петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5739 прочитания

    ИТ екипите в България: Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise

    Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Мартин Георгиев, Ръководител Екип „Клиентски Анализи” в HPE
    13 септември 2022, 16:30 a+ a- a

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Научете повече за екип „Клиентски Анализи“ в HPE от неговия ръководител - Мартин Георгиев. Запознайте се и с професионалисти от екипа, които разказват за професионалния си път в компанията и какво най-много харесват в работата си.

    Мартин Георгиев - Ръководител Екип „Клиентски Анализи” в HPE

    Мартин, представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    В днешната технологична ера всяко едно устройство около нас генерира информация, която в дигиталния свят наричаме „данни“. Нашият екип Accounts Centric Analytics (Клиентски Анализи) е зает именно с дейност около събирането, обработването и изчисленията, свързани с тези данни. Всичко, което „произвеждаме“, улеснява решенията на мениджмънта и помага за подобряването на клиентския опит с нас. Екипът ни се състои от 11 души, като сме позиционирани общо в четири държави – България (73%), Индия, Румъния, Словакия. Всеки един от нас е зает с дизайна, разработката и управлението на онлайн инструменти за анализи и репортинг. Основно изследваме информация от компанията, свързана с договори, поддръжка на продадения хардуер, проекти от всякакво естество, продажби, разходи, резервни част и т.н. 

    Какви технологии използвате?
    За да отговоря по-разбираемо, трябва също така да уточня процеса на работата ни. Тя се дели на три основни части /фази/:

    •Извличане, обработка и зареждане на данни – тук използваме основно Microsoft SQL Server и SQL Server Integration Services (SSIS), които са невероятно добри продукти за управление и съхранение на данни.

    •Обобщаване и визуализиране на данни в онлайн инструменти – след като вече имаме данните налични и подредени, останалото се случва на база платформи като Qlik View, Qlik Sense, MS Power BI.  Колегите програмират логики за калкулация на индикатори (приходи, разходи, времеви разлики, тенденции и др.) и композират диаграми (кръгови, стълбови, хистограми и др.).

    •Събиране на изисквания и ръководене на проекти с аналитичен фокус – за тази част използваме стандартните продукти от MS Office и MS SharePoint пакета, които ни помагат за желязна организация и документиране на работата ни. Изключително ключово е аналитичните изисквания от бизнеса да бъдат преведени на разбираем технологичен език към разработчиците. 

    По какви проекти работите?
    По подразбиране, обхватът на работата ни е свързан изцяло с данни. Заети сме с вътрешнокорпоративни проекти, свързани с нуждите на бизнеса за анализи и репортинг. Обгрижването на крайните ни клиенти изисква разработката на много доклади с информация, които да показват до каква степен ние извършваме и покриваме това, за което те са платили. Именно такива отчети разработваме ние. Покриваме всички географии по света и се стремим да предложим инструменти за глобални анализи, способни да филтрират и навлизат в детайли на ниво държава. 

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Поради пандемичната обстановка през последните две години работим от вкъщи, но от средата на април 2022 все по често посещаваме офиса (около 2 дни на седмица). Тенденцията е все по-често да се събираме в офиса. Смятам, че адаптацията за работа обратно от офиса върви по-гладко, отколкото към домашния офис през 2020. На колегите определено им липсваше социалният контакт на живо. Тези, които сме локално в София (70% от екипа), все по-често успяваме да се съберем на обяд в Бизнес Парк София и да побъбрим. 

    Даниела Стойкова, Бизнес Анализатор, един от най-старшите и опитни колеги в екипа

    В компанията съм от 12 години. Във вече далечната 2010 година започнах като Специалист Отчети и Анализи, а от 7 години съм на позиция Бизнес Анализатор. Много ме вдъхновява работата с млади, умни и целеустремени хора, които искат да се развиват и да усвояват нови технологии в сферата на данните. Смятам, че това е бъдещето.

    През годините и изминалите проекти успях да се специализирам в сферата на оптимизации, усъвършенстване на технологиите и интегрирането на напреднали решения в крайните продукти, които екипът предоставя. Смятам, че това е ключовото нещо, което прави работата интересна и ежедневно ми носи удовлетворение. 

    Основните няколко неща, които ме задържат в компанията, са традициите и утвърдената ѝ корпоративна култура, микроклимата и сплотеният екипен дух.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее?
    Смятам, че най-голямата ни гордост като екип е, че успяваме да опростяваме и да подобряваме процесите на работа, анализирайки безброй редове данни, с които разполагаме. Модернизираме и елиминираме ръчна работа, свързана с анализите. Освобождаваме време на локалните екипи в държавите, в което да обръщат повече внимание на клиентите, разполагайки с правилните аналитични и информационни инструменти. Добър пример за това е миграцията и автоматизирането на един доклад от Excel към платформата Power BI.  Това спестява часове, прекарани в ровене в сложни таблици и елиминира риска от грешки, породени от ръчни манипулации. Решенията, които предлагаме, са автоматизирани и изискват минимални усилия за поддръжка, след като са разработени.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Синхронът. Определено чувствам екипа най-сплотен тогава, когато всичко работи като часовников механизъм. Всеки се чувства част от нещо по-голямо. Това прави работата му стойностна и смислена и мотивацията е налице. Прозрачното и честно общуване е важна част от този синхрон.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Те се вписват, аз ги вписвам, ние ги вписваме. Не спрягам глагола, това отново е част от синхрона на екипа. Всички имаме роля в приобщаването на всеки един от нас. Много често дори се самообучаваме вътрешно в екипа, който е мултинационален. Освен позитиви  понякога този факт добавя и елемента на културни различия, което в някои случаи прави вписването на нови колеги много предизвикателно. Учим се от грешките си и по този начин се справяме все по-добре с наемането на нови колеги.

    Атанас Атанасов, MS PowerBI Разработчик, най-новият служител в екипа

    От първия си работен ден си спомням огромен сняг... и най-топлото посрещане до момента в цялата ми кариера. 

    Избрах да кандидатствам в HPE, защото компанията и културата ѝ винаги са ми вдъхвали доверие. Допълнителна мотивация ми даде това, че имам познати, които работят в тук от години. Мисля, че това е доказателство за добрата работна среда. 

    Според мен се присъединих в екипа в много добър момент. Сега има възможности за нови проекти и комуникация с хора, които досега не са имали нужда от услугите, които предлагаме. Това е огромна възможност да покажем технологиите, с които работим и колко гъвкави и бързи са те. Чувствам се на място в екипа и това ми дава допълнителна мотивация да работя по нови задачи. Благодарен съм, че имам колеги и мениджър, към които мога да се обърна по всяко време относно работни въпроси. Надявам се те да знаят, че могат да направят същото, ако имат нужда от моята помощ.

    Благодарен съм да бъда част от тази организация.

    И накрая как бихте описали сам Вашия екип?
    В допълнение към всичко споменато закачливо бих добавил – четата на Айнщайн. Всеки с гения си, с идеите си, с вижданията за разработките си. Всеки е гениален с нещо. Мога да намеря по нещо уникално и блестящо във всеки един от нас. Това, от друга страна, държи и мен мотивиран.

    Смятам, че през последните четири години успяхме да развием екипа и той да „узрее“ до едно съвсем ново измерение. В момента всеки има неизменна важна функция в цялостния процес на работа, всеки е силно специализиран и много опитен в това, което прави. Освен професионалисти  колегите са изключително разноцветни като персонажи и интереси. Нашите хобита също са много разнообразни – коли и мотори, планинарство и риболов, ди джей продукции, свирене на китара и какво ли още не.

    Колегата с най-много хобита и то какви! Определено талисманът на нашия отбор в насока извънкласни занимания е...

    Деница Мирчева - Qlik Разработчик 

    Активна съм! Обичам да прекарвам всяка свободна минута в движение и по възможност навън и най-вече сред природата. Всичко, което кара сърцето ми да се развълнува, ме привлича. А това, повярвайте ми, са много неща. Катеря се, карам ски, колело, а отскоро и кросов мотор. Обичам да бягам, да правя планински преходи, посещавам йога класове, карам лонгборд, ходя на лента (слаклайн). И понеже не ми стига само да правя и да уча нови неща, обичам и да предавам знания в ролята си на инструктор по лавинна безопасност. О, и още нещо… също така, член съм на управителния съвет и секретар на Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС).

    Как бихте довършили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?  
    Ако ти си data geek и обичаш инфографики, заповядай в нашия екип!

     

    Вижте по какви проекти работи Hewlett Packard Enterprise в България 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Custom Development, Milestone Systems
    Sitefinity Cloud, Progress

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове