четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8180 прочитания

    ИТ лидерите в България: Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia

    Ръководителят на отдел в компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    09 юни 2022, 11:14 a+ a- a

    Димитър Камбарев Фотограф: Лилия Йотова

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите - за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Димитър Камбарев, Department Manager в Bosch Engineering Center Sofia:

    Димитър има над 10 години опит в автомобилната индустрия. Занимава се със системните функционалности на автомобилите и устройствата, а по образование е електронен инженер. Учи в Техническо училище по електронни системи, а след това завършва като бакалавър и магистър по електроника в Технически университет – София. Притежава 4 дипломи от ТУ – София и в свободното си време се занимава с мотоциклети, велосипеди, сноуборд и катерене.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво считате за най-ценно.
    Моето образование е строго техническо, имам няколко дипломи от техническия университет, но не съм учил мениджмънт. Честно казано, дори избягвах часовете по индустриален мениджмънт в университета, защото ми се струваха нерелевантни тогава, сега малко съжалявам. Най-ценни в образованието ми със сигурност са програмирането и електротехниката от ТУЕС, чийто горд възпитаник съм.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте избрали да учите?
    Може би щях да повторя средния курс по абсолютно същия начин в ТУЕС, след което да избера инженеринг мениджмънт за висше образование, тъй като голяма част от нещата се припокриваха. Със сигурност мога да кажа, че отново бих избрал да уча в България.

    Каква беше първата Ви работа?
    Първата ми работа беше да помагам на баща ми. Той е инженер по автоматика и се занимаваше с автоматизация на сгради – климатизация, пречистване на води, отопление и вентилация. Винаги съм му помагал, обясняваше ми различни неща, свързани с електротехника, програмиране или просто как да си разглобя и сглобя успешно компютъра. Даваше ми да оплитам кабели за неговите контролери и платки с една бормашина, което беше суперзабавно, защото ми позволяваха да участвам. Мисля, че ми плащаха със сокчета.
    Първото наистина релевантно нещо, с което съм се занимавал, са собствени проекти във фриланс сектора, докато бях студент в университета. Имах един колега, който намираше проекти за САЩ. Той правеше хардуера, аз – софтуера.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Най-силните ми спомени са от времето, когато участвах в тестовете на автомобили по пистите на производителите. Германските производители имат изключително интересни писти в своите комплекси, в които симулират изцяло всички условия на пътя и извън него. Чувството да видя как нещата, върху които работим, оживяват, е несравнимо.

    Как започнахте в настоящата компания?
    Ако трябва да го опиша с една дума – динамично. Аз участвах в създаването на „Бош Инженеринг Център София“ от самото начало. Всичко се случваше доста бързо – като започнем от откриващото парти, запознанството ни с колегите от Унгария и разпределянето на проектите до раздаването на картите за достъп на колегите в един голям сняг, защото просто нямахме време. Динамично – това е думата.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Моите отговорности са най-разнообразни – от това технически да се изпълнят проектите, да имат бизнес кейс, екипите да получат подходящото задание и микс от специалисти до осигуряването на предизвикателство, което отговаря на нивото на нашите инженери и може да ги ангажира. Грижим се всичко да е както трябва – и бизнес кейса, и техническата работа, и удовлетворението на служителите.

    Какво Ви мотивира?
    Мотивира ме това, че виждам как стъпка по стъпка се превръщаме в най-желания работодател и създаваме работното място, за което сме мечтали, когато стартирахме в индустрията. Успяваме да се учим от грешките на другите и от собствените си грешки. Това, което ни обединява, е, че с колегите ми отиваме на работа, за да решаваме интересни казуси и да се сблъскаме с различни предизвикателства. Затова е важно да подберем правилния екип за всеки един проект. Това, екипът да е ангажиран с правилните задачи, да е удовлетворен откъм сложност на проектите и откъм предизвикателства и да може да се справи с разрешаването им, е ключово.

    Кой е моят екип? Аз имам екип от хора на моето ниво, плюс нашия технически директор – това е единият ми екип. Ръководя още един екип – отдел от 100 инженери, които постоянно се справят със сложни технически казуси и движат цялата ни организация напред. Имам и така наречения А-тийм – екипа на мениджмънта в моя отдел, хората, с които движим по-големите проекти и задачи. Всеки един от тези екипи ми е еднакво важен и безценен.

    С какво не бихте направили компромис?
    С личното си време и с баланса работа – личен живот. Нещо, което всеки един от нас прави постоянно.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Стремим се да привличаме хора с can-do attitude, хора, на които им е интересен инженерният проблем и са горди да го решават. Хора, които ценят семейната култура на „Бош“ и с които можем да постигаме все повече и повече заедно. Опитът не е от толкова голямо значение – важното е да имат техническото мислене и желанието да учат нови неща.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Няколко са. Добрият лидер трябва поне до някаква степен да разбира технически всеки казус, за да може да разбере и проблемите на екипите си, а не да разглежда проектите единствено като бизнес кейс, а хората – като редове в екселска таблица. Трябва да има специфичен подход към всяка ситуация, тоест да не вярва в готовите решения от книгите, а да се опитва да разглежда всичко като частен случай, за да вземе най-доброто решение във всеки един момент.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Най-голямото предизвикателство беше всъщност да създадем „Бош Инженеринг Център“ в София. Това, което научихме и си доказахме, е, че няма невъзможни неща. Предизвикателството беше да се превърнем от подизпълнител в партньор – да вземаме проекти, да имаме все повече отговорности и да разработваме цялостни продукти тук, в София, включващи софтуер, хардуер и механични умения. Имаме продукти, които са във финална фаза на разработка, и предстои до няколко години да ги видим в новите автомобили на пътя.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Бих увеличил размаха, с който действаме, и скоростта, с която се развиваме. Защото знам, че имаме потенциала и правилните хора, за да сме най-добрите в това, което правим.

    Как си представяте развитието на ИТ и аутомотив индустрията в България през следващите години?
    Все по-напред и все по-нагоре. Мисля, че сме доказали инженерните си способности и все повече компании ще се появяват както в нашата индустрия, така и в останалите ИТ сфери. Аутомотивът е изключително ключов сектор, защото се съчетават хардуер и механика със софтуер и системно и архитектурно мислене. Ние все пак още имаме активни хора от поколението на нашите родители, които са истински инженери, защото в момента има огромна маса от чисти програмисти. В това няма нищо лошо, разбира се, но при нас нещата са няколко нива нагоре – трябва да разбираш от електроника, от механика, от архитектура. Мисля, че това, което предлагат университетите, особено на Запад, не е много подходящо и се налагат изключително много обучения, след като започнат работа. Вярвам, че у нас специалности като „Автоматика“, „Електроника“ и специалността "Интелигентни системи и изкуствен интелект", която стартираме съвместно с Технически университет – София, могат да ни дадат тези знания и умения и да ускорят работата и развитието в сектора.
    Мястото на „Бош Инженеринг Център София“ в тази промяна виждам в още по-задълбочена работа с университетите, с младите хора, с академиите. Виждам компанията ни като най-добър работодател в сферата на внедрените технологии в бъдеще.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 19 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата