петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6300 прочитания

    ИТ екипите в България: Scagile, Блубито

    Запознайте се с професионалисти от екипа и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
    08 ноември 2022, 11:57 a+ a- a

    Scagile екипът на Блубито. Снимка: Блубито

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с професионалисти от Scagile екипа на Блубито и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие.

    Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    Петър Христов – Scrum Master: Scagile екипът са близо 30 мотивирани блубитъри, които сме разпределени на по-малки екипи, сортирани по апликации/функционалности, които разработваме. Един Scrum Team се състои от до 10 души: един Product Owner, 3 до 8 Junior Developers, 1 до 5 Senior Developers и един Scrum Master. Тиймовете са крос-функционални, което означава, че или имат всички нужни качества, за да постигат техните цели в разработването на даден софтуер, или те се научават на нужните качества в процеса на работа с помощта на допълнителни курсове и активно менторстване. През цялото време те биват подкрепяни от опитните колеги в екипите  както при ученето им, така и в конкретните задачи.

    Що се отнася до управлението на процеса и координацията на екипа, те са отговорност на Scrum Master-ите: отстраняване на всички възможни конфликти, препятствия и други зависимости, които могат да попречат при спазването на т.нар. commitment в даден спринт. Product Owner-ът е капитан на екипажа, като за всеки един кораб (ако ползвам тази морска метафора), който показва посоката, по която пътуваме като тийм. Той защитава интересите на клиента и се фокусира върху неговите нужди, за да можем да предоставим винаги актуален и качествен продукт. 

    Петър Христов – Scrum Master

    Аз съм Пешо! Най-често се оприличавам с това, че hardwarе-ът е български, а software-ът – немски. Тази аналогия е подходяща за човек, който е един „малък нърд“ и случайно открих, че има възможност да се развивам в ИТ сферата, макар и да нямам ИТ образование. За щастие, винаги съм се интересувал от новите технологии. А що се отнася до първоначалната „немско-българска“ метафора – аз съм родом от България, но по-голямата част от живота си съм прекарал в Германия. Това, разбира се, ми е повлияло на мисленето и характера. Този мироглед ме кара да гледам на много от нещата по различен и неконвенционален начин, но също така води понякога и мен да ме гледат странно (или пък да звуча странно, както това представяне). Също така странно звучи, че теологията е перфектното образование за проектен мениджмънт в ИТ сферата, но поне тази теология която аз съм следвал, сама по себе си в голяма част, е интердисциплинарна с фокус върху мениджмънт на процеси и хора. Благодарение на мотото ми „който смята, че е вече нещо, спира да става нещо”, винаги съм намирал сила и мотивация да търся неуморно себе си в нещата, които ме правят щастлив, да не спирам да уча и да поемам нови предизвикателства.

    В нашия тийм ние работим с Java, Java Script, REACT, SharePoint, CSS, HTML. Това са технологиите, обхващащи нашите продукти както на Frontend, така и на Backend ниво. Искам да отбележа, че работата в крос-функционални тиймове, и тук визирам не само по набор от качества, а по-различното ниво на опит, води до много предимства в резултат от „синергийни“ ефекти – т.е. работата с млади, ентусиазирани хора води и до страхотна свежа атмосфера в ежедневието на даден екип. Любознателността, често задаваните въпроси и тяхната констатация увеличават знанието за неопитните, надграждат експертизата на опитните колеги и като цяло винаги се раждат нови креативни идеи за решения на проблеми. Този дух на работа е зареждащ и води да голямото удоволствие от работата ни във Блубито. Затова остава да кажа, че аз работя в моя #DreamteamBlubito и имам страхотен #lifeatblubito. 

    Иван Козовски – Product Owner

    Казвам се Иван Козовски и работя в Blubito като Product Owner от средата на октомври тази година. Завършил съм бакалавърска степен по производствени технологии и логистика в Техническия университет в Кьолн и магистърска степен по международно индустриално инженерство с фокус върху иновациите в Университета за приложни науки в Дюселдорф. Преди да се присъединя към екипа на Blubito в София, работех като Buniess Intelligence & Process Manager в Atlas Copco в Есен, Германия - шведска компания, която е водещ производител на въздушни компресори и индустриални инструменти. Преди това имах възможността да работя като Мениджмънт Консултант в сферата Intelligence Industry в Capgemini Invent в Кьолн, Германия. По време на работата си в Capgemini Invent имах възможността да използвам ноу-хау и опита си, натрупан от различни предишни длъжности в BMW, Daimler и Siemens в Германия и САЩ, за да помогна на клиентите си да подобрят стратегиите си и да посрещнат предизвикателствата на постоянно променящата се дигитална ера, в която живеем.

    По какви проекти работите? 
    Иван Козовски – Product Owner: Ние в Блубито се стремим да бъдем иновативни и да отговаряме бързо на изискванията на нашите клиенти и затова търсихме инструмент, който да ни улесни и помогне да организираме всички наши бизнес процеси и да подобрим информационния поток не само в рамките на компанията, но и с клиентите, които използват нашите продукти. За съжаление, нито едно от предлаганите на пазара приложения за „флексибилно“ (agile) управление на проекти не беше в състояние да изпълни нашите изисквания и да отговори на високите ни стандарти. За щастие, стигнахме до идеята да създадем собствен такъв – който, по мое мнение, се превърна в най-ефективния инструмент за гъвкаво управление на проекти в мащабни организации. Името му е Scagile и той предлага всичко, от което може да се нуждаете, за да планирате, приоритизирате, управлявате и отчитате проектите във вашата организация по agile начин. 

    Scagile се основава на нашия повече от 10-годишен опит в областта на гъвкавото наставничество в различни организации. С помощта на пакета за управление на проекти в SharePoint можете лесно да управлявате цялото си портфолио на едно място. От планирането на проектите до тяхната експлоатация – scagile се предлага с куп модули, които ви помагат да имате контрол върху проектите си по всяко време и ви гарантират, че ще имате цялата информация на едно място, пълен контрол върху всички процеси и и надеждно планиране: https://scagile.io/en/

    Именно това е същността на гъвкавата култура и начин на работа, които днес са от решаващо значение за успешните екипи. С пакета за управление на проекти SharePoint работите с доказани най-добри гъвкави практики и ще бъдете още по-ефективни. 

    Снимка: Блубито

    Какви технологии използвате?
    Петко Драгоев – Software Architect: В нашия проект можем да се похвалим с това, че използваме едни от най-актуалните, сигурни и добре познати технологии, а именно:

    •React, която представлява библиотека за създаване на потребителски интерфейси. Най-голямото ѝ предимство е, че стимулира програмистите да разделят функционалностите на малки преизползваеми компоненти, които са лесни за менажиране.

    •Java + SpringBoot е Backend технология за създаване на REST-апликация, в която се съдържа цялата бизнес логика.

    •Docker се използва за локална инфраструктура на проекта, чрез която се пускат контейнери. В тях се съдържа Third party services като PostgreSQL.

    •AWS EC3 Kubernetes е инфраструктура, на която деплойваме апликациите за достъп чрез браузъра. Също така благодарение на K8S имаме 0 downtime.

    •Liquibase е технологията, която използваме за Database management.

    •PostgreSQL е нашата база, в която се запазват и манипулират данните ни.

    Петко Драгоев – Software Architekt

    Казвам се Петко Драгоев и в момента съм на 27 години. През цялото си детство тренирах професионално тенис, но на 18-годишна възраст внезапна контузия пресече пътя ми. Това ме накара и да променя перспективата в живота си и започнах обучението си по информатика в Австрия. По време на следването си работих в HKR GmbH, Porscheinformatik и bank99 AG, което ми даде много опит в програмирането, и ми помогна да разширя уменията си като софтуерен инженер. През това време напреднах от младши до старши програмист и поех ролята на технически ръководител в няколко проекта. Започнах кариерата си в България в края на 2021 година в Blubito и вече имам привилегията да съм не само софтуерен архитект във фирмата, а и ментор на едни прекрасни млади софтуерни надежди и хора. Определено мога да кажа, че екипът и колегите ми са много приятелски настроени и работата ми с тях е истинско удоволствие за мен.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса? 
    Гeорги Григоров – Junior Java Developer: Blubito предоставя една добра възможност за хибриден работен процес и изборът дали да работим от вкъщи или в прекрасния офис, разположен на комуникативна локация, е предоставен изцяло на нас. Това е изключително предимство, защото голяма част от екипа се състои предимно от студенти, включително и аз самия, и това ни предоставя голяма свобода да съчетаваме работата с образованието.

    Гeорги Григоров – Junior Java Developer

    Името ми е Георги Григоров и съм Junior Java Developer, както и последен курс студент в специалност „Мехатроника и информационна техника“ в Технически университет – София. Техническите науки винаги са представлявали интерес за мен, но програмирането специално се оказа голямата ми страст. Дълго време то беше само странично занимание и съм изключително благодарен, че от Blubito ми дадоха възможност да превърна хобито си в професия и да сбъдна една моя мечта – да работя това, което обичам.

    Постъпването ми във фирмата ускори многократно развитието ми в сферата и бих препоръчал на всеки, който търси ново работно място, да не се двоуми и да кандидатства при нас.

    Събирането в офиса с колегите, за да проведем седмичните си срещи или просто да изпълним задачите си, носи всички позитиви на живия контакт, а също така сплотява много хората от екипа. Докато работата от вкъщи в никакъв случай не е пречка нещата да вървят с пълна пара. Мога да кажа, че се събираме да работим заедно доста често и знаем, че когато и да решим да ходим в офиса, там ще има някой от нашия екип, с когото да поработим и да се пошегуваме.   

    Снимка: Блубито

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Десислава Симеонова – Java Backend Developer: Ако трябва да съм честна, няма универсален отговор на този въпрос, но нека се опитам да го обобщя – усмивки, веселие и предизвикателства, които ни сплотяват и подобряват уменията ни. Стандартно денят ни започва с чаша кафе и разговор с колеги относно пътувания, преживявания, филми и нови места, които да посетим заедно. След което идва ред на нашата сутрешна среща на екипа, където обсъждаме целите си за деня, и след нея работната вихрушка ни поема. Екипната работа и взаимните обучения са изключително важни за нас и затова са неизменна част от процеса всеки ден, като най-често изпълняваме задачите си чрез дискусии, защото това ни предоставя възможността да изберем най-правилното и добро решение на проблема. Работните ни дни са винаги цветни и нямаме два еднакви – всеки ден в обедната почивка обменяме шеги и закачки, които карат деня ни да минава още по-неусетно. След зареждащия обяд се завръщаме на бюрата и продължаваме с по-нататъшната имплементация на решенията, които сме взели преди това. Това е нашето предизвикателство до края на деня, а след това всеки поема по пътя към вкъщи, за да презареди своите енергийни запаси за следващия ден.

    Десислава Симеонова – Java Backend Developer

    Казвам се Десислава Симеонова и съм на 21 години. Понастоящем съм студентка в ТУ – София и Java Backend Developer в Блубито. Тези две неща запълват деня ми и ми помагат да се придържам към мото: „Лесното не е интересно“. През свободното си време спортувам и рисувам. Тези занимания ме държат постоянно мотивирана и искаща да грабя от живота с пълни шепи, защото какво е животът, ако не го живеем с предизвикателства и на пълни обороти.

    Занимавала съм се с различни спортове като тенис на корт, волейбол, а най-новото ми предизвикателство носи заветното име „Кикбокс“. Дисциплината, която ми даде спортът, ми помага да се впускам стремглаво в различните задачи, без да се отказвам, преди да ги завърша успешно. Скоростта, с която се развиват технологиите, ме мотивира да бъда все така целеустремена и да задълбочавам познанията. За мен професията ми е повече хоби, отколкото работа, защото аз просто обожавам това, с което се занимавам.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Радина Пенкова – Product Owner: Работата върху scagile изисква тясна колаборация между колегите от dev и маркетинг. И двата екипа принадлежат към едно ART (така наречения Agile Release Train), което ни позволява да синхронизираме и изпълняваме по-ефективно задачите си и респективно да генерираме повече добавена стойност. Ролята на маркетинг екипа е да предаде правилно продуктовата визия на останалите. От основно значение е всички членове на екипите да адаптират тази визия и да познават добре таргет групата, както и основните елементи от потребителското пътешествие, за да можем максимално да оптимизираме приложението спрямо нуждите на нашите клиенти. Добре синхронизираната работа ни дава възможност да сме в течение с всяко едно последно развитие. Eдин от актуалните проекти, върху които работим заедно, е ребрандирането на runScum към scagile. Това е един добър пример за проект, свързан с много зависимости, и проект, при който константният обмен на комуникация е есенциален за успешното усвояване на идеи и реализиране на поставените цели. Същото се отнася и за съвместната ни работа с останалите екипи, които в момента разработват допълнителни модули към scagile. Изключително доволни сме от темповете, с които апликацията се разраства и ще се радваме съвсем скоро да може да споделим повече и за това!  

    Радина Пенкова – Product Owner

    Казвам се Радина Пенкова и съм част от екипа на blubito от малко повече от година. Миналата пролет се прибрах на родна земя след 7 години приключенстване в столицата на Германия. Завърших Freie Universität Berlin, като още по време на следването си дадох старт и на професионалния си път. Вече близо 5 години се развивам в сферата на маркетинга, като фокусът ми на работа е най-вече съсредоточен върху изграждането на корпоративна идентичност, както и всички прилежащи стъпки, свързани със стратегическата бранд комуникация.

    В Блубито имах удоволствието да навляза в материята на така наречения Agile Marketing. Ежедневната ми работа включва различни проекти, свързани с брандинга на марката blubito, както и с тази на scagile, като отскоро съм и в ролята на Product Owner на нашия маркетинг екип.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Петко Драгоев – Software Architekt: Нашият най-ценен актив и най-голяма гордост са членовете на екипа. Всеки един блести с невероятни качества и умения, които умело комбинираме, за да получим не само един функционален продукт, а и една приятелска работна атмосфера, която мотивира всички ни да даваме най-доброто от себе си всеки ден. Работата в екип и ежедневното старание, нашите Juniors да получат най-добрите възможности за развитие са сред нашите най-високи приоритети, затова се стараем да сме винаги насреща за тях и да отговаряме на въпросите им възможно най-обширно. Екипната ни динамика е друга наша отличителна черта, която ни кара да бъдем горди блубитъри, защото, за да се движим със скоростта на технологичния свят, се изискват гъвкавост и отдаденост, а тези качества биват притежавани от всеки един член на отбора.

    Снимка: Блубито

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?  
    Пламена Бакшева – Frontend Developer: Прекарваме толкова много време на работа всяка седмица,  че е естествено хората, с които работим, да се трансформират в повече от колеги. В нашия екип особено много се държи на това да изградим истински взаимоотношения помежду ни. Опознавайки се като хора, общуваме по-добре, вярваме си и се сработваме заедно по-ефективно. Това го постигаме именно  като прекарваме време и извън офиса. Всеки от нас носи авантюристичното в себе си и едно от любимите ни занимания е да пътуваме заедно из България, откривайки нови места. Последното ни миниприключение беше с теснолинейката до Якоруда, където успяхме да се насладим на магията на планината и да се сплотим още повече. Често след работния ден някой поема инициативата да организира целия екип и ходим на кино заедно, боулинг, разходка из парка, вечеря или просто за по коктейл и задушевни разговори.

    Пламена Бакшева – Frontend Developer

    Казвам се Пламена Бакшева, на 24 години от град София. Завърших бакалавърска степен по информатика на немски език в ТУ – София и в момента специализирам магистратура по информационни технологии за управление на бизнеса. Желанието ми беше да развия теоретичните знания, придобити в университета в практическа професионална среда. Заедно с това от малка у мен е възпитавано изкуството и като творческа личност исках да се занимавам с работа в областта на визуалното.

    Ролята Front-End разработчик (developer) в Блубито ми пасна перфектно. Основните ми задачи като част от екипа на Scagile са свързани с React технологията, като смея да твърдя, че имплементацията на различни функционалности е много динамичен процес. Всеки етап е предизвикателен, разнообразен и изисква креативен подход, за да има удовлетворяващ резултат.

    Какво сплотява екипа Ви? 
    Ленко Иванов - Frontend Developer: Това, което най-много сплотява екипа ни, е разбирателството и доверието, което съществува помежду ни. Когато на член от екипа бъде зададена задача, той сам определя какви ресурси биха му били нужни за изпълнението ѝ – например време или подкрепа от друг колега. Липсата на микроменажиране е от голяма полза в това работният процес да протича ефективно и приятно, и мотивацията да стои на високо ниво. С хората от екипа често се събираме и извън работно време, което пък заздравява приятелството ни и създава много приятни спомени. Другите фактори, които повлияват на сплотяването, безспорно са и всичките ритуали от т.нар. „гъвкава методология“, които ни позволяват да работим заедно и редовно по различни предизвикателства, които имаме в работния процес. Те стимулират честите срещи, а това води и до високи нива на комуникация и колаборация. В допълнение на това и самата компания не спира да организира многобройни вътрешни и външни активности, с които ни мотивира и изненадва всяка седмица.

    Ленко Иванов - Frontend Developer

    За себе си мога да кажа, че съм високомотивиран, креативен и много любознателен човек. Насочих се към IT сферата поради интереса ми към технологиите и естеството на работа – програмирането е решаване на проблеми, а това неизбежно води до сблъскване с много интересни казуси. Избрах ролята на Frontend Developer като предизвикателство, понеже, преди да започна работа в Блубито, имах бегъл досег с тази част от процеса на разработване на софтуер.

    В свободното си време обичам да се занимавам с различни хобита – четене на книги, моделизъм и видео игри. Отскоро култивирам интерес и към астрономията, а често обичам да чета литература на историческа тематика.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип? 
    Преслава Петрова – Scrum Master: Всеки човек, постъпващ в нашия екип, е топло приет и приветстван с много позитивно отношение. Взема се под внимание, че новият колега има малко опит или е нов в екипа и му се отделя време и внимание, така че да не се чувства изолиран или на непонятно място. Екипът ни е доста динамичен, с чести промени, което го прави гъвкав и лесно адаптивен и адекватен спрямо нови хора. Поставени така обстоятелствата, новият колега не изпада в безтегловност, а стъпка по стъпка се запознава със задачите си и се чувства комфортно да се обърне към някого при нужда.

    Преслава Петрова – Scrum Master

    Смея да твърдя, че професионалният ми опит през годините ме е научил, че бързата адаптивност, търпението и сдържаността в работната среда са едни от ключовите елементи за здравословна продуктивност и устойчивост на работното място. Разпознавам себе си като позитивна личност, с особено чувство за хумор, което понякога спомага за една чудесна ефективност в професионалните ми взаимоотношения. Хората, с които работя, както и аз самата смятам, че съм доста самокритична, що се отнася до ежедневната ми работа. В професионален план не целя вертикално израстване по структурите на дадена организация. Хоризонталното развитие и непрестанните интересни проекти ме мотивират и удовлетворят повече. Смятам, че истинският професионалист никога не преекспонира постиженията си, а излъчва професионална, ненатрапчива елегантност, която считам и за моя отправна точка.

     

    Ивана Баждарова - Backend  Developer, най-новият член в екипа

    Бих се описала като млад и динамичен човек, който обича предизвикателствата. Уча компютърни системи и технологии в Немския факултет на Техническия университет в София. Като една от най-обещаващите сфери на бъдещето, реших, че пътят ми неизбежно ще премине през програмирането и че трябва да му дам шанс и да се потопя в този необятен нов свят. Бих казала, че това е доста тематичен въпрос, тъй като стажантският ми период тъкмо приключи и започва нов етап в моето приключение. Това ме върна с носталгия 6 месеца назад. В спомените ми първият ми работен ден беше доста интересен, вълнуващ и като цяло една голяма крачка в правилната посока. Като част от първата вълна стажанти във фирмата, всички ни се радваха и ни заливаха с нова информация и термини. Още от първия ден колегите ни приеха и приобщиха към екипа и скоро станахме едно голямо семейство. Макар че съставът на екипа се променя доста често/динамично, едно нещо остава константа – приятната атмосфера, добрите взаимоотношения и екипна работа и готовността на всеки да помогне. Всички тези фактори в комбинация с постоянната подкрепа и напътствия от страна на нашите ментори допринасят за продуктивността и правят обучителния процес увлекателен, а работата – удоволстие. Освен множеството възможности и врати, които се отварят пред мен, работата в Блубито ме мотивира да поемам рискове и да не се страхувам да се хвърля в дълбокото. Очаквам всички нови международни проекти, в които ще успея да надградя професионалната си експертиза в областта на програмирането.

    В свободното си време обичам да спортувам. За мен спортът е източник на енергия, средство, което ме кара да съм по-продуктивна и концентрирана както в личен, така и в професионален план. Обичам да прекарвам време със семейството и приятелите ми, които са катализатор на успешни промени и удовлетворение в живота ми.  

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“? 
    Преслава Петрова – Scrum Master: Ако ти си жаден за динамична работна среда, не те е страх от learning by doing и си проактивен, любопитен и смел, заповядай в нашия екип!

    Снимка: Блубито

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип? 
    Радина Пенкова – Product Owner: Иновативни, креативни и „агилни“ – това сме ние. Екипът на scagile е една пъстра комбинация от различни таланти и компетенции. В продукта, който развиваме, се вливат свежата креативност на по-младшите кадри и ценният опит на по-старшите. Всеки от нас има своята индивидуалност, която обаче се допълва, смея да кажа, доста добре към тези на останалите. Фокусът при нас винаги е върху общия принос и върху това, че постигаме резултати като едно цяло. Културата на компанията и начинът на организация на работа ни дава възможност да бъдем гъвкави и самоинициативни. Учим изключително много един от друг, радваме се на гладки информационни потоци (както между нас, така и с колегите от другите екипи) и се стараем взаимно да поддържаме добрата ни екипна динамика.  

    Вижте по какви проекти работи Блубито 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство