четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1967 прочитания

    Виртуален ИТ музей показва историята на компютърните технологии в СССР и Източна Европа

    Музеят е проект на технологичната компания и DataArt и включва над 400 експоната от историята на ИТ сектора в Армения, България, Полша, Русия и Украйна
    18 ноември 2021, 13:04 a+ a- a

    Над 400 експоната, които проследяват историята на компютърните технологии в СССР и Източна Европа, могат да бъдат разгледани виртуално в DataArt's IT музей.

    Проектът е на технологичната компания DataArt и съдържа ценни ресурси за всички, които се интересуват от винтидж електрониката и стария индустриален дизайн. Сред тях са експонати, датиращи от 1960 г., включително компютърен терминал Mera, рядък пример за индустриалния дизайн на Източния блок, терминалът VTA-2000 и легендарният американски терминал ADM-3A.

    „В съвременния свят компютърните технологии ни дават изключителни възможности, ето защо ние от DataArt чувстваме, че сме длъжни да опазим историята, свързана с пионерите в нашата индустрия. Те проправиха път в дигиталния свят в Източна Европа и това трябва да се знае и помни“, коментира Алексей Помигалов, куратор на DataArt's IT музей.

    Оригиналната колекция е създадена чрез дарения и лични усилия на Глеб Ницман, инженер от Санкт Петербург, който се присъединява към DataArt през 90-те години. Сега колекцията включва по-голямо разнообразие от устройства, процесорни модули, памет и др. Наличен е и оригинален екземпляр на съветския персонален компютър „Направи си сам“ Radio-86RK, по-късно използван от хиляди потребители както във фабрики, така и в домашни условия.

    Музеят запълва важна празнота в съветската компютърна история. Освен че представя стари машини, той добавя и човешка нотка чрез различни истории, интервюта и любопитни факти от историята на ИТ сектора в Армения, България, Полша, Русия и Украйна. Посетителите на сайта могат да прочетат интервюта с инженери и програмисти, работили в периода 1950-1990 г.

    ИТ музеят на DataArt стартира с онлайн изложба, към която са достъпни и статии, посветени на различни периоди от съветската компютърна история, разнообразие от снимки, видеоклипове и аудиозаписи. Тази онлайн изложба разказва историите на уникалния троичен компютър и популярните аналози на ZX Spectrum от Ленинград и Лвов. Представен е също съветският протоинтернет от 60-те години на миналия век и това как се е осъществявало правителственото популяризиране на компютърните науки в училищата.

    Колекцията се съхранява в Санкт Петербург, но емблематичните произведения са получени от различни локации, включително Киев, Воронеж и Вроцлав. 

    От екипа на DataArt IT Museum обявиха, че ще продължат да работят по проекта, добавяйки нови експонати в колекцията и интервюта с ключови личности от света на компютърните науки. По-нататъшните планове включват създаване на публични инсталации и изложби, които ще допълнят дигиталното представяне на музея.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава