четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5743 прочитания

    От стажант до оперативен директор за пет години

    За пътя от стажант до позицията „оперативен директор“, разказва Бояна Бойновска от Walltopia
    05 май 2022, 16:10 a+ a- a

    Снимка: Бояна Бойновска, Walltopia

    Бояна Бойновска започва работа в Walltopia преди пет години като стажант. За това време преминава през няколко позиции, а сега поема поста на оперативен директор в Auxionize – компания в групата на Walltopia. За стажантската програма и как се стига до позиция „оперативен директор“, разговяряхме с Бояна.

    Бояна, здравей! Къде те намираме днес в личната ти кариерна пътека?
    Здравейте! В практичен план ме намирате малко след предприемането на още една стъпка напред – поканата да поема поста на оперативен директор в Auxionize. В символичен – на правилното място, в правилното време и посока. Или поне такова е моето усещане.

    Дълъг ли беше пътят дотук?
    Зависи от това къде поставяме стартовата линия – от мечтата за бизнес кариера, образованието, първата работа или момента, в който влязох в компанията. Ако броим годините в компанията, времето от стажант до COO е почти пет години. За мен на са малко, но си давам сметка, че отстрани може да изглежда като стремително изкачване. Със сигурност мога да кажа, че пътят беше разнообразен, с много завои, изкачвания, спускания, но най-важното за мен – никога в застой.

    Ти влизаш в екипа на Walltopia с първата лятна стажантска програма на компанията. Какво те мотивира да кандидатстваш за нея?
    За мен работата никога не е била просто начин човек да си изкарва прехраната, а е нещо, което трябва да ти носи истинско удовлетворение. За мен такова удовлетворение беше възможността да бъда част от българска компания, която е лидер в своята ниша, и да допринеса за успеха ѝ. Виждах в примера на „Уолтопия“ едновременно много вдъхновение и много потенциал за растеж. От медийните изяви на Ивайло Пенчев си бях изградила впечатлението, че е добър лидер, от когото има какво да се научи, което също е водещо за мен. Казах си – ако на този етап няма да работя за себе си, то поне нека работя за някого, когото виждам като добър пример и бих искала да следвам. И така кандидатствах само в „Уолтопия“, защото исках да започна работа точно там, имайки представа колко бих могла да науча. Реалността със сигурност надмина очакванията ми.

    Стажантските програми обикновено будят много въпроси и една доза недоверчивост, разположена на двете крайности – от “нищо няма да правя” до “няма да си вдигна главата от работа”. Какъв беше твоят опит?
    Лично аз не разбирам нагласата „нищо няма да правя“ и не смятам, че човек трябва да тръгва с нея в нито един момент. Бях много ентусиазирана и развълнувана, така че въпросите, които си задавах, не бяха в тази посока, а бяха свързани с това да опозная компанията, хората, да разбера как и къде бих могла да съм максимално полезна, с какви проблеми ще се сблъсквам, как да ги решавам и т.н. Разбира се, че има доза несигурност, тъй като отиваш на ново място и вероятно за кратко, но това не променя факта, че стажантската програмата може да бъде вълнуваща част и много подходящ старт за кариерния път на човек. Моят опит накратко – тръгвайки с правилната нагласа, много бързо навлязох в работата и забравих, че съм на стажантска програма.

    Какво се случи с теб след края на програмата?
    Още по време на самата програма получих предложение временно да стана асистент на изпълнителния директор Ивайло Пенчев, но след края на програмата ми предложиха да остана за постоянно на тази позиция, която за мен беше изключително интересна, тъй като научавах нови неща на дневна база. След няколко месеца, търсейки нови предизвикателства, станах част от логистичния екип на Walltopia, където имах възможността да работя по още по-отговорни задачи и за щастие, да се справям с тях. С резултатите дойдоха и по-големите отговорности и скоро след присъединяване към екипа бях промотирана за негов ръководител. Последната позиция, на която работех, преди да премина в екипа на Auxionize, беше мениджър проекти и беше много добър завършек на пътя ми в „Уолтопия“, тъй като със сигурност беше най-интересната и изпълнена с най-много предизвикателства. Щастлива съм, че имах възможността да мина през различни отдели във фирмата, където да натрупам ценен и разнообразен опит.

    Съвсем наскоро беше промотирана за оперативен директор на Auxionize, компания в групата на Walltopia. Кои са качествата и уменията, които за теб са най-ценни на тази позиция?
    Позицията на оперативен директор в рамките на Auxionize е много динамична, защото, макар и от няколко години на пазара, с новата версия на платформата, ние сме като start-up компания. Това в комбинация с позицията на оперативен директор означава, че трябва да умея лесно да превключвам от определен тип работа към друг, защото задачите, които изпълнявам са много разнообразни, което на мен определено винаги ми е харесвало. Така на дневна база работата, която върша, може да започне от тестване на нови функционалности и разговори с програмистите, да мине през съпорт, срещи и обучения с клиенти и да завърши с маркетинг. От голяма важност е човекът на тази позиция да умее да комуникира добре проблемите, решенията и плановете както с изпълнителния директор, с когото работи пряко, така и с всички останали отдели, които ръководи. Нужно е да притежава лидерски качества, да бъде смел във визията си за бъдещето, да бъде последователен, да планира добре и най-вече да случва. Всеки ден.

    И последно – какъв съвет би дала на студентите, на които им предстои да си изберат стажантска програма за лятото?
    Моят съвет е да извлекат максимума от тази програма, защото наистина има какво да научат. Да бъдат активни, любопитни и да не се страхуват да задават въпроси, защото без тях няма отговори.

    Walltopia за теб в една дума…?
    Развитие.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на УОЛТОПИЯ АД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 8 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 8 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 9 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 10 часа
    преди 13 часа