събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  976 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Веселин Борисов
  25 януари 2023, 15:01 a+ a- a

  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision. Снимка: Личен архив

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Веселин Борисов – Tech Lead в българската софтуерна компания Devision.

  Devision е създадена през 2007 г. от трима съоснователи  с по-малко от 10 клиента, а днес развива глобално ключови дългогодишни взаимоотношения и проекти. През 2019 г. Devision е класирана от Clutch в топ софтуерни компании в България, а през 2021 г. получава оценка 8.7/10 в признатата IT платформа Pangea. Ключовите ѝ проекти са в RegTech индустрията, енергийния сектор и Smart home & building automation. Обслужва клиенти в САЩ и Европа.

  Веселин, кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  Според мен бизнесите и хората ще станат много по-продуктивни с помощта на инструменти като ChatGPT. Най-вероятно ще е game changer по отношение на задаващата се икономическа криза и нарастващата инфлация. По-продуктивните бизнеси и работещи хора ще стигат до големи резултати, постигнати с малко усилия.

  Различни бизнес проблеми и въпроси, които са необходими за разрешаването на даден проблем, могат да се решат в рамките на часове в сравнение с търсенето от библиотеки и селектирането на релевантна информация. Дори платформи като Google изглеждат бавни при извършване на проучване.

  Все повече професии, които могат да се автоматизират, ще бъдат заменени. В резултат на това  цялата икономическа система ще трябва да се промени бързо, глобалното богатство ще нарасне, работещите ще са устремени към креативност, нови идеи и неща, които не можем да си представим и в sci-fi филмите.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  ChatGPT е страхотен инструмент за създаване на основни програмни задачи като създаване на шаблонни класове, внедряване на алгоритми, изграждане на уеб формуляри, извършване на проста обработка на данни.

  В момента някои от тези задачи отнемат време и компаниите наемат разработчици на софтуер от начално или средно ниво, за да свършат тази работа. Това неизбежно ще се замени от инструменти като ChatGPT.

  Поддържащите инструменти като IDE, SDK и компилатори ще се развият до такава степен, че всеки може да се настрои веднага с малко обучение със съществуващите си познания за бизнес домейна.

  Ще се увеличи търсенето на програмисти, които могат да проектират и създават софтуер с data science платформите. Езици като Go и Python ще са тенденция.

  Като цяло скучните и повтарящи се дейности ще бъдат заменени. Работата, която ще остане, ще бъде силно креативна, техническа и специфична за конкретния бизнес.

  Вижте по какви проекти работи Devision

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg

  Очаквайте и още гледни точки на ИТ лидери в рубриката „Какво ще промени ChatGPT“
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България