събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4455 прочитания

  Вижте какво представлява кампанията „Силата да бъдеш свободен“

  Инициативата на БГАсист грабна специалната награда Engage в Годишните награди за отговорен бизнес 2018 на Българския форум на бизнес лидерите
  28 март 2019, 11:18 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на БГАсист от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2018

  В края на февруари 2019 г. Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес за 16-а поредна година. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В Наградите за отговорен бизнес 2018 бяха номинирани 111 социални инициативи на 73 компании от различни сектори на икономиката – рекорд в историята на състезанието.

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Райна Соколова – eксперт „Маркетинг с кауза“ в БГАсист

  БГАсист бе отличена със специалната награда Еngage, за която се състезават всички номинирани проекти. Победителят се определя от Британското посолство в София, а единственият критерий е степента на ангажираност на служителите към каузата на компанията. БГАсист спечели отличието с инициативата „Силата да бъдеш свободен – подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания“. Вече 11 години работещите в БГАсист подават ръка на незрящи в нужда в цялата страна – инсталират специализиран софтуер, осигуряват поддръжка на компютри и мобилни устройства, предоставят безплатни обучения и технически помощни средства, за да улеснят ежедневието им. Повече за инициативата, на която служителите – самите те с нарушено зрение, посвещават над 20% от работното си време всеки ден, разказва Райна Соколова – eксперт „Маркетинг с кауза“ в  БГАсист.

  Как бихте описали проекта „Силата да бъдеш свободен – подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания“ с три думи? 

  Грижа, свобода и иновация.

  А с три изречения? 

  Проектът предоставя безвъзмездна подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания с ниски доходи от цялата страна – инсталиране на софтуер за незрящи, поддръжка на стационарни и преносими компютри и мобилни устройства. Предоставя безплатни обучения за работа със специалния софтуер – т.нар. екранни четци. Подарява технически помощни средства и компютри, за да улесни ежедневието на наистина нуждаещи се от подкрепа хора с увреждания.

  Какви ресурси вложи компанията? 

  Фирма БГАсист е създадена през 2007 г. и работи в сферата на търговията с хардуерни и софтуерни продукти, както и услуги, специализирани за хора със зрителни увреждания. БГАсист е социално, специализирано предприятие, което никога не е разпределяло печалба, а инвестира всичко в своите служители с нарушено зрение (над 90% от служителите са или напълно незрящи, или с много слабо  зрение).

  Най-малко 20% от работното време на служителите на БГАсист е запазено за безвъзмездна подкрепа към деца и възрастни с нарушено зрение, които нямат възможност да заплатят за нашите услуги.  За нас, служителите на фирмата, които също сме хора с нарушено зрение, е важно незрящите да имат свободен достъп до информация, а това често е трудно за тях. Ниските им доходи, отдалечеността им от големите градове, липсата на подходяща за тях работа са само част от факторите, които ги ограничават. Това е инвестиция, която дава огромен смисъл в работата ни и отваря нови възможности пред хората, които подкрепяме.

  Какви резултати постигнахте? 

  Подкрепихме най-малко 200 деца и възрастни с нарушено зрение от стартирането на проекта ни за корпоративна социална отговорност до момента. Помогнахме им да имат подходящите и достъпни софтуерни продукти, обучихме ги да работят с тях и ги подкрепихме в достъпа им до информация. 

  През годините сме подарявали различни технически помощни средства – бели бастуни за незрящи, говорещи часовници, електронни увеличители и др. Благодарение на наши партньорски фирми получаваме компютри, които служителите ни рециклират. Тези компютри се предоставят безвъзмездно на хора с нарушено зрение, които са в нужда. Осигуряваме безплатен ремонт и поддръжка (в офиса и дистанционно) на компютри и мобилни устройства на хора с нарушено зрение от цялата страна. Инсталираме специализиран софтуер за незрящи – т.нар. екранни четци – специални програми, посредством които хората с нарушено зрение работят свободно и имат достъп до голям обем информация. Предоставяме обучение за работа със специализирания софтуер за незрящи – безплатна подкрепа за научаване на най-важните неща в работата с т.нар. екранни четци. Инсталираме и обучаваме нуждаещи се хора с нарушено зрение за работа с подходящи приложения за мобилни устройства, улесняващи живота – мобилност и ориентиране, заместване на зрението и много други.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект