петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6360 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излизат през тази година?

    Най-чаканите заглавия разкриват водещи издателства в България
    04 януари 2022, 15:17 a+ a- a

    Кои са някои от най-интригуващите и „горещите“ заглавия, които предстои да излязат на българския пазар през тази година?

    Отговор дават едни от най-големите издателства в България. Вижте кои заглавия попадат в списъка с най-чакани книги през тази година (подредени по азбучен ред, бел.р.): 

    „Богините на Холивуд“ от Кристина Морато, Ентусиаст

    Сред най-интересните заглавия, които се очакват от „Ентусиаст“ през 2022 г., със сигурност е новата книга на испанската журналистка Кристина Морато, позната у нас с превърналите се в бестселъри „Непокорните диви“, „Прокълнатите кралици“, „Дамите от Ориента“ и „Кралиците на Африка“. 
     
    Предстоящата книга „Богините на Холивуд“, разпродадена в тираж от 165 000 екземпляра само в Испания, разкрива невероятните истории на най-популярните актрииси от златните години на киното: Ава Гарднър, Грейс Кели, Рита Хейуърт и Елизабет Тейлър.
     
    Макар тези дами да са иконите на филмовата индустрия, те не играят главната роля в собствения си живот. Морато представя блясъка, красотата, таланта и славата на четирите незабравими жени, но не пропуска да покаже и онова, което остава скрито за милионите им почитатели – самотата, зависимостите, наранените сърца. 
     
    Очаквайте през първите месеци на 2022.
     
     
    „Дом на небеса и дихания” на Сара Дж. Маас, Егмонт
     
    Книгите ѝ са продадени в над 9 млн. екземпляра, издадени на тридесет и седем езика в целия свят. Всяко ново заглавие от Сара Дж. Маас се превръща скорострелно в литературно събитие в глобален мащаб далеч преди да бъде публикувано. 
     
    Първата книга от поредицата „Лунатион“ – „Дом на пръст и кръв“, спечели с рекорден брой гласове читателския вот на наградите Goodreads за 2020 г. в категорията за най-добра фентъзи книга. През 2022 г. и отново броени дни след световната премиера, планираното за февруари догодина продължение – „Дом на небеса и дихания“, ще излезе и на български език в превода на Цветелина Тенекеджиева. Завръщаме се в свят, който изследва с изключително богатство на въображението болката от загубата, цената на свободата, силата на любовта. Политически интриги, борба за власт, тайни, романтика и плеяда от добре развити, многопластови герои – всичко това ни очаква в най-новото епично фентъзи на Сара Дж. Маас. 
     
     
    „Дървесна история“ от Ричард Пауърс, Колибри
     
    В самото начало на 2022 година ще излезе „Дървесна история“ на Ричард Пауърс. История, в която дърветата са точно толкова важни, колкото и хората. Книгата има мощно екологично послание, което предава през разказ и разговор, без да назидава.
     
    Носител на Пулицър, най-скоро издадената книга от 25-те заглавия, определени от „Ню Йорк таймс“ за най-добрите книги на последните 125 години. 
     
     
    „Измъкване по френски“ на Патрик ДеУит, Intense
     
    „Измъкване по френски“ на Патрик ДеУит е забележителна пародия на висшето общество.
     
    Франсис Прайс – вдовица с язвителен нрав, обсебваща майка и истинска природна стихия от Манхатън – е в отчаяно положение, връхлетяна от скандал и неизбежен фалит. Синът ѝ Малкълм не ѝ е от особена помощ. Налице е и котаракът, Малкия Франк, в когото Франсис вярва, че се е вселил духът на покойния ѝ съпруг - позорно неморален адвокат по корпоративно право и мерзавец от световна класа, чиято ужасна, разтръбена от таблоидите смърт превръща Франсис и Малкълм в социални аутсайдери.
     
    Чудноватото трио решава да потърси изход от незавидното си положение в любимия им Париж. Няколко колоритни персонажи завършват сбирката от образи, сред които стеснителен частен детектив, жена медиум и лекар, който извършва посещения по домовете, придружен от търговеца си на вино. 
     
    Патрик ДеУит е канадски писател, добил слава и признание с романа си Братята Систърс, номиниран за наградата “Букър”. За Измъкване по френски той получава най-престижното литературно отличие на Канада – наградата Giller.
     
     
    „Как да говорим, когато децата не слушат“ от Джоана Фабер и Джули Кинг, Изток-Запад
     
    Най-новият пътеводител от поредицата „Как да говорим“ ни запознава с изпробвани и ефективни стратегии за комуникация, с които да посрещнем предизвикателствата при отглеждането на деца. Вече четирийсет години читателите се обръщат към книгата на Адел Фабер и Илейн Мазлиш, определяна като „Библия за родители“, за един практичен и ръководен от уважение към децата подход за общуване с тях. Дъщерята на Адел, Джоана Фабер, го доразвива заедно с Джули Кинг в техния бестселър „Как да говорим, така че малкото дете да слуша“ (How to Talk When Kids Won't Listen). В тяхната нова книга те прилагат тези изпитани стратегии към едни от най-трудните проблеми на детството. „Как да говорим, когато децата не слушат“ предлага конкретни решения за сложните ситуации, с които се сблъскваме като родители. Първата част запознава читателите с основните средства за комуникация с помощта на забавни илюстрации и показва как те могат да трансформират отношенията между родители и деца. Във втората част Джоана и Джули отговарят на конкретни въпроси, споделят истории и предлагат практични инструменти за справяне с проблеми като домашните работи, конфликти с братята и сестрите, дигиталните дилеми, наказанието и много други. 
     
    Към списъка с най-чакани книги можем да добавим и „Зората на всичко“ от Дейвид Грейбър и Дейвид Уенгроу (The Dawn of Everything: A New History of Humanity, David Graeber, David Wengrow). „Зората на всичко“ е драматично ново разбиране за човешката история, оспорващо най-фундаменталните ни предположения за социалната еволюция – от развитието на земеделието и градовете до произхода на държавата, демокрацията и неравенството – и разкриващо нови възможности за човешка еманципация. 
     
    Няма как да пропуснем и „В стоманени бури“ от Ернст Юнгер (In Stahlgewittern, Ernst Jünger). Само дългът и честта задържат мъжете по местата им в калния окоп, докато снарядите разкъсват другарите им без ред, без причина, напълно произволно. Тъмно е, никой няма да види, ако се изплъзнат назад и се свият в някоя дупка като уплашено животно. Въпреки това не го правят. И когато уреченият час идва, точно на минутата, те всички изскачат от окопа и тръгват след своя офицер, който с револвер в ръка ги води от яма в яма по посока на окопите на англичаните. След тях тичат санитарите. Този офицер е Ернст Юнгер, а „В стоманени бури“ са неговите мемоари, основаващи се на дневника му от Първата световна война. В описаната нощ умират почти всички мъже, които участват в атаката. Самият той е тежко ранен, но оцелява. Не му е за пръв път. Раняван е 14 пъти и сам преброява, че по тялото му има 20 дупки. Преживява войната и през 1920 г. дневникът му е издаден. През 1924 г. го преработва, резултатът от което e настоящата книга.
     
     
     „Кибервойната – така ли ще свърши светът“ от Никол Пърлрот, Кръгозор
     
     „Кибервойната – така ли ще свърши светът“ е работното заглавие на най-важната книга на „Кръгозор“ в началото на 2022 г. Оригиналното е This Is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race.  Книгата неслучайно спечели  наградата  Бизнес книга на годината за 2021 на Financial Times & McKinsey. Киберсигурността несъмнено ще бъде  темата на света през 2022 г. Творбата е създадена  въз основата на дългогодишни репортажи и стотици интервюта от водещата журналистка в сферата на киберсигурността и цифровия шпионаж  на The New York Times Никол Пърлрот. Авторката повдига завесите и разкрива надвисналата над всички ни опасност, ако не успеем да сложим  юздите на глобалната надпревара в кибервъоръжаването. Тя осветлява лицата на потайния спонсориран от правителствата елит, който използва мишката както да ни защитава, така и да ни застрашава… и междувременно да печели.
     
    Никол Пърлрот безпристрастно излага реалностите за дезинформацията, хакерството и софтуерните уязвимости, които са ахилесовата пета на съвременната демокрация. За новите оръжия на новата война – зловредните софтуери или т.нар. Zero-Day атаки, които са едни от най-бленуваните инструменти в шпионския арсенал, тъй като притежават силата тихомълком не само да шпионират iPhone-а ви, но и да заобиколят защитата на химически завод, да променят резултатите от избори, да деактивират електропреносна мрежа или ядрени реактори.
    Авторката търси отговор на въпросите откъде са се взели тези софтуери, кой ги създава? Как биват използвани? Какво ще стане, ако някой се добере до тях? Какво се случва през задни вратички в Apple? Facebook? Windows? А с хакването на лидери като Ангела Меркел или на цялата британска здравна система, на изборите в САЩ, руските кибератаки, киберудъра срещу Украйна и много много други.
     
    И предупреждава, че вече нещата са излезли извън контрол и понастоящем тези зловредни софтуери са в ръцете на враждебно настроени режими и наемници, след като световната киберсуперсила САЩ бе хакната и от поръчител и създател на пазара на Zero-Days се превърна в мишена, а инструментите ѝ изтекоха за свободна употреба. 
    Истинските атаки тепърва предстоят!
     
    „Написана в напрегнатия стил на шпионски трилър и същевременно справочник, неразказаната досега история на пазара за кибероръжия – най-тайният поддържан от правителствата пазар на планетата, е ужасяващ първи поглед върху нов вид глобална война.“ -  The New York Times.
     
     
    „Маркетинг 5.0“ на Филип Котлър, Locus
     
    „Маркетинг 5.0“ на Филип Котлър е незаменим ресурс за маркетолози, мениджъри и служители в маркетингови отдели, както и за всеки, който се стреми да се усъвършенства в сферата на маркетинга.
     
    „Маркетинг 5.0“ е последната актуализация в основополагащия труд на Филип Котлър, световноизвестен автор в областта на маркетинга и виден популяризатор на модела „4P за маркетинг микс”, в която Филип  Котлър и съавторите му Хермауан Картаджая и Иуан Сетиуан, описват подробно и на достъпен език трите фундаментални промени на пазара, в бизнес организациите и технологиите, обясняват начина, по който маркетолозите могат да използват модерните технологии, за да отговорят на нуждите на клиентите и да дадат своя принос за промяна на света, и предоставят възможности за интегриране на широк набор от иновативни технологични решения и бизнес модели, свързани с драстичните промени в потребителското поведение през последните десетилетия.
     
    Следвайки модела, представен в предходните книги от серията „Маркетинг X.0”, авторите засягат ключови теми, необходими за разбирането на модерния маркетинг.
     
     
    „Невъзможният първи“ от Колин О`Брейди, Вакон
     
    Нямаме търпение да срещнем българските читатели с тази невероятна книга. Вълнуваща. Затрогваща. Неочаквана. Книгата „Невъзможният първи“ ще ни отведе отвъд ограниченията, които ни поставя възможното и ще ни помогне да разкрием истинския си потенциал. Докато прекосява Антарктида сам, Колин О`Брейди ни показва, че величието не се крие в постиженията, а в това как стигаме до тях.
     
    Това не е просто една приключенска история, това е история за човешкия опит и преживявания.
     
     
     „Облакът Кукуландия“ от Антъни Доер, Сиела
     
    Oще в началото на годината oчакваме впечатляващата „Облакът Кукуландия“ от Антъни Доер, автор на „Светлината, която не виждаме“ – носител на наградата „Пулицър“. Действието се развива в три отделни момента във времето – в Константинопол през ХѴ век, в малко градче в днешен Айдахо и на междузвезден кораб след десетилетия. Това е „безумно изобретателна, хуманна и вдъхновяваща книга за възрастни, изпълнена с магията на детския читателски опит“. 
     
    „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен е другият проект, който се надяваме да се появи в края на 2022 г. Toвa e шестият роман от автора на „Поправките“, който ще даде началото на мащабна трилогия.
     
     
    „Проблясък в мрака“ от Стейси Уилингам, Ера
     
    Плановете ни за 2022 г. са да продължим да радваме читателите с качествена и внимателно подбрана литература. Вече над 25 години издателство "Ера" е лидер в криминалния жанр и за следващата година подготвяме заглавия от нашите вече наложени и обичани от публиката автори - Крис Картър, Рагнар Йонасон, Юрт и Русенфелт и др. Но никога не спираме да търсим нови попадения!
     
    Едно от силните ни заглавия за 2022 г. е „Проблясък в мрака“ от Стейси Уилингам (A Flicker in the Dark - Stacy Willingham). Вълнуващ, завладяващ и впечатляващо добре написан трилър, с усет към детайла и поразителна атмосфера.
     

    „Уил“ от Уил Смит и Марк Менсън,  ИК Хермес

    За предстоящата година ИК „Хермес“ подготвя нови книги от обичани български и чужди автори като Джоджо Мойс, Жозе Родригеш душ Сантуш, Лусинда Райли, Рейчъл Холис, Ейми Морин, Иван Станков, Красимир Димовски и много други. Сред най-чаканите заглавия е „Уил“ - автобиографията на Уил Смит.

    Три години Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ помага на световноизвестния актьор да напише книгата, за която Опра Уинфри казва:  „Това е най-добрата автобиография, която съм чела някога“.

     

    „Човекът, който умря два пъти“ от Ричард Озмън, Софтпрес
     
    Вълнуваме се за предстоящите заглавия, с които планираме да изненадаме нашите читатели през 2022 г. Селекцията отново е богата и разнообразна, така че да има книги за цялото семейство, както гласи и нашето мото. През новата година предстои да видим втората част от криминалната поредица на Ричард Озмън. След „Криминален клуб „Четвъртък“ идва ред на The Man Who Died Twice. Романът затвърди позициите на автора като явление в съвременната литература, превръщайки го в едно от най-разпознаваемите имена на криминалния жанр. Съчетанието на заплетен и мистериозен сюжет с човешка история, анализираща отношенията между хората и проблемите на съвременното общество, прави книгите на Озмън рядко книжно съкровище.
     
    „Софтпрес“ е издателство, което подкрепя българските творци, затова не можем да не споделим радостта си, че през 2022 г. предстои да издадем нова книга от Богдан Русев. Продължението на „Вечен град“ ще отведе читателите отново в Пловдив, където в компанията на изключителния тандем д-р Филипова и Бързаков ще се разплита поредната мистерия.

    Нова книга от авторката на бестселъра „Пчелата“, Бард

    През януари очакваме нова книга от авторката на бестселъра "Пчелата", знаем също за нов роман на Майкъл Конъли. Със сигурност поне още един от големите ни автори ще издаде ново заглавие. Време е вече и за пореден роман от Дан Браун.
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla