вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4439 прочитания

    ИТ екипите в България: News UK Tech, Questers

    Запознайте се с част от главните Софтуерни Инженери в екипа и научете повече как и върху какво работят
    27 септември 2022, 09:23 a+ a- a

    News UK Tech екипът на Questers. Снимка: News UK 

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с News UK Tech екипа на Questers.

    News UK Tech е технологичното звено на News UK, компанията издател на световноизвестни медийни брандове като The Times, The Sun и The Sunday Times. През 2018 година компанията  предприема стратегическо разширяване на R&D отдела си и отваря офис в София в партньорство с Questers – технологичен хъб, който помага на своите клиенти да изградят и управляват високоефективни IT екипи в България.

    Към днешна дата софийският офис на News UK Tech е добре интегриран в структурата на компанията и отговаря за едни от най-важните продукти за бизнеса. 

    Шестима от главните Софтуерни Инженери в екипа - Нейнеш Мета, Александър Кондов, Георги Мирчев, Атанас Дичев, Адриан Кателиев и Габриел Димитров, разказват повече за работата на екипа, проектите и възможностите за развитие.  

    Нейнеш Мета - Director of Engineering в News UK Tech. Снимка: News UK  

    Нейнеш Мета 

    Нейнеш е Director of Engineering в News UK Tech. В тази си роля той отговаря за над 220 инженери в три основни локации за компанията – Обединеното кралство, България и Индия. Той се грижи за поддържането на висок технологичен стандарт в News UK и гарантирането, че екипът му носи стойност за бизнеса. Друг основен фокус в неговата работа е изграждането на вдъхновяваща култура, насърчаваща личното и професионално развитие, както и грижата за това всички членове на екипа да са мотивирани и да харесват работата си.

    Александър Кондов - Главен Инженер в News UK Tech. Снимка: News UK  

    Александър Кондов

    През последните 10 месеца Александър заема позицията Главен Инженер. Като такъв Александър има оперативни и ръководни отговорности. Ангажиран е както с разработването на софтуерни решения, така и с растежа и развитието на хората в екипа му.

    Извън работа споделя, че е намерил две занимания - едно за ума и едно за тялото. Опитва се да пише кратки разкази и да бяга на дълги разстояния. Засега по думите му бягането му се получава една идея по-добре. 

    Георги Мирчев - Старши Софтуерен Инженер в News UK. Снимка: Economy.bg

    Георги Мирчев

    Георги е Старши Софтуерен Инженер в News UK и е част от екипа от 2019 година. През годините е работил по различни части от сайтовете и мобилните приложения на издания като The Times и The Sun. В момента работи в отдел наречен Data Technology. 

    През свободното си време обича да играе настолни игри, да кара колело и да прекарва време със семейството си и приятели, най-вече по планини и морета.

    Атанас Дичев - Главен DevOps Инженер в Engineering Productivity отдела в News UK. Снимка: Economy.bg

    Атанас Дичев

    Атанас е Главен DevOps Инженер и е част от Engineering Productivity отдела в News UK. Присъединява се преди около 3 години и в момента заема ръководна роля. Отговаря за това останалите членове на екипа да вършат работата си невъзпрепятствано и едновременно с това да се развиват кариерно.

    Когато не е на работа, обича да прекарва времето със семейството си.

    Адриан Кателиев - Главен Инженер в Data Tech екипа на News UK. Снимка: Economy.bg

    Адриан Кателиев

    Адриан е Главен Инженер в Data Tech екипа на News UK. В компанията е от почти 3 години и е един от първите в Data Tech отдела в София. Неговата роля е да следи работата на програмистите и да определя кой по какъв проект ще работи следващите спринтовете. Понякога му се налага да се включва и в разрешаването на по-сложни проблеми.

    През свободното си време обича да пътува, да спортува всевъзможни спортове, да разучава и чете за нови технологии и като цяло да обогатява знанията си в дадена сфера.

    Габриел Димитров - Главен Инженер в News UK. Снимка: Economy.bg

    Габриел Димитров

    Габриел е в компанията от 3 години и половина. През това време е развивал code base на няколко екипа като The Sun, The Times Public API и Newskit API. През последната година и половина е част от екипа на Newskit Render и отскоро заема ролята на Главен Инженер. В работата си се стреми да помага и развива членовете на екипа, да насочва проектите в правилната посока, приоритизирайки задачи и вземайки архитектурни решения. 

    Свободното си време използва в зависимост от сезона. През лятото предпочита да прекарва повече време навън с приятели, а през зимата - на ски пистата.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Нейнеш: Екипът на News UK Tech  в България се състои от 70+ талантливи професионалисти, които работят с различни технологии и по-широк спектър от проекти, поддържайки някои от най-популярните медийни издания в света като The Times, The Sunday Times и The Sun.

    Какви технологии използвате?
    Нейнеш: Основните технологии, които използваме включват Typescript, React, Node.js, Javascript, Java, Python, Kotlin, Swift и PHP.

    По какви проекти работите?
    Нейнеш: Проектите, по които работи екипът в България, са разнообразни и покриват целия процес по подготовка, публикуване и проследяване на резултатите на една дигитална новинарска публикация. Всичко от системи за управление на съдържанието, използвани от нашите журналисти за подготовка на важните истории от деня и високопроизводителни API, които пренасят нашите данни  през frond-end интерфейси на световно ниво, използвани от нашите читатели и слушатели, до инфраструктура като код, събиране на данни, data tooling, machine learning и различни експерименти с дигитални продукти.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Александър: В момента моят екип Product Platforms работи изцяло дистанционно, като мисля, че всички сме се събирали в офиса само веднъж откакто аз съм част от News UK. Изградили сме продуктивен работен процес, който работи от разстояние и се придържаме към него.

    Георги: В момента на писане работя от споделено офис пространство на морето. Когато съм в София, разделям работната си седмица между офиса и работа от вкъщи. Работата дистанционно е изключително ефективна, затова срещите в офиса са предимно с цел социализация и личен контакт. Като регулярност се опитваме да се събираме в офиса поне веднъж седмично. 

    Атанас: В момента екипът на News UK работи предимно дистанционно, дори имаме колеги, които не живеят в София. Опитваме се периодично да организираме събития, на които да се срещаме и лице в лице.

    Снимка: Economy.bg

    Адриан: Ковид пандемията даде възможност на хората да работят от различни точки на страната, съответно в нашия екип имаме хора от София, Русе и Благоевград. Аз например миналата седмица работих от Варна, защото съм родом от там. Няма ограничения, стига да има интернет. Опитваме да се събираме веднъж на няколко месеца, като с част от хората се виждаме в офиса в София доста по-често.

    Габриел: В момента работим на така неречения hot desk принцип, като всеки има право на избор дали да работи от офиса, или от вкъщи. Доста голяма част от колегите работят от вкъщи, но аз предпочитам да работя от офиса и прекарвам почти цялата седмица там.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Александър: В Product Platforms оставяме сутрините си свободни за по-съсредоточена работа и правим ежедневната си среща малко преди обяд. Ако имаме нужда от срещи, ги правим следобед, ако не, го прекарваме в компанията на IDE-то.

    Снимка: News UK

    Георги: Работният ден винаги започва с кафе или чай. След това разглеждам приоритетите за деня и се залавям за работа. Когато работният ден в Англия започне, следва кратка ежедневна статус среща на екипа. След това работата по планираните задачи продължава, което може да означава срещи свързани с уточняване на детайли по дадена функционалност, писане на код, тестове, документация и други.

    Атанас: Един ден може да бъде коренно различен от друг, що се отнася до събития и задачи. Въпреки това се стремим да поддържаме добро ниво на дисциплина с редовни онлайн срещи, следвайки най-добрите практики за управление на работния процес.

    Адриан: Проектите са разделени в няколко подпроекта. Започваме деня с кратка среща, на която обсъждаме всеки един от тях. Има срещи за обсъждане на бъдещи проекти, които запълват моя календар. След това се групираме с някой колега по даден казус. Обсъждаме проблемите и в нашия Slack канал и не на последно място - отделяме време и за програмиране.

    Габриел: Работният ден започва около 9:00 ч., като първата ни среща се състои в 11:15 ч. На нея обсъждаме прогреса на всеки колега и се опитваме да разрешаваме проблеми, ако има такива. Доста често се случва да създаваме отделни срещи, в които дискутираме някой интересен казус или просто обясняваме един на друг някоя сложна имплементация.

    Снимка: Economy.bg

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Александър: Нашият екип разработва инструменти и библиотеки, използвани от останалите екипи на компанията. Заради това ни се налага ежедневно да работим с голяма част от тях. Понякога това означава просто да отговаряме на въпроси, а в други случаи се налага да работим съвместно по разрешаването на някакъв проблем или изработването на ново решение.

    Георги: Единият екип, от който съм част, се казва Experimentation. Най-често правим A/B тестове и изследваме как се представя дадена промяна на сайта, спрямо предварително зададена цел. Идеята е на сайта да бъдат прилагани само промени, които подобряват потребителския опит и ефективността на дадената страница или компонент. При тези експерименти, работим основно с екипите, които отговарят за разработването на The Sun и The Times.

    Атанас: Естеството на Engineering Productivity е такова, че имаме широк поглед над цялостната система в News UK и изпълняваме ролята на фасилитатор на автоматизация, мониторинг и други най-различни аспекти за всички останали технически екипи.

    Снимка: News UK

    Адриан: Като цяло нашият екип разработва основно вътрешни продукти, инструменти за репортерите, визуализации на данни, ML модели, услуги за събиране на данни и затова работим с най-различни отдели, но най-често с The Times, The Sun и Product Engineering екипите.

    Габриел: Ние разработваме платформа, която да се използва от други екипи в компанията и доста често се налага да работим с тях и да ги консултираме как най-добре да използват продукта. На дневна база работим с Newskit API, като ние сме едни от основните ползватели на инструментите, които разработват, както и с Newskit Design System.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Александър: Един от основните продукти на отдела ни е API gateway, в който поддържаме 100% test coverage. През него на дневна база минават огромно количество заявки и качеството е от критично значение. Високото тестово покритие ни дава спокойствие, че всичко, което стига до production е проверено.

    Георги: Екипът ми е основната причина да се предостави лесен начин за A/B тестове в News UK. На база на тези експерименти могат да се вземат информирани решения, които променят бизнес дискусиите от „ние мислим” към „ние знаем”.

    Снимка: News UK

    Атанас: Гордеем се най-много с приноса си към развитието на добрите DevOps практики в компанията и доверието, което сме изградили у нашите колеги в останалите офиси на News UK. Освен това екипът ни е пъстра палитра от характери, намерили начин да говорят и работят заедно като едно. Накратко - изключителна работна атмосфера и колектив.

    Адриан: В моя отдел правим всичко сами и имаме пълна свобода за това. Доста екипи и фирми не могат да се похвалят с нещо подобно. 

    Работим и по много интересни проекти, ще спомена само някои от тях:

    •Сървис за автоматичен анализ на статиите и добавяне на лейбъли към тях;

    •Система за визуализиране на данни по разбираем начин;

    •Система за препоръчване на статии;

    •Система за A/B тестване.

    Габриел: Платформата, която разработваме, или части от нея, започва да се използва все повече от различни екипи в компанията, което ни показва, че сме свършили добра работа.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Александър: Предвид изцяло дистанционната работа и то от различни места по света, извън работа всеки може да се радва на свободата и баланса в живота си.

    Георги: Извън работно време, с екипа обичаме разходки в планините, бира на плажа и игра на белот. Разходките из Лондон и София по време на командировка са нещо, което винаги е изключително забавно.

    Атанас: Много харесваме да излизаме заедно, когато това е възможно. Смело мога да твърдя, че сме разтопили невидимата бариера на работната среда и търсим поводи да правим неща заедно, търсим съвети и мнения един от друг, споделяме лични постижения и радости - всичко което прави една общност такава.

    Адриан:  Да пием бира.

    Снимка: Economy.bg

    Габриел: Доста от колегите работят дистанционно като някои не са базирани в София. Поради тази причина не се събираме толкова често, но понякога се случва да играем онлайн игри заедно.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Александър: Споделеното любопитство и желанието да правим нещата по най-добрия начин. Често работим заедно по задачи, за да достигнем до най-оптималното решение.

    Георги: Бих казал, че любознателността и желанието да се споделят знания, сплотява екипа ни и създава една страхотна култура.

    Атанас: Според мен едно от нещата, които допринасят до огромна степен за сплотяването, е искреността и прозрачността в комуникацията ни. Редовно провеждаме срещи, на които споделяме какво не ни харесва в начина, по който работим, и постоянно търсим как да подобрим това.

    Адриан: Имаме много проекти и понякога се получава така, че всеки работи изолирано от другите. Поради тази причина си правим срещи, в които всеки може да разкаже какво е правил, какви трудности е имал и като цяло да сподели каквото иска, било то на работна тема или не. Според мен няма по-добър метод за сплотяване на екипа от неформални излизания, които ние практикуваме от време на време.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Александър: Имаме изграден процес, като първата задача на всеки нов член е да намери нещо в него, което да подобри. А в процеса на работа обсъждаме решенията заедно, което създава усещане, че не си сам в разработката. Когато аз самият започвах, бях много изненадан от готовността на всеки да отдели от времето си, за да помогне. Опитваме се да запазим и развием тази култура.

    Георги: Новите хора винаги са високо ценени и се стараем да се почувстват част от екипа възможно най-бързо. Следваме стандартизиран процес, при който с най-бързи темпове, запознаваме новия човек с релевантните за неговата позиция процеси, проекти и всички необходими материали.

    Снимка: News UK

    Атанас: Поради разнообразието на характери в екипа, за което споменах, мисля, че не е особено трудно човек да се впише. Смятам, че не сме от хората, които се изолират и избягват контакт с нови личности, дори напротив, помагаме си и винаги се стремим, когато има нов член на екипа, да му помогнем да влезе по-бързо в час. 

    Адриан: Имаме ясни процедури за новопостъпили колеги и доста добра документация на проектите. Смятам, че най-добрият подход е личният, затова групираме всеки нов инженер с някой от по-старшите програмисти за една или две седмици.

    Габриел: Винаги се стремим да предразположим новите колеги и да ги накараме да се чувстват добре. В нашия екип има седмична рота и който е избран от ротата, трябва да води всички срещи. Това винаги помага на човек да се отпусне.

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Александър: Ако ти си човек, който иска да научава по нещо ново всеки ден, заповядай в нашия екип.

    Снимка: Economy.bg

    Георги: Ако си човек, който обича да човърка технологиите и ти харесва да работиш по задачи от край до край, от инфраструктура през бек-енд и фронт-енд и имаш афинитет към големи обеми от данни, заповядай в нашия екип!

    Атанас: Ако ти си човек, който вярва в себе си и мисли, че може да се справи с всичко, заповядай в нашия екип! Бих желал да уточня защо го казвам - откакто е създаден екипът, подходът ни за набиране на хора винаги е бил с ясната представа, че човек се учи и сме търсили именно такива черти на кандидатите.

    Адриан: Ако ти си човек, който е готов да учи постоянно на работното си място и иска да експериментира, заповядай в нашия екип!

    Габриел: Ако ти си Full-stack инженер, отворен към нови и интересни технологии, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Александър: Напълно съм откровен казвайки, че това е най-добрият екип, в който съм работил някога и съм изключително щастлив, че попаднах именно тук. Радва ме това, че имаме добър баланс между работа и личен живот и успявам да дам всичко от себе си и на двете места.

    Георги: Нашият екип е мултинационален и изключително позитивен. Работейки с хора от Великобритания, е много приятно и обогатяващо културно. Бих казал, че това, което ни сближава като екип, са високият професионализъм и желанието за постигане на резултати от всеки.

    От технологична гледна точка средата в отдела е предразполагаща към придобиване на нови знания в различни насоки, например JavaScript, GCP, AWS, CI/CD, Machine Learning, Web analytics и други. Съществуването на регулярни вътрешни сесии за споделяне на знания и добри практики спомага  за ефективния обмен на информация в екипа.

    Като цяло балансът между работата и личния живот е високо ценен в отдела и генерално в News UK. По тази причина, въпреки че работата е изключително отговорна и занимателна и новите технологични знания, които можеш да получиш са безкрайни, хората в екипа не се чувстват претоварени и не работят извън работното си време.

    Снимка: News UK

    Атанас: Група от забавни, мислещи хора, които обичат да вършат работа, да учат нови неща и да се забавляват едновременно с това. 

    Адриан: Най-готините, знаещи и можещи хора, на които наистина може да се разчита.

    Габриел: Едно страхотно място за развитие!

    Вижте по какви проекти работи News UK екипът на Questers

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев