четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6054 прочитания

    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE

    Изпълнителният директор на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    01 април 2022, 10:16 a+ a- a

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Костадин Йорданов, изпълнителен директор на FITE.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво отчитате като най-ценно.
    Благодарение на прозорливостта на родителите ми, получих началното си образование в едно от малкото училища, които работиха експериментално по системата на акад. Сендов. Тя предлагаше по-забавен подход към началното образование, по-късно разделяне на науките, изучаване на всеки урок на 3 езика (български, английски и руски), фокус върху математиката, изучаване на програмиране и страхотен подбор на широк кръг световна литература. Всичко това даде много на децата, но за съжалание, консерватизмът в образованието надделя, системата беше наречена „прозападна“ и отхвърлена.

    Средното си образование продължих във 2-ро училище, което тогава съвместно с The College of North West London и УНСС въведе четиригодишна програмата по бизнес обучение. Беше първият ми сблъсък с темата и правихме много проекти в екип – от попълване на формулярите за регистриране на фирма, до бизнес модели, счетоводство, записвахме аудио реклами и т.н. Беше интересно и мина малко на шега, но ни даде полезна основа.

    След това учих 2-3 години компютърни системи в Техническия университет и 1 година макроикономика в УНСС. Най-ценен беше допирът до академичния подход и по-задълбоченото изучаване на математика, което значително промени начина ми на мислене, както и един незадължителен курс по обща теория на относителността, който посещавахме 2-ма души от 300 :)

    Спортът също ми даде много и го смятам за част от образованието си, особено с оглед на дисциплина и упоритост и характер човек да приема и победите, и загубите.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Бих избрал точни науки отново, но щях по-рано да започна опитите да попълня някои от сериозните дупки, които образованието остави, особено по отношение на критично мислене, подбор на източниците на информация и статистика. Тези 3 неща са изключително полезни по отношение на всяко решение, което вземаме – от това дали да си ваксинираме децата до бизнес решенията.

    Каква беше първата Ви работа?
    Още като дете помагах на приятели на баща ми с поддръжката на компютрите им, след което помагах на чичо ми с AutoCAD чертежи и проектна документация. Работата с него ме научи на прецизност и на силата на точния език.

    Първата ми истинска работа беше за IBM България, където се озовах по покана на тогава бъдещия ми бизнес партньор Ники Рашев. Работих в страхотен неголям екип, влюбих се в Unix базираните системи, бях с усещането, че всеки ден научавам нещо ново благодарение на хората около мен, макар и същността на работата да беше малко монотонна.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    За тези 25-30 години се случиха толкова много неща в ИТ сектора и в цялото общество, че някои спомени се чувстват като от “предишен живот”. Силен спомен остави първата ни сделка за продажба на бизнес, която направихме през далечната 2000. Това беше една от много ранните сделки в България и си мислехме, че сме постигнали успеха, докато реалността на dot-com кризата през следващите години не ни научи на друго ;) Друг интересен опит, който остави живи спомени, беше работата ни за 3-4 години от офиса ни в Сен Матео, Силициевата долина, и възможността за близък допир до тамошната стартъп екосистема.

    Как започнахте в настоящата компания?
    FITE, тогава под друго име, стартира като проект на предишната компания, която основахме с Ники – „Бианор“. За период от време управлявах оперативно и двата бизнеса, което беше трудно с оглед, че не можех да се фокусирам изцяло върху едно нещо и да дам най-доброто от себе си. Обещал съм си да не повтарям тази грешка :) и дори и стратегически да участвам в много бизнеси, оперативно да имам само един фокус.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Основните ми отговорности днес са свързани с изграждането на силен екип и координацията му, структурирането и приоритизирането на целите на компанията и осигуряването на постоянен фокус върху тях, координация с останалите екипи в групата на Triller и в по-оперативен план проактивен принос към знаковите сделки за съдържание, по които работим в момента.

    Какво Ви мотивира?
    Любопитството и това, че непрекъснато се налага да излизам извън зоната си на комфорт, да научавам нови неща и да се развивам като човек и професионалист. Много се надявам, че средата, която сме изградили, успява да осигури това и на по-голямата част от колегите ми.

    С какво не бихте направили компромис?
    Бизнесът е комплексна система, в която човек трябва да взема решения, да се движи бързо и да балансира интересите на много участници в нея – потребители, колеги, инвеститори, партньори, обществото. Това предразполага към непрекъснати компромиси. Може би единственото нещо, с което се опитваме никога да не правим компромис, е почтенността. Това не произлиза само от вътрешните ценности на екипа, но и от убедеността, че това е печелившата дългосрочна бизнес стратегия за компанията и за всеки един от нас. Личният “бранд” е най-голямата инвестиция, която всеки от нас прави в себе си през целия си живот, и най-лесният начин той да се разруши е некоректността в отношенията с другите.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    В допълнение към задължителната почтенност, преди всичко добри професионалисти, което включва професионалните познания, опитът в прилагането им, работна етика, работата в екип и професионалните контакти за позициите, които го изискват.

    Опитваме се да наемаме, промотираме и освобождаваме членовете на екипа на база на избраните от нас ценности – стремеж към развитие, изграждане на дългосрочни win-win отношения, поемане на отговорност, аналитичен подход към вземането на решения, планиран и структуриран подход към работата. Разбира се, не очакваме всички тези неща да са изразени в пълна сила от всеки от нас и е нормално да се правят компромиси в някакви разумни граници.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Преди всичко критично мислене, за да може да увеличи вероятността в по-голямата част от случаите да взема добри решения, и способност да комуникира с останалите (на живо и писмено), за да може да предаде добре визията и целите си. Последното е критично при стартиране на нов бизнес, когато човек трябва да убеди света (вкл. инвеститори, медии, служители, клиенти) в смисъла на неговото съществуване и визия за бъдещето.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата по пътя дотук бяха много и разнообразни. Един от предизвикателните моменти беше, че правихме рунд на финансиране в момент, в който правим много значим завой в бизнеса като стратегия, фокус и продукт. Трябваше да комуникираме с инвеститорите ни, че ще правим нещо почти изцяло ново спрямо това, което са подкрепили като визия до момента и че си заслужава да се доверят на екипа ни за втори път. Всички от съществуващите ни инвеститори се включиха във въпросния рунд финансиране. За пореден път се убедихме, че е изключително важно човек с какви хора е избрал да работи и какви отношения е успял да изгради с тях.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Ако разполагах с текущата информация преди 20 години, първото нещо, което бих направил е да инвестирам в Apple, Google & Amazon :) и да задълбоча по-рано знанията си в сферата на machine learning / изкуствен интелект и да стартирам свързан с това бизнес.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Очаквам индустрията да продължи да се развива бързо и да видим още „еднорози“, произлизащи от България. Това не е даденост и трябва да работим, за да се случи, но има необходимата комбинация от енергия и натрупвания и имаме реален шанс да направим нещо значимо не само за българската ИТ индустрия, но изобщо за България и българската икономика и в този смисъл за нашите деца и внуци. Може би единственият критичен за целта, стратегически, дългосрочен проект, който все още не сме адресирали като общество, е инвестицията в образование, но се надявам и това да стане.


    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions

    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 42 минути
    преди 56 минути
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 58 минути
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 1 час
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн