петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3037 прочитания

    Детелина Смилкова: Време е да заздравим поизгубената връзка със себе си, с организациите си, с екипите си, със света, какъвто го обичаме

    Годините ми като председател на БАУХ са едни от най-наситените и съм щастлива, че още имам какво да дам, казва новият председател на Асоциацията
    13 април 2022, 14:34 a+ a- a

    В края на февруари 2022 Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) избра нов управителен съвет. За председател на Асоциацията бе избрана Детелина Смилкова. Тя е оперативен директор на МБАЛ „Скин Системс“. Освен в сферата на здравеопазването Детелина има богат опит и в сектор „Образование“ като вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси. Била е председател на БАУХ през 2015 и 2016. Детелина Смилкова е доктор на науките.

    Г-жо Смилкова, за трети път оглавявате БАУХ след два последователни мандата през 2015 и 2016.  Имате богат опит в сферата на образованието, а през последните години и в сектор „Здравеопазване“.  Какво Ви мотивира да се кандидатирате отново за председател на БАУХ  и как се почувствахте, след като бяхте избрана?

    Здравеопазването и образованието са ключови сектори в едно общество и промените в тях оказват влияние десетилетия напред, а работата с хора е мое призвание от десетилетия. Благодарна съм, че колеги ме поканиха отново в БАУХ – годините ми като председател са едни от най-наситените и съм щастлива, че още имам какво да дам.

    Секторът се развива бързо, особено през последните години, и да си част от тази трансформация и да я подпомагаш, е огромно предизвикателство, но и удовлетворение. 

    Как се промени Асоциацията от последното Ви председателство? Как я виждате в момента от позицията на председател?
    Асоциацията е още по-структурирана, организирана, зряла, целенасочена и полезна за членовете си. Иска ми се да покажем навън повече от това, което е постигнато вътре, да разширим и доразвием външните си партньорства, да се затвърдим като фактор във всички сектори на икономиката, защото нашите членове отговарят за най-важния компонент – хората. 

    Можете ли да ни разкажете накратко за най-важните актуални проекти и програми, по които работи Асоциацията в момента?

    Асоциацията разви своя обучителен капацитет на ново ниво и се фокусира върху Тренинг академията. Тя е оценена много високо и вътрешно, и външно и имаме идеи, с които да надградим проекта – както съдържателно, така и като формат. Скоро ще изненадаме членовете с обновени теми, нова концепция и всичко това – сложено в нова learning management система.

    Тематичните клубове също се радват на голям успех. Двата тематични клуба, които функционират към БАУХ (по теми e-learning и employer branding) се развиват много успешно. Работим активно с координаторите им, за да продължим да предлагаме на членовете ни възможността да си обменят опит, да обсъждат казусите си и да разчитат на съвет от колеги. Първите срещи на клубовете за 2022 г. вече се проведоха, предстоят още.

    Регионалните клубове са друга важна тема за нас. В момента се завръщаме към присъствените формати за срещи на тези клубове. Обмисляме нови идеи, с които да обогатим и развием дейността на клубовете ни извън София.

    Сертификационната програма също е важна за професионалната общност. Предишният Управителен съвет инициира проект за преглед и надграждане на програмата. В момента ние се запознаваме с резултатите и препоръките на колегите, работили по него, за да намерим правилния подход към програмата. Тя е ключов елемент в портфолиото на Асоциацията и трябва да я развиваме.

    Достъпът на потърпевши от войната в Украйна до пазара на труда в България е една от актуалните за Асоциацията теми и в началото на март Вие вече обявихте, че сте готови да помогнете с експертен капацитет, съдействие и организация с цел ускоряване на процеса. Има ли вече някакъв напредък, какво конкретно трябва и може още да се направи?

    БАУХ излезе с предложения за конкретни промени в разпоредбите, които разпространихме сред отговорните институции. Партнираме и на инициативата на BESCO в посока изготвяне на конкретни юридически обосновани текстове за промени, които да улеснят процедурата за наемане. Партнираме си и с екипа на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова, като подпомагаме с информация по темата за започване на работа, която бива публикувана в Единния информационен портал. 

    Миналата година БАУХ внесе в Народното събрание предложения за въвеждане на електронна трудова книжка. Ще продължите ли с усилията по тази инициатива и как мислите – ще имаме ли скоро електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични?
    Да, продължаваме активно да работим по темата. Хубава новина от последните дни е, че БАУХ беше одобрена за член на Обществения съвет към Комисията по електронно управление и информационни технологии. Общественият съвет е експертно консултативно звено към Комисията, създадено с цел сътрудничество при обсъждане, изразяване на позиции, поемане на инициативи, търсене и предлагане на решения в областта на дигитализацията, електронното управление, информационните технологии и информационното общество.

    Представител на БАУХ в Обществения съвет е Данаил Кънчев – дългогодишен член на БАУХ, член на предходния състав на УС на асоциацията. Данаил притежава задълбочена експертиза по темите, свързани с дигитализация на административните процеси и документи, които обслужват трудовоправните взаимоотношения и биват поддържани от работодателите – тема, която БАУХ поставя в приоритетите за дейността си. Участието в Обществения съвет отваря възможности за следващи стъпки в посока въвеждане на електронната трудова книжка. По темата БАУХ работи активно в последните месеци.

    Кои са другите актуални теми за HR общността в България? Кои са приоритетите, върху които новият УС ще се фокусира оттук нататък?

    Основната ни задача е да използваме и да бъдем полезни и външно с това, което вече постигнахме вътрешно. Но това е възможно и смислено само ако доразвием всички наши проекти и инициативи, които вече сме стартирали. Ще търсим правилните начини да ги надграждаме. 

    Отваряне на Асоциацията към нови партньорства и към нови сектори ще открие нови хоризонти. И за членовете ни. Например в областта на life-science или науките за живота, в развойната медицинска дейност България е на път да се превърне в топ инвестиционна дестинация. Изграждаме партньорства и в този иновативен сектор, в който отглеждането, привличането и задържането на таланти се очертава огромно предизвикателство. 

    Освен големите и мултинационално корпоративни интереси има много професионалисти от различни малки и средни организации, които макар и да не са на HR позиция, отговарят за HR процеси в компаниите си. Вярваме, че те имат място в нашата общност и ще търсим по-добри контакти с тях, през браншови организации напр.

    Ще продължим да затвърждаваме на имиджа на БАУХ като професионалната организация на HR професионалистите, която следва да бъде логичният партньор на работодателски организации, бизнес организации, държавни институции по всички въпроси, касаещи управлението на хората в организациите.

    Предстои лятната конференция на БАУХ. Знае ли се вече кога и къде ще е, какви ще са темите и лекторите?

    Най-важното, което с радост мога да споделя, е, че събитието ще е присъствено, защото е крайно време да се видим на живо, да поговорим, да обменим опит, да споделим… да се свържем отново. Сесиите в програмата ще са ориентирани в три основни направления – как да се свържем със себе си като HR професионалисти, как да свържем екипите си, които през последните 2 години работят в условия на дистанцираност, как да се свържем с организациите си, за да засилим чувството за принадлежност и ангажираност. 

    Затова организираме първата неКОНФЕРЕНЦИЯ на БАУХ. Защо неКОНФЕРЕНЦИЯ? Защото подготвяме преживяване – СЪпреживяване. 

    Подбираме различни формати, които да включим в програмата. Формати за учене, формати за споделяне, формати за обсъждане, формати за нетуъркинг. В рамките на ден и половина искаме да изградим за колегите, които ще дойдат на събитието, среда на разнообразие, на различни възможности, от които всеки да подбере най-интересните и ценните за него. В момента подбираме лекторите и съвсем скоро всички те ще бъдат обявени на сайта на събитието.

    Очакваме с нетърпение да се съберем и свържем на 9 – 11 юни в Слънчев бряг и да споделим опит и мисли по темата: reConnect: Yourself. Your Team. Your Organization.

    Какво ново можем да очакваме в Асоциацията през 2022?


    Освен разгръщането на новите партньорства, за които споменах, в допълнение към задълбочаване на диалога с държавата и ключовата ни роля като фактор в сектора сме планирали и още няколко направления. Създаваме нови партньорства с университетите, скъсяване на контакта със студенти – например за конференцията имаме нова много голяма квота безплатни билети за тях. Изследваме и възможностите за включването ни в европейски проекти – имаме изключителен капацитет да го направим. На микрониво ще развиваме успешния формат на малките работни срещи по специфична тематика. Оказват се много ценни за общността. 

    Пожелайте нещо на своите колеги от HR общността...
    В духа на конференцията ни искам да пожелая на цялата общност да доизградим и задълбочим тази лелеяна и поизгубена в кризите връзка със себе си, с организациите си, с екипите си, със света, какъвто го обичаме. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава