петък, 24 януари 2025   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2302 прочитания

    В McDonald’s България има управители на ресторанти на възраст между 20 и 23 години

    Започнах работа в компанията на 17 като ресторантски работник, преминал съм през всички нива и съм бил управител на 5 ресторанта. Кариерата ми в McDonald’s потвърждава убежденията ми, че всяко усилие се възнаграждава, споделя Николай Найденов
    31 юли 2024, 12:52 a+ a- a

    Николай Найденов, Бизнес Консултант в McDonald’s България Снимка:Economy.bg

    Първият ресторант на Макдоналдс™ в България е открит в гр. Пловдив през 1994 г. Към настоящия момент компанията осигурява работа и дава възможност за развитие на над 1000 млади българи в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Перник, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, к.к Слънчев бряг, к.к Златни пясъци, които обслужват повече от 5 милиона клиента годишно.

    Световноизвестната верига за бързо обслужване е перфектната първа работа за млади хора, но не по-малко и идеално място за развитие на кариера. Запознайте се с Николай Найденов, който през 2005 става част от компанията, като започва на най-ниската позиция, за да ни разкаже какво е да работиш за една от най-известните компании в Света, как се е развила неговата кариера и какво го задържа вече почти 20 години в McDonald’s България.

    Николай, разкажи ни кога и как започна работа в McDonald’s България. Какво те привлече към компанията?
    Верига ресторанти McDonald’s бележи старта на моя професионален път. В далечната 2005 г., когато бях само на 17 г. бях очарован, че компанията предлага възможности за развитие на млади и амбициозни хора, които нямат опит, но имат желания да допринесат с енергията, отвореността и позитивизма на младостта. И така първото ми работно място нарисува щрихите на една динамична, отговорна, удовлетворяваща и предизвикателна кариерна пътека, за която се радвам да поговорим днес.

    Всички са чували за McDonald’s и предполагам, че си имал изградена представа за работата в компанията. Какво обаче те изненада, когато реално стана част от екипа?
    Когато бях на 17 години, си представях, че да работиш, е предимно трудно, но ползата е да подсилиш размера на джобните. Това, което ме изненада, е, че да работиш в McDonald’s, е вълнуващо. Мога да го опиша с 3 ключови думи: СЕГА, АДРЕНАЛИН и ЗАЕДНО. Основна цел на всеки служител във верига ресторанти McDonald’s е да направи изживяването на клиента незабравимо, и един основен компонент, който ни отличава от повечето ресторанти, е скоростта, а да обслужиш един клиент качествено за нас е равно на това да бъдем максимално фокусирани и ефективни тук и сега. Тази скорост сама по себе си и удовлетворението от усмивката на доволния клиент държат адреналина високо и това на мен винаги много ми е харесвало. Не си представям да върша скучна и монотонна работа. McDonald’s е място, на което заедно в екип е не постулат, а реалност. Екипната работа и дух са онова, което гарантира не само добрите резултати, а и ангажираността ни към компанията.

    Коя беше първата ти позиция и какви бяха основните ти задължения и отговорности?
    Започнах работа като ресторантски работник и тогава основните ми задължения мога да обобщя с това да спазвам процедурите, за да подсигуря високо качество на продуктите, а отговорностите ми не бяха много. В McDonald’s има много ясни правила на играта, всъщност това е една от най-добрите организационни системи в света, това е причината и нашата марка да се нарежда на пето място в света като най-скъпата и единствената, която не е в технологичния сектор.

    Би ли ни разказал през какви позиции премина във времето и каква позиция заемаш днес?
    Позициите в McDonald’s са подредени в много ясна йерархична структура, както следва: Ресторантски работник, Инструктор (Бариста), Лидер гостоприемство, Мениджър, Втори асистент мениджър, Първи асистент мениджър, Управител на ресторант. Аз съм преминал през всички тях и съм бил управител на 5 ресторанта. Спомням си много ясно усещането на растяща гордост и заслужено признание, когато получих награда за управител на годината през 2018 година. Но най-топлият за мен спомен е, когато през 2024 получих наградата RayKroc, с която бях признат за един от най-добрите управители в Европа и Средния изток. Представете си едно сърце, преливащо от вълнение, радост и щастие, това изпитах аз. Това са моменти, в които си спомням убежденията от детството ми – всяко усилие се възнаграждава.

    Има ли много такива примери в компанията – да започнеш на най-ниската позиция и да стигнеш до ръководна роля?
    Да, има редица такива примери. В нашата компания има система за обучение и развитие на всяко ниво. Имам много колеги, които са в компанията повече от 10 години, някои са с опит от над 20 години, а не са изключение и примерите с опит от почти 30 години, за които се разказва историята на „американската мечта“ в реално време.

    За теб кои бяха ключовите етапи и най-големите предизвикателства, които преодоля по време на кариерата си досега?
    За мен ключовите етапи са свързани с развитието на лидерските ми умения, а едно от най-големите ми предизвикателства е смяната на различни екипи и съответно развитието им, защото при работата с хора няма формули и шаблони, всеки човек има своята уникална идентичност и всеки екип точно както индивида, има собствен пулс и ритъм.

    Какви умения и знания придоби през годините, които ти помогнаха да стигнеш до сегашната си позиция?
    Същественото е разбирането на бизнес модела на McDonald’s, а заедно с него бих посочил и редица други умения като ефективно изпълнение на бизнес планове, обслужване на клиенти, управление на конфликти, целеполагане, проследяване на представянето, мотивация на екипите, разпознаване, развитие и задържането на таланти, управление на ресурси. За мен ефективното управление на екипи е основен инструмент да съм успешен в това, което правя. Научих, че развитието на екипи е възможно тогава, когато успея да привлека група от хора да работят ефективно в постигането на дадена цел. А за да бъда ефективен, аз трябва да мога да разбирам както мотиваторите на екипа, така и лимитациите му.

    Компанията как ти помогна по този път? Преминавал ли си обучения, програми за развитие?
    Както моето, така и развитието на всички служители в McDonald’s е функция на основни управленски техники, които определят така наречена крива на придобити знания и умения, сред които съвременни техники като менторство, коучинг, учене по време на извършване на самата работа (on the job trainig), ротиране на ролите, учене посредством сътрудничество, наблюдение и класически методи като обучения, за които имаме т.нар Трейнинг център и програма за обучение за всяка длъжност.

    Заблуда ли е, че McDonald’s е подходящо работно място за първа работа? За млади хора, които сега стартират своята кариера, или и хора с повече опит могат да намерят своето място в компанията според теб?
    Защо да е заблуда? Това е абсолютен факт, не само в България, а и навсякъде по света. В началото на кариерата си повечето млади хора нямат достатъчно житейски умения, в някои случаи имат само бегла представа за професионална етика и култура. В този аспект е привилегия да се придобият основни трудови навици в една от най-големите компании в света и в една система, доказано ефективна в почти всяка точка на Google Earth. :)
    В McDonald’s изграждаме лидерски умения за времето от 6 месеца до 1 година. Малко са компаниите, които предлагат подобни възможности. Възпитаваме здрави трудови етики и практики като прозрачност, уважение, умение за боравене с конфиденциална информация, честност, отговорност, отчетност, съответствие, целеполагане, позитивно мислене и общуване, професионално поведение, професионален стандарт на поведение и честност. При нас има управители на ресторанти на възраст между 20 и 23 години. Много са малко примерите на управленски роли в тази възрастова група в други сектори, доколкото ми е известно.

    Лично теб какво те задържа в компанията?
    За мен сигурността и стабилността на работното място са фундаменти, ако нямам тези два ключови компонента, не продължавам нататък. След това идва чувството за принадлежност, което за мен трябва да е и в мащаб, защото имам потребност да оставям по-дълбоки следи след себе си, и осъзнавам, че мащабът на компанията, за която съм избрал да работя, е от особено значение за реализацията на собствената ми мисия. На върха на пирамидата на моите потребности са атмосферата, културата, широтата и предизвикателствата. 

    А какво би казал на човек, който се колебае дали да започне работа в McDonald’s? Защо да избере компанията и какво я прави добър работодател?
    В контекста, в който сме днес, McDonald’s e сигурен и надежден работодател, който предлага конкурентно възнаграждение, следва световни практики и политики и позволява както хоризонтално, така и вертикално развитие на кариерата.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Макдоналдс България в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    OpenAI стартира първият си AI агент
    Operator може да използва компютър вместо вас
    преди 51 минути
    Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 30%
    Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
    преди 55 минути
    Тъмп: Произвеждайте в Америка или плащайте мита
    Това заяви американският президент в разговор с представители на форума в Давос
    преди 2 часа
    Какво е Ла Ниня?
    И какви климатични промени ще причини в глобален мащаб?
    преди 5 часа
    Близо 40% ръст на потреблението на електроенергия в Западна България
    Според данни на Електрохолд причините са ниските температури през декември и изборът на все повече домакинства да се отопляват на ток
    преди 8 часа
    Норвежката централна банка остави лихвите непроменени
    Институцията се готви да започне намаления през 2025 г.