петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3503 прочитания

    Какво ще промени ChatGPT: Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

    Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Веселин Борисов
    25 януари 2023, 15:01 a+ a- a

    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision. Снимка: Личен архив

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

    Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

    Вижте какво коментира Веселин Борисов – Tech Lead в българската софтуерна компания Devision.

    Devision е създадена през 2007 г. от трима съоснователи  с по-малко от 10 клиента, а днес развива глобално ключови дългогодишни взаимоотношения и проекти. През 2019 г. Devision е класирана от Clutch в топ софтуерни компании в България, а през 2021 г. получава оценка 8.7/10 в признатата IT платформа Pangea. Ключовите ѝ проекти са в RegTech индустрията, енергийния сектор и Smart home & building automation. Обслужва клиенти в САЩ и Европа.

    Веселин, кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
    Според мен бизнесите и хората ще станат много по-продуктивни с помощта на инструменти като ChatGPT. Най-вероятно ще е game changer по отношение на задаващата се икономическа криза и нарастващата инфлация. По-продуктивните бизнеси и работещи хора ще стигат до големи резултати, постигнати с малко усилия.

    Различни бизнес проблеми и въпроси, които са необходими за разрешаването на даден проблем, могат да се решат в рамките на часове в сравнение с търсенето от библиотеки и селектирането на релевантна информация. Дори платформи като Google изглеждат бавни при извършване на проучване.

    Все повече професии, които могат да се автоматизират, ще бъдат заменени. В резултат на това  цялата икономическа система ще трябва да се промени бързо, глобалното богатство ще нарасне, работещите ще са устремени към креативност, нови идеи и неща, които не можем да си представим и в sci-fi филмите.

    Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
    ChatGPT е страхотен инструмент за създаване на основни програмни задачи като създаване на шаблонни класове, внедряване на алгоритми, изграждане на уеб формуляри, извършване на проста обработка на данни.

    В момента някои от тези задачи отнемат време и компаниите наемат разработчици на софтуер от начално или средно ниво, за да свършат тази работа. Това неизбежно ще се замени от инструменти като ChatGPT.

    Поддържащите инструменти като IDE, SDK и компилатори ще се развият до такава степен, че всеки може да се настрои веднага с малко обучение със съществуващите си познания за бизнес домейна.

    Ще се увеличи търсенето на програмисти, които могат да проектират и създават софтуер с data science платформите. Езици като Go и Python ще са тенденция.

    Като цяло скучните и повтарящи се дейности ще бъдат заменени. Работата, която ще остане, ще бъде силно креативна, техническа и специфична за конкретния бизнес.

    Вижте по какви проекти работи Devision

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg

    Очаквайте и още гледни точки на ИТ лидери в рубриката „Какво ще промени ChatGPT“
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава