четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2430 прочитания

    Зад всеки успешен талант стои неговият успешен ментор

    Стартирахме Деласпорт Академи, за да научим новите служители на модела на работа в компанията, както и да развием лидерските умения на настоящите ни служители, споделя Кирил Драгомиров – Platform Development Manager в Delasport
    06 март 2023, 12:06 a+ a- a

    Снимка: Кирил Драгомиров – Platform Development Manager в Delasport

    „Деласпорт“ е продуктова компания в Gambling индустрията, ориентирана както към B2B, така и към B2C. Дев ядрото на компанията се намира в България, като има опериращи офиси в държавите Израел, Киев, Малта, Гибралтар. „Деласпорт“ открива своя първи офис в град Пловдив, като след това компанията разраства екипите си и в град София.

    Наскоро компанията обяви, че стартира менторска програма и се свързахме с Кирил Драгомиров – Platform Development Manager в „Деласпорт“, за да ни разкаже повече.

    Кирил, наскоро Деласпорт обяви, че стартира менторска програма Деласпорт Академи? Бихте ли ни разказали повече за Вашата нова инициатива?
    Деласпорт Академи е естествено продължение на лагера на ИТ Таланти, където кадетите, преминали успешно интервю при нас, следва да попаднат и да надградят своите знания. Целта на Академията ни е да научим новопостъпилите служители на модела на работа в компанията, работата в екип и основните неща, които са общи между всички екипи като скръм церемонии, вътрешни процеси и още.

    Реално това е инициатива, която е насочена към Вашите нови колеги, стартиращи кариерата си при Вас, след като са преминали успешно първоначално обучение. Така ли е?
    Да, академията при нас представлява надграждане на знанията, така че да покрием технологиите, които се използват при нас. Това ще направи навлизането в съответните екипи и продукти много по-лесно и плавно. Целта, която искаме да постигнем, е всъщност освен да моделираме кадетите, също да развием лидерските умения на настоящите ни служители.

    Бихте ли споделили как преминава менторската академия?
    Академията при нас продължава средно два месеца след старта на курса. Менторите на кадетите имат за цел да предават знания и да бъдат отговорни за тяхното успешно реализиране в компанията. В началото младши програмистите работят по вътрешни проекти, като всеки проект започва из основи, състои се от Back End и Front End devs. В момента имаме два отделни екипа, които се внедряват в компанията в паралел, като сме си поставили високата цел да внедрим в компанията 10 новозапочнали младши програмисти! Екипите работят на двуседмични спринтове, като най-вълнуващата част е представянето на Демо пред цялата компания. Ентусиазмът и притеснението тогава са големи, но добре свършената работа и от менторите, и от кадетите след това определено ги зарежда и мотивира още повече!

    Защо решихте да стартирате Деласпорт Академи?
    Ние в Деласпорт вярваме, че инвестицията в Junior Developer-и може да бъде един чудесен начин за затвърждаване на знания, както и поставяне на качествени основи, върху които да градим още по-устойчиви кадри. За да изгради един успешен младши програмист, компанията трябва да знае какво точно иска да постигне с този човек и да има подготвен ясен план. Ние създадохме такъв с нашата менторска програма – „Деласпорт Академи“.

    Снимка: Част от служителите на Деласпорт

    Колко от Вашите служители са ангажирани с менторската програма и как приеха идеята?
    Всеки един кадет има отговорен за него ментор. Процесът им беше обяснен предварително и всички ментори приеха идеята много добре. Менторите са замесени от самото начало в процеса – от избора им на таланти по време на интервюто до реализирането им в съответните техни екипи. Освен предаване на знания всъщност се създадоха и много приятелства, инициативата се отрази много свежо и на двете страни.

    Откога компанията е поставила фокус върху развитието на младите хора?
    От края на миналата година ние работим с една от най-успешните компании за подготвяне на младши програмисти – ИТ Таланти. Въпреки че партньорството ни с тях е отскоро, вярваме, че работим с най-добрите и получаваме най-доброто. Вече имаме възпитаници от академията и сме се уверили в качествата на всеки един от тях.
    ИТ Таланти е интензивен курс, който е с продължителност 4 месеца, като целта на курса е да изградим кадри с важните базови познания за нашия бизнес, както и да ги задържим и развиваме дългосрочно. По време на обучението възпитаниците на ИТ Таланти успяват да преминат през различни изпитания, които ги изграждат и подготвят да поемат по пътя на своята мечта – да се развиват като успешни програмисти в международна компания.

    Всеки, преминал успешно през курса ИТ таланти, ли продължава в менторската академия?
    Преди да започнем подбора на кадри, екипите в компанията се синхронизират, като първо се излъчват менторите, които ще участват. Следват интервюта със завършилите успешно курса, като хората, които провеждат интервю, са именно техните бъдещи ментори. По този начин, освен че знанията се оценяват, менторът може да усети всъщност и кадета срещу него като партниране и екипна работа в бъдеще.

    Какви знания и умения придобиват младите Ви колеги в академията?
    Зад всеки успешен талант стои неговият успешен ментор! Младши програмистите, освен да затвърдят и надградят своите знания, се учат и на така наречените soft skills, нужни за адаптиране в културата на компанията. В допълнение програмистите с повече знания и по-високо в йерархията, ще трябва да отговарят на въпроси на по-малко опитни служители. Това означава, че ще трябва да имат подготвени, добре обосновани и разбираеми отговори, дори да преразгледат концепции или да научат сами нови методологии.
    Новите кадри са извор на свежи, различни идеи и носят допълнителна мотивация в компанията. Junior Developer-ите често имат различен подход към разрешаването на проблемите, т.е. мислят outside the box.
    Младши програмистите са чудесен пример за това, че можеш да моделираш професионалното развитие на човека. Трупайки знания за начина на работа, в съчетание с индивидуалния подход към всеки един млад специалист, впоследствие се отплаща с по-качествени резултати. Ние вярваме, че това е една безценна инвестиция с висока възвръщаемост, която ще продължи да дава позитивно отражение на развитието на кадрите в компанията.

    Каква е обратната връзка, която имате от участниците в менторската академия – с какво им е най-полезна?
    Смея да броя програмата ни за успешна. Обратната връзка от двете страни, ментори и таланти, е похвална и по нея може да се усети дори удовлетворението им от добре организирана и свършена работа. Разбира се, получихме и градивни коментари, върху които ще наблегнем, така че да ги приспособим към сегашнaта програма.

    Кога отново ще стартирате кампания за привличане на млади хора, които ще могат да се включат в обучителните инициативи на Деласпорт?
    Компанията следи всеки курс в ИТ Таланти. В момента приключва първото издание на Delasport Academy, като една много голяма част от кадетите вече са част от екипите ни. Delasport взе участие в предварителен подбор и въпроси към кадетите и планира да продължи с процеса по подбор след това, като отново ключовите неща, които са важни за нас, са мотивация и желание за успех и развитие.

    Какви продукти разработва Delasport вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на БУЛАНЕТ ЕООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС