петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7924 прочитания

    Women in IT: Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS

    ИТ индустрията в България вече е на етап, в който няма женски или мъжки предизвикателства. Жените са доказана лидерска и инженерна сила, споделя Иванка
    30 юни 2022, 10:36 a+ a- a

    Фотограф: Лилия Йотова

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Иванка Чолакова, ръководител на отдел „Инженерна развойна дейност“ в Бош Инженеринг Център София.

    Заедно с екипа си Иванка разработва иновативни решения и технологии в областта на Automotive Advanced networking с основен фокус E/E Zone Architecture и Automotive Power net functions. Тя е професионалист с 16-годишен опит в аутомотив индустрията, експерт в изграждането на силни и ефективни екипи, както и в управлението на софтуерни проекти. Инициатор е на създаването на общността Women@Bosch Bulgaria като вътрешна платформа, където жените в компанията споделят своите постижения и ценности, развиват се професионално и обменят опит.

    Фотограф: Лилия Йотова

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Моето образование не е с типичния профил за индустрията. Завърших Професионална гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик. Всъщност това ми помогна да разбера, че икономиката и финансите не са „моето нещо“. По-късно във висшето си образование се насочих към компютърните науки. Възпитаник съм на Софийския университет, на Факултета по математика и информатика с профил „Компютърни науки“.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    С помощта на моя учител по математика по онова време, който ми посочи ИТ сферата като иновативна, интересна и предизвикателна сфера за развитие. Той говореше с изключително уважение за Факултета по математика и информатика и го описваше като следващото стъпало за всеки млад математик в България. Моята амбиция ми помогна да взема това решение и да се насоча към компютърните науки.

    Каква беше първата Ви работа?
    По време на първите ми студентски години работех в колцентър, а основният продукт, който тогава предлагахме, бяха кредитни карти. В последните години от образованието ми започнах работа като софтуерен инженер. За мен беше важно да тръгна отнякъде, за да разбера цената на самостоятелността, но винаги съм имала ясна визия в главата си накъде искам да вървя и къде искам да стигна.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах в ИТ сферата още докато учех. По онова време ИТ секторът още прохождаше и позиция за млад човек, който няма никакъв опит в индустрията, се намираше трудно. В България не се предлагаха стажове, а junior позициите бяха малко на брой. Започнах работа като junior програмист във фирма, разработваща софтуер за САD системи. Интервюто ми за работа беше на лист хартия – задачи на С++. В първия екип, от който станах част, преобладаваха жени инженери. Нетипично за ИТ индустрията по това време. На по-късен етап, когато вече започнах работа във фирма за автомобилни технологии, се сблъсках с предизвикателството да бъдеш част от индустрия, доминирана основно от мъже. Беше ми трудно да вляза в една толкова неразнообразна среда, както и да се преборя със собствените си предразсъдъци – коя е мъжка и коя женска сфера.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Ролята ми в компанията е ръководител на отдел „Инженерна развойна дейност“ в Бош Инженеринг Център София. В отдела работят малко над 50 колеги, които се занимават със системно инженерство, софтуер и тестване. Основният ни фокус са напълно нови решения, насочени към съвременна системна архитектура на електрическите, автономни и свързани автомобили. Отговарям за управлението на екипа, за развитието на проектното портфолио, договарянето и изпълнението на нови проекти, изграждането на силни и ефективни екипи. Важна част от задълженията и отговорностите ни е подборът и развитието на инженерните таланти, защото зад всеки силен екип стоят талантливи и мотивирани хора със силни индивидуалности.

    Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Културата и средата на работа в Бош Инженеринг Център София (ИЦС) са много мотивиращи и „заразни“. Това, с което се отличава компанията, е изключително приятелска и семейна среда, отворена култура на комуникация и силен иновативен заряд. Обичам да казвам, че в „Бош“ всеки може да бъде иноватор без значение от позицията и опита си. Компанията предоставя различни платформи и инициативи, които дават възможност да споделиш и реализираш идеите си, ако те резонират с ценностите на Бош #InventedForLife.
    Проектите, върху които работим, са най-интересното нещо в работата ни. Това са нови и непознати за индустрията решения, които ще променят автомобилите през следващите години. Имаме възможност да надникнем в бъдещето, да бъдем част от трансформирането на индустрията и на света около нас.
    Работим за промяна в няколко посоки. На първо място е сигурността на пътя. В „Бош“ се фокусираме върху решения, които са свързани с подпомагането на водача в градска среда. Такива, които биха намалили значително инцидентите на пътя, като активно спиране при засичане на изскочил пешеходец или предмет на пътя, засичането на кола в мъртвата точка, асистенти за паркиране и други. Друга посока, в която работим, са електрическите автомобили. Нарастването на % електрически превозни средства в световен мащаб ще доведе до значително подобряване в качеството ни на живот. Това важи особено за градовете чрез намаляването на замърсяването на въздуха и по-ниските нива на шума. Третият аспект, в който насочваме вниманието и усилията си, са иновациите, свързани с автономното шофиране и изкуствения интелект. Това е пътят, който индустрията върви към превръщането на автомобила от средство за движение в движещо се смарт устройство. Разработваме решения, насочени към самостоятелното движение на автомобила в градска и извънградска среда, както и такива за наблюдение на пътниците и водача в автомобила с цел предпазване от рисково поведение.
    Работим и по решения за свързаност на автомобила с облака, конфигуриране и анализиране на информация в реално време.

    Кои са Вашите ролеви модели?
    Обичам да се уча от хората около мен, моите колеги са изключително талантливи, мотивирани и вдъхновяващи. Мога смело да кажа, че като екип взаимно се учим и се възползваме от силните си страни. В Бош Инженеринг Център София има изключително много силни лидери. Всеки от нас е много различен и има собствена индивидуалност и стил. Това, което ни обединява, е, че успяваме да изградим семейна среда на работа, като всеки има свободата и възможността да изрази себе си и да разгърне потенциала си. В Групата Бош също има страхотни примери на жени лидери – Таня Рюкерт, Филиз Албрехт, които припознавам като ролеви модели.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Според мен в България ИТ индустрията вече е на етап, в който няма женски или мъжки предизвикателства. Жените са доказана лидерска и инженерна сила. Предизвикателствата по-скоро са общи – динамичната среда, бързопроменящите се технологии, краткото време, за което трябва да вземем решение, за да срещнем нуждите и на потребителя, и на пазара.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Изключително добре. Чувствам се оценена, смятам, че възможностите ми, талантът и това, с което допринасям за успеха на компанията, се разпознават и оценяват. В „Бош“ голям процент от колегите и на мениджърски позиции, и на ключови инженерни позиции са дами. Тук основни са мотивацията, талантът, усилията и работата ти, която говори сама за себе си. При нас ценностите многообразие и приобщаване са факт. Никой не поставя под съмнение способностите на жените колеги. Бих казала, че Бош Инженеринг Център София е много добър работодател, който предоставя равни възможности на всички за работа, учене и развитие.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Клишетата, които съм чувала за жените в ИТ сектора, бяха в едно много далечно минало. Те бяха наложени по-скоро в образованието, а именно, че физика, математика, инженерните науки не са толкова подходящи за момичета. Точно в образованието е важно да започнем да работим по-усилено в посока информиране, насочване и промотиране на инженерната професия сред момичетата. Важно е да показваме на нашите деца различни, ярки и положителни примери, с които да могат да се асоциират. За мен това е и лична кауза. Що се отнася до ИТ бизнеса, вярвам, че клишетата отдавна ги няма.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Свободното си време прекарвам изцяло със семейството си. Откакто светът се поуспокои от гледна точка на пандемията, се опитваме всяка свободна минута да пътуваме с децата и да преоткриваме България, Европа и света. Стараем се да компенсираме времето на статичност.
    Също така напоследък съм в етап, в който обичам да се самовглъбявам, премислям и правя някои лични равносметки. Почивам си с дигитален и социален детокс, това ми помага да се откъсна от шума и да съм по-фокусирана върху голямата картина.
    Що се отнася до интереси, опитвам се да бъда активен участник в дамските ИТ общности в България, като моето желание е да промотирам аутомотив индустрията като наистина добра възможност за изграждане на кариера сред жените инженери.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Когато говоря с нови колеги и стажанти, забелязвам нещо изключително вдъхновяващо. Младите хора, освен че имат амбиция за кариера, търсят смисъл в това, което правят, имат желание да допринасят за подобряването и развитието на света. Искат да поемат посока, която не е само лична, а е обърната към обществото и техния отпечатък в неговото добруване. Бих им казала, че избирайки тази индустрия, и в частност Бош Инженеринг Център София, ще имат именно такива възможности под много различни форми: нови разработки за електрически, свързани и автономни автомобили; платформи за иновации и др. Бих добавила също, че е изключително важно да харесват работата си, тя да им носи чувство на удовлетвореност и да е забавна. Да не пропускат да търсят и това.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology

    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK

    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe
    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава