четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4708 прочитания

  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale

  „Смятам, че в следващите години условията за опитни програмисти в България ще стават все по-привлекателни“, казва Мартин, който ръководи екип от софтуерни инженери в технологичната компания
  18 април 2022, 10:05 a+ a- a

  Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale. Снимка: AtScale

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale.

  Разкажете ни за себе си и за Вашето образование. Какво оценявате като най-ценно?
  Казвам се Мартин Антонов, на 31 години от град Варна. Завършил съм бакалавърска степен по математика в University of Warwick и магистърска по приложна математика в London School of Economics and Political Science (LSE). Завърших магистратурата си с отличие и специална награда – Haya Freedman Award, за най-добра дисертация в областта на математиката. Във висшето образование оценявам най-много контактите, които съм създал през годините, развиването на конкретни умения като логическо и аналитично мислене, способността за задълбочаване в дадена материя или проблем, както и работата в екип. Конкретните знания по математика, макар и изключително интересни за мен, рядко влизат в употреба в ежедневната ми работа. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Със сигурност никога не бих учил нещо по-различно от математика. Винаги съм проявявал голям афинитет към тази наука и с огромно желание съм участвал в школи, олимпиади и състезания. 

  Личното ми мнение е, че човек трябва да избере такава специалност в университета, която му е интересна и му се отдава най-добре. По този начин най-ефективно се развиват уменията, които са необходими за една успешна кариера, дори и тя да е в коренно различна сфера от изучаваната. Мисля, че това си проличава най-ярко в IT сектора в България, където малък процент от програмистите са завършили компютърна специалност. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше още в гимназията като тенис инструктор към един хотел в к.к. Златни пясъци. Останал съм с прекрасни впечатления и спомени от това лято. Мисля, че успях да помогна на много любители да подобрят играта си, както и на много деца да се развият и да заобичат тениса, което ми носеше голямо удовлетворение. Със спестените пари от тази работа започнах първия си бизнес. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Професионалната ми кариера се е развивала в три направления – предприемачество, преподавателска дейност и IT. 

  Първият ми бизнес беше свързан с внос и продажба на йойо и жонгльорски артикули. С моя партньор развихме йойо спорта и културата в България с много състезания, събития и обучения. Имам много силни спомени и интересни преживявания от този период, но това, което ценя най-много, са безценният опит от организиране на събития и ръководене на всички аспекти от една бизнес дейност, както и всички контакти, които създадох. 

  Всеки, който ме познава, знае колко много обичам да преподавам. Воден от тази си страст и с помощта на моите партньори създадохме във Варна академия за програмиране с фокус върху компютърните игри. Академията имаше три успешни сезона, като голяма част от студентите останаха да работят в компанията. Най-важното за мен от този проект беше възможността да предам знанията си на хора без никакъв опит в IT, да ги запаля по програмирането и игрите и да проследя успешната им реализация в IT индустрията.

  От опита ми в IT сферата най-много ценя колегите и сегашния си екип, с който работим заедно повече от четири години. Сработили сме се, разбираме се чудесно и с радост мога да кажа, че ги чувствам като много близки приятели. 

  Как започнахте в AtScale?
  Със Северина Мицова – HR на AtScale, се познаваме от години и сме в много добри отношения. Един ден тя се обади и каза, че си търсят Team Lead. След кратко интервю с двама ръководители на екипи получих предложение за работа в компанията и го приех. Работната среда и проектите са мотивиращи, хората, с които работя, са прекрасни. Всеки ден си помагаме, развиваме се и вървим напред като екип. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговорностите ми са доста разнородни, което прави работата изключително динамична и интересна. Ежедневно имам доста срещи с хора от екипа, на които обсъждаме конкретните задачи и най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени. Също така помагам с планирането, архитектурата, подобряването на процесите в компанията и кода, личностното развитие на всеки един член на екипа, търсенето на нови кадри, интервюта и други. Все по-малко ми остава време за писане на код, но приемам, че това е нормално и не мисля, че пречи на развитието ми. 

  Най-важното за мен е екипът като цяло да се справя със задачите и да върви напред, както и всеки да развива личностните си качества. 

  Какво Ви мотивира?
  Може би най-много ме мотивират сложни проблеми и задачи, свързани с архитектури и алгоритми. Такива задачи се появяват рядко, но когато това стане и успеем да решим конкретния проблем, се чувствам най-удовлетворен от работата. Също така силно ме мотивира и развитието на хората в екипа. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направил компромис с неуважително отношение в работната среда към някой колега или към мен самия. Смятам, че бизнес етикетът на работното място е изключително важен. За мое щастие, в AtScale хората са невероятни професионалисти – работим, помагаме си, забавляваме се заедно и никога не съм усещал напрежение. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Технологиите, които използваме в AtScale, са разнообразни и интересни, но може би не са толкова популярни в България. Най-често подбираме кандидати, които търсят предизвикателство, искат да учат нови технологии и не се страхуват да задълбават в проблеми, които не са срещали преди. Не търсим опит в конкретна технология, а по-скоро силна техническа база и мотивация за развитие. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Един мениджър трябва да има много солидна техническа подготовка и опит, но също така да може и да обича да работи и да комуникира с хора. Трябва да се доверява и да се вслушва в мнението на екипа, да бъде по-скоро медиатор и да дава свобода. Микромениджмънтът е доказано неработеща практика. По-скоро добрият мениджър трябва да води, да се грижи за развитието на екипа и да го дърпа напред.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Имал съм доста възходи и падения в своите бизнес проекти и от тях съм си взел различни поуки. Най-големите предизвикателства пред един start-up според мен са маркетингът и измислянето на MVP (Minimum Viable Product). Залитането в насока да се направи „перфектният” продукт, преди да се пусне на пазара, е често срещана грешка в моите проекти и ми се иска да бях отделил повече време на маркетинг и търсене на партньори и клиенти, дори и на цената на няколко функционалности по-малко. Няма смисъл от един продукт или една услуга, ако хората не знаят за тях. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  В допълнение на предишния въпрос, може би бих бил по-внимателен с избора на хора, с/за които да работя. Имам склонност да се предоверявам, което ми е носило както позитиви, така и негативи. 

  Всеки човек греши и това е абсолютно нормално. Важно е в даден момент със своите знания, логическа мисъл и анализ на ситуацията/проблема да вземем най-доброто решение, на което сме способни към конкретния момент. Ако решението е било грешно, вземаме си поука и продължаваме напред като по-добра версия на себе си. Това е част от развитието ни като личности. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Наблюденията ми са, че въпреки страхотните усилия на преподаватели, академии и университети все още има силен недостиг на кадри в IT индустрията в България. Все повече чуждестранни компании отварят R&D офиси в България и това допълнително допринася за този недостиг. Моите прогнози за следващите години са, че условията за опитни програмисти ще стават все по-привлекателни, защото тепърва стъпващите компании в България, трудно биха си намирали екипи. 

  Личното ми мнение е, че не само компаниите трябва да инвестират в частни академии и обучения. Би било добре и държавата да субсидира подобни инициативи, да се набляга повече на информатиката в училище, да се модернизират и създадат нови специалности в университетите и по този начин да се задоволи недостигът на кадри. България има потенциал и може да се развие и утвърди като световен IT хъб.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на AtScale в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 12 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 13 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 17 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт