петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3238 прочитания

    Чудите ли се какво да четете това лято?

    Вижте някои от най-новите забавни и леки четива, подходящи за лятната отпуска
    19 юли 2021, 17:51 a+ a- a

    Лятото е в разгара си. Приканва ни да отделим време за себе си, да планираме пътувания, да се наслаждаваме на студени напитки, на горещото слънце и на хубава книга, разбира се. Чудите ли се какво да четете по-време на отпуската? Вижте някои от най-новите заглавия на българския пазар, които вдъхновяват, усмихват, разказват вълнуващи истории и отвеждат до различни романтични дестинации.

    „Зулали“ от Нарине Абгарян, Лабиринт, 16,90 лв.

    Чуйте само заглавието: „Зулали“ - сякаш пее небето - литературният глас на невероятната Нарине Абгарян се извисява все по-красиво.

    Колкото и да е вездесъщо злото, винаги има светлина.

    Това е книга за горчивия и смешен свят на хора, които живеят, без да забелязват времето. На хора, които не се страхуват да летят и знаят да откриват и в трагичното нещо забавно. На хора, които, и да изгубят вяра, не изпадат в отчаяние. На хора, които познават само едно измерение – измерението, където мечтите се сбъдват непременно.

    „То животът колко сюжета има, два-три, и толкова, като погледне човек, всички минаваме през едни и същи изпитания, и историите ни и те са еднакви. Еднакви – еднакви, обаче всяка си има свой смисъл.“

    „Изкуството да не правиш нищо“ от Софи Минчили, Сиела, 17 лв.

    Колко често позволявате на мозъка си да си почине от тревогите и стреса на работната седмица, да забрави всички належащи задачи и просто да се фокусира върху конкретния момент – без планове, без страхове? Колко често се отпускате и колко често се забавлявате истински?

    Мнозина италианци са овладели това изкуство и за тях то се е превърнало в начин на живот. Те го наричат Dolce Far Niente – „сладостта да не правиш нищо“, и при тях то идва с традиционната култура. Някои ги обвиняват в мързел, в безотговорност или неточност, но наред със здравословната храна, Dolce Far Niente е една от причините Италия да е една от страните с най-висока продължителност на живота в света.

    Този начин на живот далеч не означава наистина да не правиш нищо. Той просто допуска, че за да е щастлив човек, не са му необходими само успехи в кариерата. Необходима му е хармония – със семейството, приятелите, природата и със собственото му тяло.

    Софи Минчили е американка от италиански произход, която е посветила живота и кариерата си на това да прави идеята за Dolce Far Niente по-популярна. В своята книга тя ще ви запознае с италианския път към щастието. Това е една книга за вкусна храна, за плажове, барове, кафенета, за семейни традиции и най-вече – за изгубената хармония в човешкия живот...

    „Записки от Шато Лакрот” от Мария Касимова-Моасе, Колибри, 16 лв.

    В „Записки от Шато Лакрот” българката Калина е омъжена за французина Дидие. Едно цяло лято семейството трябва да прекара с родителите на Дидие - мадам Жонвиен и мосю Жан-Батист дьо Лакрот - в имението им във френската провинция. Къде очаквано, къде не толкова, в красивия семеен замък ще се появят още сума интересни герои - инатливите деца на Калина от първия й брак, артистичният й брат, роднините от село Злокучане, лигавите френски племенници, непоносимата зълва и… кой ли още не. На всички им предстои едно незабравимо лято, в което френската изисканост и парижки стил се срещат челно с българската непосредственост и шопски инат.

    А от емоционалния им сблъсък се раждат куп непредвидени и смешни ситуации, които…е най-добре да преживеете лично между страниците на тази забавна история.

    „Моето корейско лято или как заобичах кимчи“ от Дженифър Баркли, ЕРА, 15,99 лв.

    Веднага щом пристига, Дженифър Баркли се залавя да опознае Южна Корея отблизо. Разхожда се из градските паркове в Сеул, качва се до кулата Намсан и се потапя в историята на страната насред кралските палати на династията Чосон. Скоро решава да замени шума на метрополиса със спокойствието и живописта на корейската провинция.

    Докато пътува само с раницата на гърба си, Дженифър се наслаждава на пищните природни гледки на Сораксан и вкусва автентични корейски ястия като бибимбап и кимчи. Натъква се на скрити в гората будистки манастири и гостува на непознати, добродушни жители из малките селца по крайбрежието на Пусан.

    Лека-полека културата и хората, с които се среща, ѝ вдъхват ново усещане за душата на азиатската страна.

    „Утринно сияние“ от Сара Джио, Хермес, 15,95 лв.

    Действието в книгата се развива на много интересно място - плаващите къщи в Сиатъл. Почитателите на „Безсъници в Сиатъл“ може да се досетят за тези нетипични жилища. А Сара Джио успява да ги опише по очарователен начин в романа си „Утринно сияние“.

    В едно от езерата в Сиатъл има цяла улица от плаващи къщи. Последната, разположена в най-далечния край на пристана, сe носи над водата тържествено и безстрашно. Облицована е с избелели от времето кедрови дъски, а нежни грамофончета разтварят пъпки с първите лъчи на слънцето.

    Тук през 50-те години Пени Уентуърт мечтае за живот, изпълнен с любов и сигурност. Но докато звездата на съпруга й Декстър изгрява, Пени става все по-самотна. Доскоро муза на добиващия все по-голяма популярност художник, сега тя е пренебрегната и нещастна. А един ден просто изчезва.

    В днешно време Ейда Санторини се нанася в същата очарователна плаваща къща на езерото. След трагичен инцидент тя изоставя успешната си журналистическа кариера в Ню Йорк с надеждата да излекува раните в душата си.

    Един ден в стар сандък тя намира писма и спомени, говорещи за страстна любовна афера. Очарована от мистериозната Пени, Ейда се заема да открие историята на тази красива жена с трагична съдба. 

    „Където се ражда Слънцето“ от Людмила Филипова, Ентусиаст, 20 лв.

    История, археология, фолклор, природни науки, древни митове и легенди се преплитат в дългоочаквания нов роман на Людмила Филипова. Ако в последните си две книги „Смисълът“ и „Контактът“, превърнали се в бестселъри, известната писателка отведе читателите на епично приключение в бъдещето и се впусна в разплитането на най-големите тайни на Вселената, този път тя обръща поглед към миналото и традициите. За да ни покаже онова, което са дали на света българските земи, и това, което ние можем да оставим на тези след нас.

    Вълнуващ и непредсказуем, романът е базиран на задълбочено историческо проучване на автора в земите на Странджа планина както в българската, така и в турската ѝ част. С помощта на древни истории, митове и легенди, впечатляващи археологически артефакти, поразяващи открития и необичайно пресъздаване на фолклорното наследство Людмила Филипова разказва историята на една от най-мистичните планини в света. Разкрива и връзката ѝ с българските традиции, тракийското наследство и култура и с уникалните гени, които носим всички ние.

    Къде се намира Змейова земя и какво общо има с похода на аргонавтите, Златното руно, тайнствения Ръкопис на Войнич и Рудниците на цар Соломон? Мит или реалност са те? Кои са атлантите и каква е връзката им с днешните български земи? Коя е свещената Траке, дала името на тракийската цивилизация? Какви загадки крие местността Бастет и какво са търсели на това място тайните служби на няколко държави? Тези още десетки други въпроси търсят обяснения в „Където се ражда Слънцето“.

    „Лазурният бряг“ от Мамен Санчес, Хермес, 15,95 лв.

    Този път авторката на „Щастието е чаша чай с теб“ ни поднася една бляскава и забавна история за аристократи, шпиони и неочаквания им сблъсък с любовта.

    Сюжетът е измислен, но в него са включени много реални личности, събития и места.

    „Редакторката ми каза, че в последните години се нуждаем от двойни порции лято и съм склонна да се съглася с нея. В Испания романът излезе точно в месеците след карантината, изпълнени с толкова притеснение и негативни емоции. Ако ситуацията беше различна, може би читателите щяха да търсят друг тип литература. Но сега искаме точно такива романи. „Лазурният бряг“ е свежа, забавна книга, която те кара да се чувстваш добре. Освен това те пренася на много приятни места, изпълнени с романтична атмосфера.“, казва за книгата Мамен Санчес.

    „Гръцко синьо - Не съвсем пътеводител“ от Анита Димитрова, Сиела, 25 лв.

    Тази книга няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там. Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни туристически маршрути. Анита Димитрова е събирала гледки, вкусове, справки, впечатления и сега ги изсипва като мидички в шепата ви. Но не си представяйте, че книгата е поетична.

    Вярна на журналистическия си навик, авторката няма изречение без точна информация и по силата на опита си като кинокритик тя не се притеснява да споделя както най-доброто от синя Гърция, така и някои сенки, нанесени от ненаситния туризъм. Така ви спестява време за проучване и неволни грешки. А и „Гръцко синьо“ не е реклама. Ваканция е тази книга.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 45 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове