петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5061 прочитания

    Women in IT: Меглена Георгиева – Director R&D, Software AG

    Чувствам се приета и уважавана според постигнатото или добронамерено предизвикана, когато трябва да дам повече, споделя Меглена
    28 октомври 2022, 09:12 a+ a- a

    Снимка: Меглена Георгиева – Director R&D, webMethods BU, Software AG

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Меглена Георгиева – Director R&D, webMethods BU, Software AG.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм Икономически техникум в Пловдив, а след това две специалности в Пловдивския университет – „Компютърни технологии“ и „Икономика и маркетинг“. Тогава икономическите специалности бяха доста по-предпочитани, а моите бяха нови за онова време.

    Как се насочихте към ИТ сферата?
    Доста неща в моя живот се случват на късмет. Така се получи и с IT сферата. Аз всъщност исках да бъда приета в друга икономическа специалност. Спомням си, че баща ми много ме съжаляваше за тази, която записах, след като и една жичка не мога да запоя. Въпреки това случих на много напредничави преподаватели и още през 1997 учехме за генетични алгоритми, AI, а покрай всичката математика и C++.
    Впоследствие имаше един човек, на когото може би дължа кариерата си – моя колежка от университета на име Даниела. Тя ме убеди да се преместим заедно в София, да започнем да учим Java и да започнем в никому неизвестната тогава ProSyst, която по-късно се превърна в SAP Labs Bulgaria.
    Помня, че тя ми вдъхна увереност, че мога, а така или иначе тогава работа в Пловдив нямаше и трябваше или да скоча с двата крака, или изобщо да не поема по този кариерен път.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Най-първата ми работа беше още като ученичка и беше само за няколко дни. Беше в цех за транжиране на месо и пакетиране на млечни продукти (сирене и кашкавал). Напуснах много бързо, защото беше доста тежка физически – не беше за жена, особено за млада девойка. :)
    Работата, с която се издържах, докато следвах, беше в златарски магазин, чийто собственик беше от турски произход. От него научих колко е важно да си държиш на думата и да се отнасяш с грижа за хората си, независимо от йерархията. Иначе се чувствах много бедна сред килограмите злато там в края на 90-те години. :)

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах като стажант в ProSyst България и почти всички по това време минавахме през 3-месечния учебен център. Учихме основи на Java и след това ни разпределяха по екипите. Аз си избрах да започна в така наречения Support Team, защото приятелката ми беше вече там. Това, което помня, беше пионерския дух на целия офис. Бяхме 60 младежи, които работехме заедно, откривахме, постигахме, купонясвахме. С този първи екип си останахме близки, независимо кой накъде пое след време.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    Позицията ми е Director RnD (Research and Development), което може да прозвучи малко високопарно. :) Реално работя с 2 екипа, но за сметка на това те разработват ключови продукти от Business Process Management Suite-a на Sofwtare AG. Това са критично важни продукти за големи корпорации – клиенти на компанията, а моята задача е да премахвам пречките пред колегите от екипите ми, да ги подкрепям и поощрявам и да разрешавам по-стресовите ситуации и казуси. Срещам се и с клиенти.
    Освен това участвам и в инициативи на локално и глобални ниво по теми, които ме вълнуват, като корпоративна социална отговорност, устойчивост и доброволчество.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Ще прозвучи банално, но наистина най-мотивирана се чувствам, когато екипите постигат целите си и когато колегите са щастливи един с друг, от работата си и от компанията.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Като лидерски стил харесвам този на Jocko Willink заради изповядвания от него така наречен extreme ownership. Той казва: Leaders must own everything in their world, което означава, че независимо дали само лидерът, или целият екип не успее, отговорността е само на лидера. Той е този, който не е дал необходимите ресурси на тима – не ги е обучил, не им е дал ясни инструкции, ясни изисквания, не е разчистил пътя пред тях. И все пак се стремя да се уча от всеки – от детето ми, родителите ми, колегите ми, приятелите.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Честно казано, не мисля, че вече има значение от кой пол си, поне в компаниите, с които и за които работя. Предизвикателствата са за всички и те са свързани с разделението между работа и личен живот особено откакто преобладава режимът на работа от вкъщи (в Software AG от вече година имплементирахме хибриден модел на работа, при който всеки може да работи както от офиса, така и от вкъщи). Предизвикателство е да изчистиш стреса ефективно. Понякога е предизвикателство да си изключиш телефона дори. :)

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Ами, много добре се чувствам. :) Почти през цялата си кариера работя за корпорации с установени принципи на diversity & inclusion поведение. Чувствам се приета и уважавана според постигнатото или добронамерено предизвикана, когато трябва да дам повече. Но със сигурност не е свързано с това, че съм жена.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Че нямат логическо мислене, че си паркират метлите на покрива, че имат мустаци и/или са непривлекателни. Много са и, слава богу, вече са изключително рядко, и то само в кръга на шегата.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Не ми личи, но спортувам поне 5 дни в седмицата, постоянно чета или слушам книга, имам малка градинка и обичам да се ровя в пръстта, готвя сама и залитам доста към чистото домашно хранене. Също със сина ми обичаме леките преходи в планината и събираме печати от 100-те национални туристически обекта. :)

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали? Защо да изберат ИТ сферата? Всъщност мога да им кажа защо да НЕ изберат сферата. Не я избирайте, ако единственото, което харесвате, е добре рекламираното високо заплащане – това не е правилната мотивация за избор на IT кариера. За тази, както и за всяка професия, човек трябва да харесва какво прави и да не е мотивиран само финансово. Професията предлага много – динамика, учене, израстване, възможности, но не ти ли е на сърце, ще е много трудна.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България ЕООД в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 24 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 43 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 58 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research