петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5563 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Татяна Разумовская - PM Department Manager и Живко Митрев - Senior Java Developer
    26 януари 2022, 17:11 a+ a- a


    Живко Митрев - Senior Java Developer, и Татяна Разумовская - PM Department Manager в Coherent Solutions

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Coherent Solutions в България, пред Economy.bg разказват Татяна Разумовская - PM Department Manager, и Живко Митрев - Senior Java Developer.

    Кои са ключовите проекти, по които работят екипите на Coherent Solutions в България?
    Татяна: Имаме повече от 100 клиента в световен мащаб, като в 3 от най-големите проекти участват български екипи. Един от мащабните ни проекти е за компания лидер на пазара за автоматизация на роботизирани процеси за контактни центрове (RPA). Той позволява на кол центровете ефективно да намалят разходите и да увеличат ангажираността на служителите в индустрии като финансови услуги, телекомуникации, застраховки и здравеопазване.

    Бихте ли разказали накратко за този проект?
    Татяна: В проекта разработваме приложение, което анализира огромно количество данни в реално време. То помага на кол центровете да оптимизират разходите си и в резултат на това те са спестили повече от 100 милиона долара през последните 2 години. Нашите екипи предоставят гъвкаво решение, което може да се приложи, настрои и интегрира към всеки софтуер за управление на обаждания, предоставяйки разнообразие от възможности за анализ на техните данни.

    Колко души работят по проекта и какви специалисти са те?
    Татяна: Вече имаме около 100 специалисти, работещи в проекта, и продължаваме да се разрастваме. Тъй като проектът е голям, той е разделен на екипи по технически области и разнообразието от специалисти, с които разполагаме, е доста голямо – бизнес анализатори; QA екип, разделен на manual и automation testing; DevOps, BI, UI/UX дизайнери. Нашите екипи за разработка включват backend и frontend специалисти и мобилни разработчици. Обхващаме почти всичко, което сега се представя в IT света. Тъй като продуктът продължава да се разработва, към него ще се прилагат и Artificial Intelligence и Machine learning.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Татяна: Клиентът ни обръща много внимание на това да поддържа продукта си актуален от архитектурна гледна точка и инвестира много в новите технологии. Те разбират, че това стои в основата на ефективността на системата. Например нашият мониторинг е преместен към Prometheus Grafana, което беше ново за нас. Започнахме и голяма модернизация на по-старата част на архитектурата, която все още работи и не е остаряла, но клиентът ни мисли крачка напред, така че сега възстановяваме основната архитектурa на платформата. Ако дойде нещо страхотно и ново, нашият клиент ще иска да го приложи, Machine learning интеграция вече е в плановете.

    Живко: Модулите, по които работим, са на Java 8, като всичко, което правим, ползва spring, spring-boot, spring-data. Имаме много многонишково програмиране: scheduler-и, thread pools, executor-и. В зависимост от модулите ползваме различни библиотеки за кеширане, като подбираме най - подходящата за всеки отделен случай. Ползваме и уеб сокети за комуникация на места, като сериализираме данни до по-малко известни формати като avro.

    Едно от интересните решения, които са взети, е, че юнит и интеграционните тестове са написани на Spock. Което вкарва груви като втори език за програмиране в проектите.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Татяна: Използваме agile методологията и се опитваме да я адаптираме към конкретните нужди на проекта. Тъй като акаунтът е голям, той е разделен на различни екипи. Имаме две основни back-end области, в които екипите работят и имат своите релийзи. Отдели като BA, DevOps работят за всички back-end и frond-end екипи. Опитваме се да поддържаме малки екипи, за да могат да бъдат гъвкави и лесно да работят заеднo: 3-4 разработчици и двама QA за всеки екип, като имат и Technical Team Lead. Имаме също Project Managers за група от екипи за разработка и Delivery Manager и Program Manager за целия акаунт.

    Как се промени проектът през годините?
    Татяна: Започнахме с клиента преди близо 3 години със 7 души и сега сме над 10 пъти повече. Започна като партньорство и затвърдихме своя подход във взаимоотношенията си. Бизнесът на клиента се разраства, отговаряйки на променящия се свят, като преминава повече към онлайн процеси. В резултат на това акаунтът също се разрастна и разчитат на нас като основен партньор за развитието си. Проектът нарасна не само в броя на служителите, но и в професионалните области, които покриваме.

    Освен това сложността на системата се увеличи, тъй като работи с повече данни. Поради това има много промени в архитектурата, а също вече има и необходимост от въвеждане на Machine learning и AI.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Татяна: Предизвикателствата са няколко. От гледна точка на бизнеса е да продължим да предоставяме професионален опит и да покрием нарастващата нужда на нашите клиенти от разработване на тяхната система, тъй като тя става все по-сложна.

    От друга страна, предизвикателство е да им предоставяме нови идеи и решения как да подобрят сегашната си система, тъй като като компания, работеща в ИТ индустрията, ние имаме богат опит и набор от решения, които да предложим.

    Не на последно място е предизвикателството на растежа. Когато акаунтът се разраства толкова бързо и значително, винаги е предизвикателство да продължите да бъдете продуктивни както преди. Тъй като ние продължихме да се разрастваме и нашите екипи започнаха да работят в международен план, беше предизвикателство да запазим представянето си на същото високо ниво както преди.

    Живко: Самият домейн на проекта е много интересен и със спецификите си сам по себе си е предизвикателство. Като цяло има много обработка на данни в реално време, които идват по много и различни канали. Самата работа в такава среда, заедно с изискването за минимално време за реакция е голямо предизикателство и винаги има място за оптимизации и подобрения.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
    Татяна: Мисля, че най-големите постижения са, че успяхме да преодолеем предизвикателствата, които споменах по-горе. Израснахме, като запазихме ефективността си. Разширихме професионалното си покритие и успяхме да изградим екип, който работи глобално без никакви пречки.

    Какво предстои при този проект?
    Татяна: Клиентът ни работи активно върху това да бъде в крак с технологията и сега правим голяма трансформация и модернизация на платформата. Най-вълнуващата следваща стъпка е създаването на нови хранилища на данни (data storages) и прилагането на изкуствен интелект и Machine learning към тях. Това е важна стъпка в проекта, която ще го изведе на следващото ниво.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla