петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2145 прочитания

    200 работодатели с над 80 000 служители се очаква да се включат в „Деня на маратонката“ на 25 март

    Повече за инициативата на MultiSport научете от Алиция Любенов - маркетинг мениджър на Бенефит Системс, и Роман Китипов - лидер „Човешки ресурси“ в Декатлон България
    23 март 2022, 17:41 a+ a- a

    Роман Китипов - лидер „Човешки ресурси“ в Декатлон България, и Алиция Любенов - маркетинг мениджър на Бенефит Системс

    Този петък - 25 март, в България ще бъде отбелязан „Денят на маратонката“ по инициатива на MultiSport. За първи път кампанията се провежда у нас през 2019 с мисията да мотивира все повече хора да спортуват и да водят по-активен и здравословен живот.

    Какви са новостите около инициативата тази година, разказва Алиция Любенов - маркетинг мениджър на Бенефит Системс България, които предлагат картите MultiSport. Свързахме се и с Роман Китипов - лидер „Човешки ресурси“ в един от партьорите на инициативата - Декатлон България. Попитахме го защо са избрали да застанат зад инициативата и защо е важно работодателите да стимулират хората си да водят по-активен начин на живот.

    Алиция, разкажете ни малко повече как се роди идеята за „Ден на маратонката“ и каква е целта на тази инициатива.
    Основната идея на инициативата е в „Деня на Маратонката“ хората да обуят осъзнато спортни обувки в офиса, работодателите да насърчат този акт като символ на активния начин на живот и ползите от спорта. Целта е да започнем да говорим повече за вредите за здравето от застоелия начин на живот и как спортът може да бъде превенция. Към днешна дата целта не се е променила – повече хора да осъзнаят ползите от движението и да включат спорта в ежедневието си. 

    Каква е равносметката от първото издание на инициативата и как се промени през последните 2 пандемични години?
    Алиция: Първият „Ден на Маратонката“ беше през 2019-та година и беше много успешен – прие се много добре от работодатели и служители. За съжаление следващите 2 години се наложи да изменим концепцията, защото „с маратонки в офиса“ вече не беше релевантно предвид, че офисите бяха опустели и масово хората работеха от вкъщи. Фокусирахме се върху активности, които да ангажират и сплотят екипите чрез движение и спортни предизвикателства. 

    Как ще протече „Денят на маратонката“ през 2022? 
    Алиция: Тази година „Ден на Маратонката“ е на 25 март – първият пролетен петък. Решихме да разгърнем инициативата и чрез спорта да допринесем за добра кауза. Целта ни е да насърчим колкото се може повече хора да спортуват в този ден, а за всеки спортуващ с карта MultiSport, ще дарим 1 лв. за деца в риск. Генерираните средства ще бъдат разпределени между Фондация „Сийдър“ и Сдружение SOS Детски селища България за изграждане на спортни съоръжения и настилка, закупуване на спортни дрехи, уреди и аксесоари за деца и младежи в риск и организиране на спортен лагер. 

    Колко работодатели очаквате да се включват в инициативата „Ден на маратонката“ и от какви сектори?
    Алиция: Традиционно се включват близо 200 работодатели с повече от 80 000 служители. Хубавото е, че компании от най-разнообразни сектори – IT, финансовия и банков сектор, производство, публичен сектор - подкрепят кампанията и насърчават служителите си да се включат като обуят маратонки и се раздвижат. 

    Кой и как може да участва?
    Алиция: Всеки с активна карта MultiSport може да отиде да спортува в някои от обектите в партньорската ни мрежа. 

    Промени ли пандемията навиците и желанието за активност и спорт на българите според Вас и в каква посока?  Носим ли по-често маратонки на работа и в ежедневието?
    Алиция: Според проучванията, които сме правили, видяхме, че отражение има - по време на пандемията българите станаха по-неактивни. Хубавото е, че това се променя и все повече хората започват да оценяват важността на движението и да се грижат за себе си. И да, определено носим по-често маратонки.

    Роман, защо Декатлон застана зад каузата „Ден на маратонката“ и в какво се изразява Вашато партньорство и подкрепа?
    Не беше никак трудно да прегърнем идеята за каузата „Ден на маратонката“. Нашата мисия е да правим удоволствието и ползите от спорта достъпни за възможно най-много хора. В този смисъл, най-естественото нещо за нас беше да подкрепим организаторите на тази прекрасна инициатива като популяризираме и превърнем 25-ти март в “Ден на маратонката“ за нашите съотборници и клиенти на Декатлон.

    Как ще протече „Денят на маратонката“ в Декатлон и за Вашите служители?
    Роман: Спортът е начин на живот за всеки един от нашите съотборници. На 25-ти март всеки ще има възможност да покаже своята спортна страст, като с това подкрепи каузата за събиране на средства за покриване на спортните нужди на SOS Детски селища България и Фондация „Сийдър“. 

    Тези от нас, които са на работа, ще намерим начин да вмъкнем спорта в обедната си почивка, преди или след края на работната смяна. 

    Очаквам между нашите съотборници да има съревнования, игри, постове в социалните мрежи и призиви към активен начин на живот. Както казах, спортът тече във вените на целия ни екип и вярвам, че всички ние ще сме катализатори за тази благородна идея.

    Как според Вас могат да се стимулират хората да се движат и да спортуват повече?
    Алиция: Една от основните причини, които чуваме, когато попитаме хората какво им пречи да спортуват повече, е „Нямам време“. Следователно е  въпрос на приоритети. За да включим спорта в ежедневието си трябва да приоритизираме грижата за себе си. MultiSport дава свободата да спортуваш, където и когато ти е удобно, каквото ти харесва. Трябва само да направиш първата крачка.

    Роман: На първо място, много е важно човек да възприема спорта като начин на живот, а не като инструмент за постигане на дадена краткосрочна цел. Ако спортуваш, за да свалиш няколко килограма, пропускаш да се възползваш от дългосрочните ползи от воденето на активен начин на живот. Когато спортът се е превърнал в част от ежедневието, тогава се отключват всички негови ползи: физическо и психично здраве, забавления в социална среда, нови запознанства, ритъм и отговорност, екипност, откриване на непознати места, радостни емоции, здравословен начин на хранене.

    Най-често хората откриват спорта чрез приятели, познати и близки. Затова е важно да осъзнаем, че всеки един от нас, който спортува или води активен начин на живот, има силата да зарази с тази енергия и останалите около себе си. 

    Като работодател, ние в Декатлон вярваме, че спортът играе ключова роля в намирането на баланс между професионалното и личното удовлетворение. Затова изцяло покриваме стойността на Multisport картите на нашите съотборници, осигуряваме средства и условия за провеждането на ежемесечни тиймбилдинги със спортни занимания и, най-важното, създали сме отбор от декатлонци, за които спортът е страст и призвание. Накратко казано, културата на компанията и ценностите ни са центрирани около спорта и именно затова нашите съотборници са толкова активни и намират време, за да практикуват любимите си занимания. 

    Как планирате да протече Вашият личен „Ден на маратонката“?
    Алиция: Моят „Ден на маратонката“ ще започне със спорт. Организирали сме се с екипа да поспортуваме преди работа. Имаме различни предпочитания и навици, но този път искаме да се предизвикаме и да излезем извън зоната си на комфорт. След което ще влезна в офиса с маратонки и ще правя, това, което обичам - посланик на движението и спорта, посланик на „Деня на маратонката“. 

    Роман: Смятам да посветя обедната си почивка на тренировка по бадминтон. Като приключа работния ден, ще си обуя маратонките и ще направя една дълга разходка в парка с моето куче. Това е един добър пример как можем да спортуваме, да се отпуснем и да се отдадем на един приятен момент в хубавото време, което вече ни очаква навън.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство