събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8749 прочитания

  Women in IT: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria

  Всичко е възможно, когато си упорит и вярваш в себе си, убедена е Мелани
  17 май 2022, 10:58 a+ a- a

  Снимка: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Мелани Кунчева, Agile team lead в Coretech Bulgaria.

  Мелани, разкажете ни за Вашето образование.
  Като ученичка имах желание да се занимавам с хотелиерство и туризъм, затова средното си образование завърших в Софийска професионална гимназия по туризъм, град София. След като завърших обаче тръгнах в съвсем различна посока, учих информационни технологии в Нов български университет (НБУ), а след това станах магистър по управление на проекти по информационни технологии.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечли?
  От малка се занимавам с компютри, но отначало може би не виждах развитието си в тази сфера. След това посоката се обърна, любопитството ми към технологиите и развитието им надделя, както и интересът ми към дизайна. Няма конкретен човек, който да ме е насочил към това, по-скоро причина са упоритостта ми и желанието да се занимавам с това, което реално винаги ме е привличало.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в ИТ сектора като фронтенд (ФЕ) девелопър. Както за всеки млад човек без опит това беше голямо предизвикателство, вследствие на което придобих много знания и умения. Чувствах се щастлива, че имам шанса да се занимавам с това, което наистина харесвам, и изпитвах огромно удовлетворение след края на всяка задача или проект, по които работех.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Както споделих по-горе, имах страхотния шанс да започна професионалното си развитие директно в ИТ сферата. Първо като стажант към програма за фронтенд девелопъри, а след това ме наеха като ФЕ девелопър. В началото беше доста трудно, трябваше едновременно да работя и да уча много нови неща, имаше периоди, в които нямах време за нищо друго освен работата и ученето, но към днешна дата разбирам, че всички усилия са си заслужавали и виждам резултатите от труда си тогава.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
  В момента съм тиймлийд на екип от петима души в CoreTech България. Отделът, в който съм, се грижи за това продуктът ни да стигне до крайния клиент. По-конкретно всекидневните ми задължения са свързани с изпълняване на проекти, планиране на задачи и с разпределението им вътре в екипа. Освен това отговарям и за хората си, старая се да им давам насоки и да помагам в развитието им в професионален план. Смея да твърдя, че съм лидер в истинския смисъл на думата.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  На първо място, хората, с които работя всеки ден. Това, че са изключителни професионалисти cъс своите качества, винаги са готови да споделят знания и опит, ме амбицира да давам най-доброто, на което съм способна. От друга страна, екипът ми. Мотивира ме фактът, че мога да напътствам и помагам на тези хора по пътя на професионалното им израстване. И не на последно място, мотивираща е самата ми работа, нашият продукт е изключително предизвикателен, труден и интересен, процесът е динамичен, а крайната цел е развитие на всички нас заедно в компания, в която имам честта да бъда от самото ѝ основаване.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Старая се да „крада“ знания и умения от наистина успели мениджъри. За мен това са хора, които не се страхуват да споделят опита си и винаги стоят зад гърбовете на своите подчинени. Те оценяват работата на другия, умеят да преценяват всяка ситуация правилно и да вземат най-доброто решение не само за самите тях, но и за хората, за които отговарят. Разбира се, всичко това се постига с много опит, но и с добри примери от професионалисти, с които работата може да те срещне.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Бих казала, това да те приемат за равна. Да докажеш, че знаеш и можеш, колкото останалите, дори и повече, и че жените не са слабият пол. За щастие, на мястото, на което работя, това вече не е предизвикателство, а факт.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Сред колегите си се чувствам добре. До този момент, всеки един от тях се е отнасял с уважение към мен и никога не е имало коментари относно това, че съм жена.

  Кои са на-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  „Жените не са добри лидери, защото са много чувствителни“. „Заради емоционалността си не успяват да растат нагоре“. „Една жена никога не би отделила повече време за дадена задача след работно време“. Искрено вярвам, че всеки ден жените в ИТ индустрията, и не само, разбиват на пух и прах тези и подобни грешни твърдения.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време обичам да излизам с приятели, да се забавлявам. Смятам, че съм доста социален човек. Играя тенис, това е спортът, който ме разтоварва и зарежда. На корта успявам да се откъсна за момент от всекидневието и да заредя батериите за следващия ден. През зимата пък съм на ски пистата.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Защото това е среда, която, освен че дава много възможности за развитие, всеки ден те учи на нещо ново. Колкото до съвета, бих им казала никога да не се подценяват и да се осмеляват да следват мечтите си без значение в каква сфера искат да се развиват. Всичко е възможно, когато си упорит и вярваш в себе си!

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на CoreTech Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
  Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 10 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 14 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 14 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 16 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект