петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8040 прочитания

  Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision

  „Хората все по-рядко се учудват, че някоя девойка е програмист или софтуерен инженер. Остава само повече жени да започнат да се престрашават и да навлизат в сферата“, казва Александра
  20 април 2022, 13:36 a+ a- a

  Александра Стоянова - UI/UX Designer в Devision. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

   Александра Стоянова e UI/UX Designer в българската софтуерна компания Devision. Към ИТ кариера се насочва след поредица „разочарования“, както сама ги нарича, в търговията, хотелиерството и ресторантьорството. Стартира с поддръжка в хостинг компания, а в момента подготвя дизайн елементи, като част от екипа на Devision. Вижте какво сподели Александра пред Economy.bg за кариерния си път и какво е да си жена в света на технологиите.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм International University College, Sofia със специалност Hospitality Management. Преди това съм учила в езикова гимназия. Образованието ми не определи професията ми, но за сметка на това ученето и практикуването на нещата, които ми бяха като хоби, успяха.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Баща ми винаги ме е поощрявал за това. Купи ми първия компютър, когато бях на 6 години, 386-ца, каквито вече има само по музеите. Връзката ми с компютрите от малка породи този интерес към взаимодействието между човека и машината.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Продавач-консултант в магазин за детски играчки. Като всяка работа имаше и хубави, и лоши моменти. Не успявах да намеря подходяща работа в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, а не исках да стоя вкъщи и да бездействам. Разочарованието ме мотивира да намеря смелост да се преориентирам в ИТ сферата.

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Първо започнах като поддръжка в хостинг компания. Там научих доста неща не само за техническата част, но и с какви проблеми се сблъскват потребителите. Поемането на негативи от клиенти може да бъде доста натоварващо, но помага да се справяш по-добре с критиките. Общо взето, беше доста неприятно, но беше и добра възможност за прехода ми към индустрията.

  „Ако имате какъвто и да е интерес към технологиите, определено ще се намери нещо за вас, така че не се страхувайте да опитате“, призовава дамите Александра

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите?
  В момента съм UI/UX дизайнер в Devision. Ролята ми е свързана предимно с фазата преди функционалното разработване на проектите. Основната ми цел е да премахна напрежението между потребителите и продукта, който виждат на своите устройства.

  Работата ми е да подготвям дизайн елементи в зависимост от нуждите и обхвата на заданието. След това обикновено прилагам основната структура в HTML, CSS и JavaScript. Целта е да се ускори процесът на front-end разработкaта и да се гарантира, че интерактивността при крайния резултат ще отговаря максимално на дизайните.

  Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Накратко, подготвям дизайни и прототипи на приложения, сайтове и други дигитални графични интерфейси. Визуализирам идеите на клиентите ни, за да им придадем форма и да изпитаме ползваемостта им преди разработката. Това помага за оформяне на изискванията по проекта и за намаляване на затрудненията на потребителите при използване на крайния продукт.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Технологиите се развиват постоянно и помагат да се улесни работата и живота на хората в много области. Предизвикателство е да си част от този процес, да решаваш проблеми и да предлагаш добри решения.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Грешките са цената, която плащаме за иновациите, затова гледам да не идеализирам хората. Уча се от всички. От експертите се научават тънкостите, но често се уча и от хората, които не могат или не знаят как да се справят с нещата около тях.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Да не се поддаваш на клишето за жена в ИТ компания. Трябва да имаш увереност, самочувствие и да не подценяваш уменията си. Не можеш да си позволиш да се чувстваш потисната и да не успяваш да се фокусираш върху резултатите си.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Истина е, че имам повече колеги, отколкото колежки, но моментите, в които се усеща разликата между половете, са, когато получаваш цветя за 8 март или някой помогне да пренесеш нещо тежко през офиса. През останалото време никой не ме кара да чувствам, че не съм на мястото си.

  Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Както се спомена горе, че това е индустрия за мъже. Но мисля, че в повечето случаи това се налага от хора извън индустрията. Хората все по-рядко се учудват, че някоя девойка е програмист, софтуерен инженер и т.н. Това все по-рядко е фактор при избор на кадри. Остава само повече жени да започнат да се престрашават и да навлизат в сферата.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  От дете съм голям PlayStation фен и посвещавам голяма част от свободното си време на игри. Това е забавен и интерактивен начин да се наслаждавам на творчеството на други хора.

  Също така обичам да рисувам, да се грижа за градината на балкона и да оставям моите Джак Ръсел териери да ме извеждат на дълги разходки сред градската природа, за да балансирам малко от малко дигиталния с живия живот.

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Ако говорим за по-тясно свързаните със сферата професии, се изисква доста постоянство, мотивация, посвещаване на много време в стоене пред екрана и изучаване на нови материи. Ако имате какъвто и да е интерес към технологиите, определено ще се намери нещо за вас, така че не се страхувайте да опитате.

  По какви проекти работи Devision вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
  Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 15 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 16 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ
  преди 17 часа
  Над 15% са празните офиси в София
  Относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield Forton
  преди 19 часа
  Shelly Group е първата българска компания, която се търгува на EuroBridge
  Акциите ще се търгуват и в евро в сегмента за двойно листване на БФБ