понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  882 прочитания

  Google заплаши, че ще прекрати дейността си в Австралия

  Причината е местен закон, който задължава Google и Facebook да плаща за съдържание
  25 януари 2021, 09:27 a+ a- a

  Google сигнализира, че може да премахне своята търсачка от Австралия заради предложения от федералното правителство Кодекс за цифрови медии.

  Предложението би принудило технологичните гиганти да плащат на местните медийни компании за предоставяне на тяхното съдържание при търсене и споделяне на тяхното съдържание в социалните медии, което според Google ще „демонтира безплатна и отворена услуга, създадена да обслужва всички“.

  „Последната версия на Кодекса изисква Google да плаща за връзка към новинарски сайтове, нарушавайки основен принцип за това как работи мрежата и създавайки несъстоятелен прецедент за нашия бизнес, интернет и цифровата икономика“, заяви Мел Силва, управляващият директор на Google Австралия и Нова Зеландия, в изявление.

  Обръщайки се към ултиматума, поставен миналата седмица, министър-председателят Скот Морисън не се поколеба и заяви: „Нека бъда ясен. Австралия прави правилата за това какво може да се прави в Австралия. Това се прави в парламента. Прави се от нашето правителство и така работят нещата тук, в Австралия. Хората, които искат да работят по този начин са добре дошли в Австралия. Но ние не реагираме на заплахи“.

  Австралийската ABC News, отбелязва, че за много австралийци Google е интернет. Там австралийците намират новини, там планират почивките си и пазаруват онлайн. „Google се превърна в интернет. Ние влизаме в Google, а не изписваме адрес в браузъра“, заяви Питър Люис, директор на Centre for Responsible Technology.

  Не сме виждали точно този сценарий да се разиграва преди, отбелязва медията. Но това не е съвсем безпрецедентно. През годините Google премахна някои от своите услуги от държави в отговор на местни проблеми.

  През 2010 г. „ефективно спря“ китайските си операции, след като откри, че е обект на кибератака от страната.

  Четири години по-късно тя премахна Google News от Испания, след като правителството прие закон за авторското право, принуждавайки агрегаторите да плащат на издателите на новини за техните истории.

  Междувременно миналата седмица Google и френските издатели сключиха рамково споразумение за авторското право, което изисква цифровият гигант да плаща на издателите на новини за тяхното онлайн съдържание. За разлика от австралийското предложение обаче не се очаква компанията да плаща за линкове към новинарски сайтове.

  И Google и Facebook яростно се противопоставят на закона от представянето му миналото лято. Миналия август Google използва началната си страница, за да предупреди австралийците, че законопроектът ще навреди на способността им да търсят и ще доведе до „последствия“ за потребителите на YouTube.

  Сега американският гигант предлага три промени в кодекса, включително как би компенсирал издателите на новини. Едно от предложенията е News Showcase - програма, стартирана от Google миналата година, която има за цел да плати на издателите над $1 милиард през следващите три години - да бъде официализирана и разширена в Австралия. Компанията вече плаща на седем издатели в страната за съдържание.

  Google също така иска да измени изискване, което би я принудило да уведомява издателите за промени в своя алгоритъм, като казва, че трябва да прави това само „за да се увери, че издателите могат да реагират на промени, които ги засягат“.

  „Има ясен път към справедлив и работещ Кодекс“, каза Силва. „Оттеглянето на нашите услуги от Австралия е последното нещо, което аз или Google искаме да се случи - особено когато има друг път напред.“

  Facebook (FB) също отвръща на удара. По време на същото изслушване в Сената Саймън Милнър, вицепрезидент на Facebook за публичната политика за Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви, че компанията в крайна сметка може да блокира съдържанието на новини в Австралия, въпреки че подчерта ангажимента си „да направи закона работещ“.

  Милнър заяви пред депутатите, че вече има „възпиращ ефект от този закон върху инвестициите в австралийската новинарска индустрия“, позовавайки се на скорошно решение на Facebook да пусне новинарски продукт в Обединеното кралство вместо в Австралия.

  „Сър Тим Бърнърс-Лий каза, че този прецедент, създаден от този закон, може да„ направи мрежата неработоспособна по целия свят “, добави той, цитирайки изобретателя на мрежата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 7 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 10 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 12 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво