понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7706 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?

  За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Даниел Минчев - Solutions Architect в Smart IT, технологичния хъб на MFG
  07 февруари 2022, 15:39 a+ a- a

  Даниел Минчев e Solutions Architect в Smart IT, технологичният хъб на MFG. Към архитектурния екип на Smart IT се присъединява през 2020. Има бакалавърска степен по „Компютърни системи и технологии“. Започва професионалното си развитие през 2011 година още в университетските си години. Основните му отговорности в технологичния хъб на MFG е да подсигури правилното архитектурно развитие на компанията, като същевременно се стреми софтуерът да обезпечава всички бизнес нужди и процеси.

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Smart IT (технологичният хъб на MFG) в България, пред Economy.bg разказва Даниел Минчев - Solutions Architect в Smart IT.

  Management Financial Group (MFG) е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране на всеки без оглед на моментното му социално и финансово състояние. Някои от компаниите в групата оперират на българския пазар от над 16 години. MFG е активна в шест държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Испания и Северна Македония, и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски пазари и поне на още един континент още през 2022. Групата на MFG е отговорен работодател на над 8300 души в над 450 офиса в държавите, в които оперира. Основният фокус на MFG е предлагането на финансови и кредитни продукти за физически лица и малък и среден бизнес. Дружествата в групата имат общо 15 действащи регистрации и лиценз за извършване на различни регулирани дейности – кредитиране, кредитно посредничество, пощенски парични преводи, платежни услуги и издаване на електронни пари, които са издадени от съответните надзорни органи на България, Румъния, Русия, Полша, Естония, Украйна и Северна Македония. В портфолиото на холдинга влизат компании и брандове като Easy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, Violeta, P2P лендинг платформата iuvo, моделът „купи сега, плати по-късно“ NewPay, приложението за управление на лични финанси Rilla, приложението за мобилни разплащания Settle и др.

  Smart IT е технологичният хъб, който осигурява работата на 8300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 16 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура. Основният фокус на Smart IT е разработването на обща модулна платформа без код за въвеждане на финтех компании с различни бизнес модели. Използва технологии като C# и .NET/Core, ASP.NET/Core MVC, Web API, RabbitMQ, OAuth 2.0, Microservices, Docker, Kubernetes, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, Polymer, DevExpress, JavaScript, jQuery, SignalR, EF, EF Core, MS SQL, MongoDB. Работата на Smart IT дава конкурентно предимство на всички компании в групата с бизнес модели във финтех сектори като потребителско и бизнес кредитиране, кредитни и дигитални карти, P2P лендинг и други алтернативни финансови продукти и услуги.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Smart IT в България?
  Smart IT e технологичното ядро на MFG – холдинг, който обхваща водещи компании, специализирани в областта на предоставянето на небанкови финансови услуги в Европа. Основната ни мисия е да удовлетворим нуждите на редица бизнеси, които имат различни специфики, макар и да оперират в сходни домейни. За да бъде възможно постигането на горепосоченото, сме се съсредоточили върху изграждане на финтех платформа от ново поколение, с която да си осигурим необходимото ни конкурентно предимство. В тази платформа освен основната ни кредитна система, SmartCheck, влизат и редица други помощни/периферни системи.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Трудно бих могъл да обхвана всичко, което разработваме в платформата, но за да стане по-ясна идеята, ще дам няколко примера. Освен SmartCheck, активно разработваме системи за автоматично разпознаване на символи от екран (OCR / Onscreen Character Regognition software), автоматизирана верификация на клиенти, включително такава с видео заснемане (KYC – "Know your customer" identity verification), система за дигитално генериране, подписване, споделяне и съхранение на документи (electronic document management system). Стремим се всичко, което правим, да бъде максимално гъвкаво, за да успеем да удовлетворим максимално всеки бизнес сценарий. Хубаво е, когато технологиите в компанията успяват да изпреварят идеите на бизнеса.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Екипът на Smart IT включва приблизително 130 специалисти в различни направления – софтуерна разработка, софтуерна и системна архитектура, QA, BI, бизнес анализ и др. Опитваме се да следваме добрите практики в разработката, като съответно в екипите има микс между младши, напреднали, senior и lead програмисти. По този начин всеки може да черпи знания един от друг и да се развива.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Основният технологичен стак на компанията е базиран на услуги и софтуер от Micrsoft. Tова включва C#, .NET framework, .Net Core и MS SQL, Azure DevOps и други. Кредитната ни система, SmartCheck, използва изцяло микросървисна архитектура, което на практика не налага никакви ограничения. Напротив – позволява ни да отворим платформата за външни разработки и изграждане на нови модули с технологии, различни от досегашните. Към момента дори сме в процес на интегриране на услуги, които са изцяло разработени на Java с PostgresSQL. Комуникацията между различните microservices се извършва посредством AMQP протокола (RabbitMQ/EasyNetQ). Вървим стремглаво в посока контейнеризация с docker и kubernetes.

  От гледна точка на frontend използваме ASP.NET Razor компоненти и Polymer. Вървим в посока интегриране на Micro frontends с React.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Бих казал, че до някаква степен сме организирали софтуерната разработка by-the-book - всяка нужда от промяна или ново бизнес изискване първо се съгласува с или идва от product owner, минава през бизнес анализ и създаване на архитектурно решение. След като този процес завърши, пристъпваме към реалната разработка. 

  А иначе всички екипи в Smart IT използват Agile методологията за разработване и тестване на софтуер. Използваме както Scrum, така и Kanban, макар и във вариации, които работят за нас. Изборът до голяма степен зависи от продукта и екипа, но предимствата са много – реални deliverables се случват по-бързо, а работата в екипите върви по-гладко и без напрежение.

  Как се промени проектът/проектите през годините?
  Част от in-house софтуерът в компанията е създаден и развиван повече от 16 години като монолитно решение. Макар и пълни с различни функционалности, с времето големите „монолити“ се разширяват и поддържат много трудно.

  Преминаването към система, която използва изцяло микросървисна архитектура, е определено най-голямата промяна за компанията от продуктова гледна точка. Разбира се, използваме натрупаното през годините know-how и това ни помага да изградим една full-featured финтех платформа.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
  Бих категоризирал „предизвикателствата“ в две различни направления.

  Първо, от чисто организационна гледна точка няма как да не спомена пандемията, която буквално преобърна както пазара на труда, така и начина на работа. Лично мое мнение е, че личният контакт с колеги е задължителен, за да се запази интегритетът на един екип. Поради тази причина, дори в тези условия, с колегите се опитваме да се виждаме  поне от време на време. Сплотеният екип е ключът към един успешен продукт.

  Останалите предизвикателства са чисто технологични – разработваме софтуер, който трябва да покрие нуждите на няколко бизнеса, които често имат различни изисквания. Много е важно всичко, което правим, да обхваща 100% от известните ни бизнес случаи. Всекидневно се сблъскваме с предизвикателства, като например как да направим дадена разработка максимално преизползваема, спазвайки най-добрите практики и стандарти, или каква помощна услуга да изберем и интегрираме, за да сме максимално ефективни. Понякога е много по-смислено да закупим софтуер или услуга, която обезпечава определен бизнес домейн, вместо да разработваме същата in-house.

  Всичко това обаче прави работата в Smart IT безкрайно интересна.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт?
  Финтех платформата, която разработваме, обслужва над десет компании от групата на MFG с общо над 8300 служители. Лично за мен  това е основен индикатор за използваемостта на софтуера.

  От гледна точка на продукт най-голямото ни постижение е изграждането на софтуерна архитектура, която ще ни позволи бъдещо надграждане и ще ни осигури така наречния future proofing. Постигнахме всичко това благодарение на добрата ни екипна работа.

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  В днешно време финтех безсъмнено е един от секторите, които са обект на огромна динамика. Едновременно трябва да се адаптираме към нови регулации  както у нас, така и в чужбина  и да се стремим да бъдем (и)новатори в областта. Например скоро предстои да стартираме ново мобилно приложение, което ще дигитализира изцяло бизнес дивизията за домашно кредитиране на дружеството. Представете си го като Uber за кредитни консултанти. В по-глобален план предстои експанзия на дружеството в редица държави, вкл. отвъд океана и на други континенти.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SMART INNOVATIVE TECHNOLOGIES LTD в Jobs.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 13 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 14 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата