събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3661 прочитания

  Вижте какво представлява кампанията „Силата да бъдеш свободен“

  Инициативата на БГАсист грабна специалната награда Engage в Годишните награди за отговорен бизнес 2018 на Българския форум на бизнес лидерите
  28 март 2019, 11:18 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на БГАсист от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2018

  В края на февруари 2019 г. Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес за 16-а поредна година. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В Наградите за отговорен бизнес 2018 бяха номинирани 111 социални инициативи на 73 компании от различни сектори на икономиката – рекорд в историята на състезанието.

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Райна Соколова – eксперт „Маркетинг с кауза“ в БГАсист

  БГАсист бе отличена със специалната награда Еngage, за която се състезават всички номинирани проекти. Победителят се определя от Британското посолство в София, а единственият критерий е степента на ангажираност на служителите към каузата на компанията. БГАсист спечели отличието с инициативата „Силата да бъдеш свободен – подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания“. Вече 11 години работещите в БГАсист подават ръка на незрящи в нужда в цялата страна – инсталират специализиран софтуер, осигуряват поддръжка на компютри и мобилни устройства, предоставят безплатни обучения и технически помощни средства, за да улеснят ежедневието им. Повече за инициативата, на която служителите – самите те с нарушено зрение, посвещават над 20% от работното си време всеки ден, разказва Райна Соколова – eксперт „Маркетинг с кауза“ в  БГАсист.

  Как бихте описали проекта „Силата да бъдеш свободен – подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания“ с три думи? 

  Грижа, свобода и иновация.

  А с три изречения? 

  Проектът предоставя безвъзмездна подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания с ниски доходи от цялата страна – инсталиране на софтуер за незрящи, поддръжка на стационарни и преносими компютри и мобилни устройства. Предоставя безплатни обучения за работа със специалния софтуер – т.нар. екранни четци. Подарява технически помощни средства и компютри, за да улесни ежедневието на наистина нуждаещи се от подкрепа хора с увреждания.

  Какви ресурси вложи компанията? 

  Фирма БГАсист е създадена през 2007 г. и работи в сферата на търговията с хардуерни и софтуерни продукти, както и услуги, специализирани за хора със зрителни увреждания. БГАсист е социално, специализирано предприятие, което никога не е разпределяло печалба, а инвестира всичко в своите служители с нарушено зрение (над 90% от служителите са или напълно незрящи, или с много слабо  зрение).

  Най-малко 20% от работното време на служителите на БГАсист е запазено за безвъзмездна подкрепа към деца и възрастни с нарушено зрение, които нямат възможност да заплатят за нашите услуги.  За нас, служителите на фирмата, които също сме хора с нарушено зрение, е важно незрящите да имат свободен достъп до информация, а това често е трудно за тях. Ниските им доходи, отдалечеността им от големите градове, липсата на подходяща за тях работа са само част от факторите, които ги ограничават. Това е инвестиция, която дава огромен смисъл в работата ни и отваря нови възможности пред хората, които подкрепяме.

  Какви резултати постигнахте? 

  Подкрепихме най-малко 200 деца и възрастни с нарушено зрение от стартирането на проекта ни за корпоративна социална отговорност до момента. Помогнахме им да имат подходящите и достъпни софтуерни продукти, обучихме ги да работят с тях и ги подкрепихме в достъпа им до информация. 

  През годините сме подарявали различни технически помощни средства – бели бастуни за незрящи, говорещи часовници, електронни увеличители и др. Благодарение на наши партньорски фирми получаваме компютри, които служителите ни рециклират. Тези компютри се предоставят безвъзмездно на хора с нарушено зрение, които са в нужда. Осигуряваме безплатен ремонт и поддръжка (в офиса и дистанционно) на компютри и мобилни устройства на хора с нарушено зрение от цялата страна. Инсталираме специализиран софтуер за незрящи – т.нар. екранни четци – специални програми, посредством които хората с нарушено зрение работят свободно и имат достъп до голям обем информация. Предоставяме обучение за работа със специализирания софтуер за незрящи – безплатна подкрепа за научаване на най-важните неща в работата с т.нар. екранни четци. Инсталираме и обучаваме нуждаещи се хора с нарушено зрение за работа с подходящи приложения за мобилни устройства, улесняващи живота – мобилност и ориентиране, заместване на зрението и много други.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България