четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6401 прочитания

    Бизнес лидерите в България: Франк Кванте, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“

    Франк Кванте – CEO на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, оператор на летище Варна и летище Бургас, победител в категория „Най-ангажиран към управлението на хора организационен лидер на годината” в Годишните HR награди на БАУХ
    07 април 2022, 11:52 a+ a- a

    Снимка: Франк Кванте, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Представяме ви д-р Франк Кванте, генерален мениджър с богат международен опит. Той стартира своята професионална кариера като корпоративен адвокат и данъчен съветник в KPMG. През 2003 се присъединява към германската мултикомунална компания EWE с фокус върху проекти за сливания и придобивания, след което поема длъжността „главен финансов директор“ в международната IT група на EWE през 2007 г. От 2012 г. той отговаря за инвестициите на EWE в Турция като главен финансов директор и през 2017 г. е назначен на позицията „главен изпълнителен директор“ на EWE Turkey Holding, отговарящ за оперативния бизнес в инвестициите на активи, търговията с енергия, телекомуникации и услуги.

    Д-р Франк Кванте се присъединява към „Фрапорт“ АГ през юли 2020 г. и през септември същата година заема позицията CEO на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Виждайки неизползвания потенциал на туризма в България, той стартира инициатива, която през 2021 г. се превръща в Алианс „Българско Черноморие“, заемайки поста „председател“ на Борда на директорите по време на основаването на Алианса. В Годишните HR награди за 2021 на Българска асоциация за управление на хора спечели приза „Най-ангажиран към управлението на хора организационен лидер на годината”.

    Г-н Кванте, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Изучавал съм право и икономика, притежавам докторска степен като юрист и съм работил също така в продължение на 2 години в университета в Гьотинген.

    По време на работата ми в KPMG преминах успешно изпит за данъчен съветник. Впоследствие станах team coach и бях инволвиран в иновативни образователни програми в областта на предприемачеството.

    Научих доста от живота, наблюдавайки и учейки се от отлични хора професионалисти от различни култури и държави. И със сигурност научих от моите родители следното: „Бъди честен и справедлив, отнасяй се винаги добре към всички хора!“.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Бих изучавал математика и/или инженерни науки, нещо което не би могло да бъде изучено на най-високо ниво, започвайки го на по-късен етап в живота. И да правя всичко възможно, за да работя с най-добрите хора.

    Снимка: Франк Кванте, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД с наградата „Най-ангажиран към управлението на хора организационен лидер на годината” от Годишните HR награди за 2021 на Българска асоциация за управление на хора

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах да печеля пари и да работя различни неща от доста ранна възраст. Това винаги е задоволявало любопитството ми. По време на моята първа „реална работа“ основах компания и внасях коприна от Индия – индийски копринени сарита, които продавах главно на театри и интериорни дизайнери. Беше вълнуващо!

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Освен многото анекдоти най-важните моменти са били тези, в които съм срещал сериозни предизвикателства, идващи с конфликтни ситуации, продължили дълго време. Помня много добре как като главен финансов директор (CFO) се борих за прозрачност в една компания, където тя не бе желана. Също така продажбата на инвестиция, за която бях пряко отговорен като главен изпълнителен директор (CEO) на труден пазар… В такива периоди от време Вашите собствени ценности и лоялност са подложени на изпитание и можете да научите доста от тях.

    Как започнахте в настоящата компания?
    След като компанията, за която бях пряко отговарящ, беше продадена през 2019 г., напуснах и потърсих ново предизвикателство. Исках да продължа да работя извън Германия и се присъединих към Fraport Group – международно активен летищен оператор. Това е страхотен сектор със своето регионално, национално и международно измерение. Обхваща управление на процеси, маркетинг, инвестиции и специфични технологии. Какво повече може да поиска човек?

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Аз съм едновременно главен изпълнителен директор (CEO) и главен директор „Бизнес развитие“ (Chief Business Developer) във „Фрапорт“ България. Ние оперираме летищата в Бургас и Варна. Отговорен съм за постигането на нашите настоящи цели и успешното извеждане на компанията в бъдещето.

    Какво Ви мотивира?
    Хора и култури. Виждане на възможности, които могат да създадат стойност за нашата компания. Постигане на победи, така че да се постига стойност без загуби, вкл. за околната среда.

    С какво не бихте направили компромис?
    С моите ценности. Ако започнете да правите компромиси с ценностите си, е много трудно да ги възстановите. Това е като приказката: подавате малкия пръст и цялата ръка е изгубена. Ето защо лидерите в една държава са толкова важни – техните ценности са еталонът и водещият принцип. Ако водещите фигури в политиката, бизнеса и културата загубят техните собствени ценности, няма как да открием ценности в обществото. От моята гледна точка това е генезисът на всички проблеми, с които се сблъскваме сега. Това е „наследствена тема“ за всяко едно поколение.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Лоялни, любопитни и мотивирани хора на всяка една възраст. Движени от ценности. Интелигентността и доброто образование в допълнение с опитност се оценяват много! По време на интервютата, които провеждам, се опитвам да предизвиквам: доколко разсъдлив е даденият кандидат и до каква степен може да развие визия за бъдещето.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
    Предишният ми отговор до голяма степен припокрива и този въпрос. В допълнение, макар и да звучи леко романтично и извън времето, в което живеем: един мениджър трябва да може да обича хората. Мизантропията и цинизмът са качества, които не създават ценност в една компания и като цяло не спомагат за сътрудничеството. Не можеш да ръководиш с подобни атрибути. Със сигурност споменатите качества в предишния ми отговор покриват само необходимото базисно ниво и са съставна част от успешното лидерство. Да има рефлексия върху лидерството и да се развива визия за него, са най-важните неща за мениджмънта на най-високо ниво както в компаниите, така и в политиката.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Имал съм предизвикателства на пазарите в различни страни по различни начини, вкл. вмешателства от страна на държави в пазарите. Предизвикателство е и да ръководиш компания, която е в дълготраен процес на продажби. Но най-голямото ми предизвикателство е тук, в България: да бъде развита страната като изключителна туристическа дестинация. Маркетингът е бил управляван по доста лош начин, в продължение на дълъг период от време, и туристическият сектор не е обединен. Всеки го знае. Всеки знае какво трябва да бъде направено, но никой не го прави… или поне никой все още! Затова и оглавих Алианс „Българско Черноморие“, за да променим това. Но правителството и общините все още не са решителни. Ние трябва да намерим начин! Трябва да работим за едно атрактивно бъдеще за България!

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    В моя живот не бих променил много неща. Благодарен съм за цялата опитност, която съм придобил. Освен това семейството ми е здраво и в безопасност – нещо, което всички ние трябва да ценим във време на войни в много райони, вкл. и в Европа.

    Как си представяте развитието на Вашата индустрията в България през следващите години?
    Моята визия: със силен и креативен маркетинг, чрез който България да привлича туристи от все повече пазари. Черноморският регион да бъде иновативен и всички хора, които биха искали да участват в неговото развитие – икономически, социално и културно, да могат да го сторят. Силните качества на България, напр. дизайнът, абстрактното мислене и мощните сектори като авиацията да процъфтяват и да направят тази държава просперираща.

    Вие сте победител в категория “Най-ангажиран към управление на хора организационен лидер на годината” от Годишните HR награди на БАУХ 2021. Защо се включихте в конкурса и какво според Вас е конкурентното Ви предимство, което Ви изведе до върха сред най-добрите?
    Моето участие бе предложено от един от нашите служители. Аз харесвам състезанията, тъй като винаги може да се научи нещо в процеса на тяхното провеждане. Ако имам конкурентно предимство, то трябва да бъде посочено от другите. Сигурен съм, че всички участници правят страхотни неща в тяхната работа и може да се научи доста от тях

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 53 минути
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 8 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 9 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава