петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6864 прочитания

    ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus

    „Ако няма радост, за какво са ни всички постижения? Един мениджър трябва да може да стимулира продуктивност, но и да учи екипа как да се забавлява и радва всеки ден“, казва Недялко
    20 април 2022, 15:39 a+ a- a

    Недялко Миленков - технологичен мениджър в Scalefocus. Снимка: Scalefocus

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Недялко Миленков - технологичен мениджър в българската софтуерна компания Scalefocus.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършил съм бакалавър и магистър по специалност „Компютърни системи и технологии“ в Немския факултет на Техническия университет, София – ФаГИОПМ. Днес все по-често срещам въпроса дали е нужно човек да завърши университет, ако иска да работи в ИТ сферата. Със сигурност човек може да бъде добър специалист и без диплома. Днес има изключително много възможности за обучение – изцяло онлайн академии, курсове и дори YouTube поредици. Когато започнах да уча в ТУ - София, имах погрешно разбиране за университета и в първите няколко години от следването си бях разочарован. Имах очакването, че университетът ще ме научи просто да програмирам. Впоследствие разбрах, че там се крие нещо много повече от това, а именно платформа, която всеки може да използва по различен начин и да постигне различни цели. Изключително трудно е да научиш някого как да учи правилно, да бъде постоянен, да комбинира различни аспекти, да се запознае с технологиите от миналото, тяхното развитие и какво вещае бъдещето. Това са част от нещата, на които един университет може да те научи. В момента, в който разбрах това, бях изключително доволен, че съм завършил ТУ - София. Съветвам хората, които имат възможност, но се чудят дали да учат в университет, да го направят. Това е най-лесният и бърз начин да развият горните качества.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Бих избрал да уча същото – КСТ във ФаГИОПМ на ТУ - София. Когато започнах да уча тази специалност, имах съмнения дали да не избера изцяло друга, насочена към програмиране. КСТ включва широк набор от дисциплини, сред които мениджмънт, процеси, планиране, основни познания по физика, хардуер и разбира се, програмиране. Впоследствие разбрах колко е важно човек да има досег до области, близки до и далечни от основната му дейност, защото те го развиват и му помагат да бъде по-добър професионалист и да мисли нестандартно.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Още в училище се занимавах с програмиране и първата ми работа беше като контрактор. През 2004 г. разработих един от първите онлайн магазини за продажба на стоки в България без използването на готови решения. След това продължих работа по създаването и поддръжката на различни онлайн платформи. Работата като контрактор ми позволи едновременно да уча и да работя това, което харесвах. Когато завърших магистратура, започнах работа в мобилния екип на Мтел (сега А1) и така станах част от мобилната революция за Android и iOS. Чувството беше страхотно. Имах свободата да правя това, което харесвам, и да помогна за развитието на нещо ново.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Никога няма да забравя работата си в Мтел. Екипът беше страхотен. Имаше иноваторска атмосфера и лимитът беше само небето. Тогава научих много за създаването, управлението и жизнения цикъл на големи проекти и системи.

    Моментът, в който съосновах собствена фирма за ИТ услуги, е също толкова важен за мен,  защото научих много в абсолютно всяка сфера от управлението на една фирма и разрастването ѝ от 0 до 100 души.

    Човек обича да обобщава и да търси повратен момент, в който животът му се е променил. Аз мисля, че промените настъпват бавно и първо в съзнанието ни. Когато те постигнат завършена форма, се материализират изключително бързо. Затова всеки момент е важен и всяка стъпка определя нашия път.

    Как започнахте в Scalefocus?
    В Scalefocus започнах в началото на 2021 година, след като продадох дяловете си от фирмата, в която имах участие. Исках промяна и Scalefocus беше възможност, която нямаше как да пропусна. Познавам Scalefocus от самото ѝ основаване. Винаги съм се възхищавал на развитието ѝ, защото е изцяло българска компания и показва какъв може да бъде духът на ИТ в България. Интервю процесът в Scalefocus ми направи много добро впечатление, защото за позицията, за която кандидатствах, имах възможност да се запозная със СЕО-то на компанията, HR директора, технологичния директор и един от съоснователите на фирмата. В техните очи видях съмишленици и общи ценности. Това беше една от основните причини да избера фирмата.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента отговарям за няколко технологии в компанията, които включват мобилни разработки, PHP и развитието на Go експертизата ни. Позицията технологичен мениджър е много интересна и всеобхватна. Тя включва както ръководенето на екип, така и развитието на дадените технологии от технологична и бизнес гледна точка. Един от фокусите ни като технологични мениджъри е да помагаме на колегите да се развиват. Това включва както техническо развитие, така и развитие на умения за работа в екип, комуникация с клиент, справяне в конфликтни ситуации, управление на време и много други качества, които са нужни на един професионалист. От технологичния мениджър зависи и визията за развитието на стратегията за дадена технология. В ИТ нещата са изключително динамични и на всеки 6-12 месеца излиза нещо ново. Нашата задача като мениджъри е да преценяваме новостите и заедно с екипите да вземаме решения за внедряването им. Друг основен аспект в работата е набирането на кадри. Това е изключително важен и отговорен процес. 

    Какво Ви мотивира?
    Развитието и промяната. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис с нещо, което не мисля, че е редно. В живота и бизнеса всичко е баланс и разбиране на отсрещната страна. Компромисът е начин и двете страни да са доволни и работата да продължи. Когато обаче компромисът облагодетелства само едната страна, тогава трябва да се замислим дали е това, което искаме. Силният лидер трябва да знае кога да направи компромис и кога да отстоява идеите си. Компромисът не е слабост, а инструмент, който, използван правилно, може да помогне на две страни да продължат напред.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    За мен е важно човек да е мотивиран, да има стремеж да се развива и да възприема градивна критика. Не може да бъде научен, ако не иска да слуша.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Емпатия, стратегическо мислене, решителност, самокритичност и хумор.

    Емпатията е част от уменията на един мениджър, чрез които той може да разбира екипа си, от какво се нуждае и как да бъде полезен.

    Стратегическото мислене и решителността помагат за създаването на устойчиви модели на развитие и прилагането им. В повечето случаи човек не знае дали една стратегия ще е успешна. Затова е необходимо да има решителност.

    Всеки човек може да стане по-добър. Ето защо е важно да има доза самокритичност. Това позволява да си сверим часовника и да видим какво трябва да променим в себе си, за да станем по-добри.

    И когато сме създали успешна компания/екип, трябва да можем да се забавляваме и да се радваме на живота. Ако няма радост, за какво са ни всички постижения? Един мениджър трябва да може да стимулира продуктивност, но и да помага/учи екипа как да се забавлява и радва всеки ден.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всяка нова стъпка в кариерата ми беше предизвикателство за мен. Научих се да приемам всяко предизвикателство и промяна като нещо хубаво, и като възможност. Последната година беше изпълнена с интересни предизвикателства, за които трябваше да се вземат нестандартни решения. Едно такова предизвикателство беше продължаването на мобилната експертиза на компанията и разрастването ѝ. Като мениджър за мен е важно да има стабилна организационна структура, която да има потенциал за развитие. Много се радвам, че успяхме да идентифицираме колеги, които да израснат в мениджъри и да имат възможност да работят тясно с екипите и да ги развиват. Това е още един пример как в Scalefocus има много отворени възможности и човек може да гради кариера в компанията. 

    Друго предизвикателство беше разрастването на Go експертизата в организацията и създаването на курс по Go в Scalefocus Академията. Това е език, който тепърва набира популярност както сред програмистите, така и сред бизнеса и е изключително трудно да се намерят професионалисти, които могат да водят едно такова обучение. С правилния фокус успяхме да намерим не само лектор, но и да създадем учебна програма, която да е полезна както за напълно начинаещи Go програмисти, така и да заангажира хора с опит. Това е и първото издание на Scalefocus Академия, в което участват и колеги от компанията, които искат да научат Go или да подобрят познанията си по езика.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Не бих променил нищо. Няма лесен начин да се постигне успех. Ако премахнем трудните моменти, няма да имаме истински успех.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    България е една от топ дестинациите в света за ИТ услуги. В следващите години очаквам умерен ръст на развитие, най-вече забавен поради липсата на кадри. В момента университетите и академиите не могат да обучат достатъчно бързо хора, които да се влеят в ИТ индустрията. Единственият параметър сега, който определя скоростта на развитие на ИТ индустрията в България, е липсата на кадри.

    В същото време, съм изключително щастлив, че има компании като Scalefocus, които работят активно за преодоляване на проблема чрез споделяне на знания, опит и добри практики с IT общността. Една от основните ни инициативи в тази посока е Scalefocus Академията, в която безплатно обучаваме квалифицирани специалисти в различни технологични направления. Да виждам ентусиазма и желанието за учене на курсистите, които скоро ще се превърнат в наши колеги, ме мотивира изключително много.

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България ТУК

    Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS