петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2321 прочитания

    Защо японците са „световни шампиони“ в борбата със затлъстяването?

    В България излезе новата книга на д-р Фредерик Салдман - „Лекар сам на себе си“
    27 септември 2021, 09:24 a+ a- a

    Авторът на „Най-доброто лекарство сте вие“ д-р Фредерик Салдман се завръща на българския пазар с нова книга, съобщиха от Colibri. 

    С „Лекар сам на себе си“ (Превод: Албена Шарбанова, 328 стр., цена: 16 лв.) д-р Салдман отправя примамливо и изненадващо предложение. Предава ни пилотажа на собственото ни здраве. Как? Много просто: като ни учи да използваме многобройните инструменти, с които да си помагаме сами.

    Първата част на книгата засяга проблемите, свързани с излишните килограми и диетите. Наднорменото тегло се отразява пагубно на сърцето и на артериите, които захранват мозъка, защото изисква от сърцето да работи още по-усилено, за да захрани тялото с обогатена с кислород кръв. Рискът от инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт се покачва стремглаво. Д-р Салдман препоръчва т.нар. интервално гладуване, което позволява да открием биологичния си ритъм и да се храним според истинските си нужди.

    Втората глава е посветена на репродуктивното здраве, сексуалните дисфункции и пълноценния секс. Третата се отнася за скритите огнища на микробите, които предизвикват болести. По-нататък авторът обръща специално внимание на физическата активност и нормалната мозъчна дейност, борбата с безсънието и ранното диагностициране на различни заболявания.

    Д-р Салдман предупреждава, че съветите в книгата не отменят консултацията с общопрактикуващия ви лекар или с лекар от друга специалност.

    Публикуваме откъс без редакторска намеса.

    Японците, световни шампиони в борбата със затлъстяването 

    Затлъстяването е същински бич по целия свят. То засяга всички поколения – от най-младите до най-старите. От него страда не само представата ни за себе си, но и здравето ни. Научната общност е установила, че в някои страни то е по-слабо разпространено. Каква е тайната им, след като едни и същи храни стоят по рафтовете на супермаркетите? Японците имат най-нисък процент на затлъстели на планетата. Какво е това чудо, което ги предпазва да не попаднат без лишения в клопката на свръхтеглото? 

    За да разберем, нека открием тайните на японската кухня. 

    Уважаван кардиолог и експерт по здравословно хранене с международна известност, д-р Фредерик Салдман има в актива си набор от бестселъри и любопитни медийни изяви. Книги като „Вашето здраве е във вашите ръце!“ и „Най-доброто лекарство сте вие“ са вдъхновени от срещите му с пациенти, разказващи за болестите си като за феномени, които не зависят от собственото им поведение. Именно това мотивира д-р Салдман да адресира посланието си към по-широка публика. Целта му е да докаже, че здравето ни е в нашите ръце, че „вътрешният учител на всеки един от нас е създателят на идеалната хармония“.

    „Измийте калориите“, преди да сготвите 

    Белият ориз е основна японска храна, но е много калоричен! Средна порция от 200 грама съдържа 250 калории. Гликемичният му индекс, който показва колко бързо определена храна може да повиши кръвната ни захар, също е висок – между 60 и 80 в зависимост от вида ориз. Колкото са по-високи нивата на захар в кръвта, толкова е по-голям рискът от развитие не само на диабет тип 2, но и от затлъстяване, защото част от захарите се превръщат в мазнини. 

    Как тогава японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като арсеника. Отсъствието на нишесте намалява калориите и нивото на кръвната захар. 

    Учен от Шри Ланка има свой личен принос: по време на варенето той добавя във водата лъжичка кокосово масло, което пречиства ориза допълнително. 

    Още един съвет за снижаване на гликемичния индекс на ориза, който важи и за пастата. Не го варете продължително. От мекия и лепкав ориз се пълнее повече. 

    Всеки сварен продукт се усвоява по-бързо от организма, но гликемичният му индекс се увеличава. При сварените моркови той е 47, докато при суровите е 16. Енергията за смилането му се изразходва от тенджерата, а не от храносмилателната система. Освен това при продължителното готвене витамините изчезват. 

    Сварявайте продуктите al dente, за да съхраните повече витамини и храносмилателната ви система да изразходва повече енергия, така че да отслабнете. 

    Свикнете да миете добре ориза и да го ядете чист и твърд. Дъвчете го бавно за по-добро храносмилане и плосък корем. Избягвайте да добавяте сол във водата, в която го варите. Сервирайте го безсолен или го посолете само ако е абсолютно необходимо. Позволявам си едно отклонение: избягвайте соленото, за да сте здрави. Солта възбужда апетита, увеличава риска от високо кръвно налягане и от рак на стомаха. Опитайте се постепенно да намалите нейното количество. Използвайте подправки, за да овкусите ориза. 

    Пийте на воля зелен чай 

    Продължаваме да изследваме тайните на японците и се спираме на националната им напитка, зеления чай. Когато не се сервира много горещ, за да не увеличи риска от рак на хранопровода, той може да се превърне в ежедневен помощник за отслабване. Подчертавам, че става дума за чай без захар и оцветители. 

    Неотдавнашните изследвания показаха, че хилядолетната напитка е много полезна за талията. По традиция в японските ресторанти чаят се сервира с пристигането ви заедно с топлата салфетка за почистване на ръцете. Започнете ли храненето с чаша-две чай, ще контролирате по-добре глада си. Обемът на празния стомах е 0,5 литра, но при обилно хранене може да се разшири до 4 литра. Изпиете ли чая, стомахът ви няма да е празен. Чаят се сервира през цялото време. Затова можете да минете без десерт, докато държите в ръцете си чаша, от която отпивате бавно, без да поглъщате нито една калория. 

    Зеленият чай налага бавен ритъм на хранене, защото е доказано, че който яде бързо, напълнява. Той е идеален за всеки, който желае да промени начина си на живот и да бъде във форма през цялата година. 

    Много научни изследвания се опитват да разберат как тази напитка допринася за свалянето на килограмите. Като начало, вкусът ѝ е относително неутрален и не възбужда апетита. Тя съдържа кофеин, свързан с катехини, за които се смята, че ускоряват метаболизма, т. е., помагат ни да изгорим повече калории, отколкото сме погълнали, в частност мазнините. 

    Неотдавна учените откриха също, че зеленият чай влияе благотворно върху чревната флора, като подбира онези щамове, които ограничават теглото. Нека бъдем реалисти: няма да изгубите излишните килограми, ако пиете по цял ден зелен чай. Струва ми се, че той има малък принос за отслабването. Не е зле обаче да го използвате. Защото пиенето на зеления чай ви носи спокойствие и самоконтрол. Когато изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо много калорично, зеленият чай е първата стъпка към мъдростта и хармоничното хранене. 

    Моят съвет за отслабване: една рецепта с двоен ефект 

    В края на тази глава ще споделя една тайна: когато оризът е почти готов, сложете във водата и варете три минути пакетче зелен чай и две пъпки карамфил, които намаляват апетита. Прецедете и сервирайте. Така ще имате двойна полза за постигане на целта си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк