събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3180 прочитания

    ИТ екипите: Mobile Team, Scalefocus

    Запознайте се с част от хората в мобилния екип на Scalefocus и научете повече как и върху какво работят от Недялко Миленков - Технологичен Мениджър
    10 март 2023, 11:09 a+ a- a

    Колаж: Scalefocus

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus. Снимка: Scalefocus

    Запознайте се с мобилния екип на  Scalefocus и научете повече как и върху какво работи от Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите.
    Мобилният екип в Scalefocus е един от най-големите в България. Повече от 50 души в 3 държави и в 7 локации разработват нейтив приложения за нашите клиенти. Работата е изключително интересна и отговорна, защото имаме клиенти, които разчитат изцяло на нашата мобилна експертиза и нямат собствен екип. Това ни дава възможност да консултираме и изграждаме мобилни архитектури, които се ползват от крайни потребители по целия свят.

    Много често мобилният екип работи директно с други екипи от Scalefocus като backend, DevOps и QA.

    Какви технологии използвате?
    Като цяло технологиите в мобилната сфера са тясно дефинирани от Apple и Google. Всяка година излиза нова версия на Android и iOS с много нови функционалности. Това е и причината непрекъснато да учим нови неща и да се усъвършенстваме като екип. Два пъти в годината изготвяме iOS и Android бюлетини, в които описваме основните промени по платформите. Тези бюлетини се пишат от програмисти за програмисти и бизнес мениджъри. Kotlin и Swift са основните езици, които използваме, но не се плашим и от Java и Objective-C.

    По какви проекти работите?
    Имаме привилегията да работим за едни от най-големите компании в техните сфери на дейност. Често мобилните приложения, които разработваме, стигат до стотици хиляди потребители по цял свят. Основните индустрии, в които активно работим, са финтех, здравеопазване, бутикови приложения, IoT и е-търговия.

    Драган

    Technology Team Lead

    Драган започва софтуерната си кариера във време, в което смартфоните тепърва навлизат на пазара и тъчскрийнът е вълнуваща иновация. 13 години по-късно той все още е толкова запален по професията, колкото в началото на кариерния си път. Стартира като Android developer, а вече 2 години е част от мобилния екип на Scalefocus. За него е важно да надгражда уменията си и освен че научава нови неща в процеса на работа, обича да чете на технологична тематика в свободното си време. С две деца, на 7 и 2 години, Драган не разполага с много свободни часове през деня си, но когато иска да презареди, свири рок парчета на новата си електрическа китара. Избира музиката за свое хоби като ученик и няма формално образование, но през годините продължава да се връща към него периодично. Постижението, с което Драган се гордее най-много, е отличеният с престижната награда Grand Stevie® проект SoundVision – хардуерно устройство с мобилно приложение и самообучаваща се ML-услуга за разпознаване на обекти в помощ на хората с увредено зрение. Всичко започва с вътрешно обсъждане на идеи за иновации, а Драган заедно с още един член на своя екип са в проекта до финалната реализация.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Моделът на работа в мобилния екип е доста гъвкав. Имаме екипи в България, Северна Македония и Турция, но всички работим като едно цяло. Това се постига с усилия и нашите технологични лидери имат огромен принос. Те работят активно в тази посока, като организират събирания в офисите ни и други инициативи извън тях. Поне веднъж годишно Scalefocus организира събиране на колегите от всички локации на едно място, за да се видим и на живо и да се забавляваме. През останалото време компанията има гъвкава политика за работа от всяко едно кътче на страната. Всеки може да избере кога и колко често да посещава нашите офиси.

    Участниците във вътрешния мобилен хакатон на Scalefocus. Снимка: Scalefocus

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Дните в екипа са различни, но в един ден колегите най-често имат срещи с клиента, където обсъждат прогреса на дадена функционалност. Имат още срещи, на които дискутират нови функционалности и разбира се, отделят значително време за проектиране и писане на код. Веднъж в седмицата целият екип се събира, за да си поговорим и да обсъдим технологичните тенденции, някоя нова библиотека, която ни е направила впечатление, или просто да разкажем някой виц. В Scalefocus има много и най-различни вътрешни обучения, за които всеки може да се запише. Те са както технически, за да усъвършенстваме уменията за писане на по-добър код, така и soft skills трейнинги, които ни помагат да общуваме по-пълноценно.

    Желязко

    Technology Team Lead

    Желязко е един от най-опитните членове на екипа на Scalefocus и първият софтуерен инженер, специализиращ в разработването на Android базирани решения в мобилното звено. Присъединява се към компанията преди 10 години, когато тя е едва на 9 месеца, след като напуска технологичната си позиция в корпоративния свят. Тогава поема риск, превърнал се в предизвикателство, продължаващо до днес. С времето заема различни позиции в организацията, но решава, че тази, която пасва най-точно на интересите му, е Technology Team Lead. Екипът, за който отговаря, е малък и това му позволява да участва активно в проекти и да надгражда знанията си, като постоянно се информира за новостите в своята сфера. Смята, че това, което прави Scalefocus отличен работодател, е лоялността на компанията към нейните кадри, инвестициите, които прави в развитието им, и свободата те да опитват нови роли, за да открият къде се чувстват най-комфортно. В работата си с клиенти Желязко се старае проактивно да предлага решения и функционалности, с които да решат проблемите си най-оптимално. Приема себе си като част от екипа им, което кара клиентите, работили с него, да искат участието му и в следващите си проекти. Свободното си време Желязко обича да прекарва с дъщеря си, която догодина ще бъде в първи клас.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Най-често работим с backend екипите – Java, .NET, PHP, Go, както и с QE екипа. Имаме проекти и с хардуерния IoT екип.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с многото успешно реализирани мобилни проекти по цял свят. Всяка година даваме шанс на младши програмисти без никакъв или с малко опит да започнат като iOS или Android програмисти. През годините сме дали шанс на хора, които в момента заемат старши и ръководни позиции в компанията. Гордеем се с нашата култура и с това, че има кой да ти помогне, когато имаш проблем. Споделяме заедно както трудните, така и хубавите моменти.

    Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Обичаме да излизаме заедно и да се забавляваме навън. Технологичните мениджъри винаги имат някоя свежа идея и организират нещо, което да допадне на всеки. През годината имаме и командировки в различните локации. Миналата година организирахме мобилен хакатон, на който колегите имаха предизвикателната задача да направят работещо мобилно приложение за един ден.

    Аргетим

    Software Engineer

    Като дете Аргетим често влиза в гаража на родителите си, където са паркирани моторите на баща му. Възхищава се на красивите машини и си представя, че ги кара. Когато става тийнейджър, мечтата му се сбъдва. На 15 вече активно участва в състезания в България и Гърция. След редица отличия и първи места решава, че иска да покори още по-високи върхове. Проучва какви са възможностите да надскочи себе си и така разбира за испанското първенство по мотоциклетизъм, което е най-висококонкурентното национално първенство в Европа. С много усилия намира отбор, с който да се включи. През 2016 г. завършва осми. Година по-късно обаче му се налага да прекрати участието си заради липса на спонсори. До днес това е едно от най-значимите му постижения – Аргетим е първият състезател от Балканите, взел участие в испанското първенство. Интересите му включват още свирене на китара и пиано, а през зимата – ски и сноуборд. Част е от мобилното звено на Scalefocus от година и колегите му го описват като изгряващата звезда на iOS екипа. Има опит с различни технологии като Android, front-end, backend, JavaScript, Java, C#, Python, AI, както и с blockchain. Интересува се още от електроинженерство, роботика и IoT.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Това, което сплотява екипа ни, са общите ценности и фирмената ни култура. Всеки е различен и това ни допълва. Седмичните срещи по технологии помагат много на екипа да комуникира свободно извън формалните срещи. Мисълта, че си част от нещо по-голямо, от най-голямата мобилна общност у нас, е много мотивираща и вдъхновяваща.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    За нас е от изключително значение всеки да се чувства добре в екипа. Знаем, че започването на ново място може да бъде стресов момент. Затова всеки, който започва, освен пряк ръководител има и ментор, който се грижи за неговото въведение в екипа. 

    Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако обичаш да програмираш, да учиш нови технологии, да помагаш на останалите, да споделяш опита си и най-вече да се забавляваш, докато правиш всичко това, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Ние сме мобилният екип на Scalefocus и се гордеем с това. Имаме традиции, опит, интересни проекти и нямаме търпение да ти покажем. :)

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство