерен инженер в Godel Technologies. Компанията е интернационална с централа в Манчестър. Фронтендът е ключов в изграждането на софтуерните продукти, уебсайтове, приложения, игри и т.н. Всичко, което потребителят вижда на екрана и с което взаимодейства, е изградено от фронтенд инженерите – това е връзката на крайния потребител с информацията, която стои зад екрана.
    Освен писането на инструкции част от работата ми е да следя трендовете и новостите в ИТ сектора. Това е индустрия, в която всеки ден излизат нови неща, целящи да улеснят разработването на софтуера и да осигурят на крайния потребител по-добро преживяване, боравейки с готовия продукт. В „Годел“ имаме страхотни програми, насърчаващи надграждащото обучение. Това, което ми харесва, е, че всеки с желание споделя знанията и опита си – нещо, което не съм срещала в другите сфери.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-интересен за мен е процесът на създаване на един софтуер. Като потребители всекидневно използваме софтуерни приложения – пазаруваме, плащаме си сметките, запазваме и уреждаме пътувания, чуваме се с близките си, дори програмите, които ползваме на работа – всичко е код, състоящ се от малки последователни инструкции. Според мен тези стъпки за създаване на софтуер са приложими и в личния живот – можем да постигнем, каквото поискаме, започвайки с малки последователни крачки. Мотивация черпя от средата. Хората, с които работя, са винаги отворени да помогнат и споделят знания независимо от нивото си в компанията. Няма пряк индивидуален успех – той се постига, когато екипът е успешен.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Няма конкретни личности, от които се уча. Обичам да анализирам всяка ситуация и да черпя опит от нея. Старая се да се развивам, като намирам и прилагам положителни модели сред хората, които срещам по време на работния процес.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Страхотно е, че в ИТ компаниите не се усеща разделение. В „Годел“ около 50% от служителите са жени на всякаква възраст. Голяма част от ръководните постове са също заети от жени. Всеки се цени и развива спрямо знанията, които придобива, и старанието, което полага, като кариерният път се ускорява с индивидуалното темпо на всеки. Дори може би да си жена, носи повече плюсове – ние сме по-склонни към емпатия, което позволява повече креативност в решаването на казуси.
    Най-голямото предизвикателство и за двата пола според мен е балансът между семейство и работа. Опцията за работа от вкъщи, която компанията предоставя, ми помага много за отглеждането на дете – не ми се налага да избирам между кариера и семейство. Дори бих определила „Годел“ като Mom-friendly.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Днес всеки може да се развива във всяка сфера, в която има интерес. Важни са целенасочеността и усилията, които се полагат. Стереотипът, че това е мъжка индустрия, със сигурност е наложен от общности извън ИТ. В тази сфера оценката и развитието зависят от отдадеността, старанието, споделянето, адаптивността.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Клишета за жени без значение в коя индустрия все повече не отговарят на съвременните изисквания. Всяка личност се оценява спрямо приноса, с който допринася за обществото, полът е без значение. Същото е и в работната среда.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Голяма част от свободното си време прекарвам с дъщеря си. Вярвам, че вниманието, което отделяме на децата, помага да израснат като по-добри личности с добре развита ценностна система. Обичам да чета, да слушам музика и да прекарвам време далеч от големия град.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ индустрията позволява да се постигне лесно баланс между кариера и семейство. Всеки има свобода да се развива в различни технологии и направления, като няма лимит на кариерните възможности. Успехът не е задължително свързан с „работа от офис“. Това е сфера, която се развива динамично, срещат се изключителни и широкоскроени умове. Бих посъветвала всеки, който все още търси своя професионален път, да отдели време и да се запознае с ИТ индустрията.

    По какви проекти работи Godel Technologies вижте тук 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Godel Technologies Europe EOOD в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS