петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8802 прочитания

    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER

    Мениджърът на консултантския отдел в софтуерната компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    16 март 2022, 09:59 a+ a- a

    Мохамед Соула - мениджър на консултантския отдел в SEEBURGER

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Мохамед Соула - мениджър на консултантския отдел в софтуерната компания SEEBURGER

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завърших Техническа гимназия в моя роден град Махдия, Тунис, с профил „Информационни технологии“, след което реших да предизвикам себе си и да се доверя на българското образование, записвайки същата специалност във Френския факултет на Технически университет София. Винаги съм знаел, че ще се занимавам точно с това. През 1998г получих първият си компютър като подарък от семейството си – тогава компютрите бяха още с онези големите дискети. За много кратко време успях да се ориентирам в тази иновативна за времето си машина и стартирах сам първата си игра – Prince of Persia. Този момент беше повратен за мен, а впоследствие с натрупване на знанията си се убедих, че повечето дейности в ИТ сферата са свързани с логическо мислене. Това определено ми помогна в професионален план, за да намирам разумни решения и да проучвам обективно различни проблеми.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Смятам, че образованието, което получих, ми даде отлична база. Истината е, че сферата на технологиите е изключително динамична и работата в нея не ти позволява да потънеш в рутина, да влезеш в коловози. Работейки в сектор, който непрестанно се променя, от теб се очаква да не спираш да се учиш и да търсиш нови знания и подходи. Обучението продължава през целия кариерен път и независимо от опитността и годините работа, ако не си гъвкав и адаптивен, пазарът може да те изхвърли. Работата е интересна, вдъхновяваща и те поддържа във форма – ето защо не бих се насочил към нищо друго. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата работа винаги е много важна чисто психологически за всеки млад човек – възможно е да те откаже завинаги от пътя, който си поел, но е възможно и да те амбицира и да те научи да вярваш в уменията и качествата си. За огромно мое щастие, първата ми работа затвърди решението ми да се развивам в IT сектора. Беше ми възложено да тествам знанията на IT специалисти от България, които да препоръчам за работа по голям проект в град Бърно, Република Чехия. Тази задача беше интересна комбинация между HR Technical Consultant и Sales Consultant.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Помня и ценя всеки момент, в който съм бил предизвикан професионално и е трябвало да науча нещо ново за сектора или за себе си като IT специалист. И все пак мога сред тези моменти да откроя наистина най-важният за мен – създаването на нов консултантски екип в SEEBURGER България. Подобни екипи има в други държави по света и беше от съществено значение този екип да има знанията и качествата, които да го поставят на едно ниво с най-добрите. Като тиймлидер на Service Transition Consulting екипа трябваше да подбера хора, които да обуча и на които да мога да разчитам. Всъщност една от най-важните задачи беше с тези момичета и момчета да създадем сплотен екип. Получих съдействие и помощ от страна на прекия ми ръководител и сега с гордост мога да заявя, че моят екип постигна високото ниво, към което се стремяхме, което се доказва и от редица анализи на постигнатите от нас резултати!

    Как започнахте в настоящата компания?
    Началото беше преди 12 години, стартирах на позиция инженер поддръжка. Сериозен здравословен проблем, който се прояви още по време на изпитателния ми срок, постави под въпрос оставането ми в компанията. 

    SEEBURGER обаче прояви изключително разбиране в този труден за мен момент и така спечели моята лоялност. Беше ми дадена възможност и за развитие и така достигнах до позицията, която заемам днес.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Като мениджър на консултантския отдел в България отговарям за осигуряване на ползотворни и дългосрочни отношения с нашите клиенти и партньори. Моя задача е да подсигуря стабилността на нови и съществуващи партньорства чрез предоставяне на правилните за тях услуги и софтуерни решения. За целта работя отблизо с клиентите си, като това ми дава добър поглед върху  нуждите им, наблюдавам и подпомагам екипа си за консултиране на успешното за клиента стратегическо решение.

    Какво Ви мотивира?
    Да бъдеш част от водеща компания, която помага за ускоряването на дигитализацията на бизнес клиентите си, е достатъчно мотивиращ фактор.

    Отделно, когато екипът е избран да ръководи и да бъде част от най-големите проекти за фирмата, също се мотивирам да продължаваме да поддържаме висок стандарт на работна етика и предоставяни услуги. 

    С какво не бихте направили компромис?
    „Ако искаш да бягаш бързо - бягай сам, ако искаш да бягаш надалече, бягайте заедно“ – вярвам в това правило и в тази връзка никога не бих направил компромис с екипността, лоялността и справедливите отношения между хората от моя отбор.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Подборът на нови членове в екипа е един от най-важните моменти в работата ми. Имам за цел да привлека ентусиасти, които показват желание да се учат и не се страхуват да сгрешат. Такива хора биха били ключ към нови успехи на екипа.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Самоувереност и асертивност са ключови умения, които трябва да притежава всеки мениджър. Това улеснява вземането на решения, дори те да бъдат рискови. Освен това всеки лидер трябва да има своя собствена тайна съставка в социалната си интелигентност, с която да подпомогне създаването на благоприятна среда на работа. За мен е от ключово значение всеки човек от моя екип да знае, че вратата ми е винаги отворена и мисля, че взаимното доверие е пътят към успешните партньорства.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Едва ли ще изненадам някого, като кажа, че пандемията Covid-19 се отрази негативно и на IT сектора. Масовото преминаване към режим на работа home office, страхът за живота и здравето, емоционално нестабилната обстановка предизвикаха чувство на несигурност сред служителите в сектора. Ситуацията допълнително се утежни при появилите се слухове, че IT индустрията предвижда съкращаване на позиции и понижаване на заплати. За мен беше голямо предизвикателство да затвърдя доверието на служителите към SEEBURGER и осъзнах, че точно то е едно от най-важните средства за преодоляване на кризисни ситуации.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Бих пътувал със семейството си много по-често. 

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    През последните години България започна да поставя позициите си като водещ IT Hub. Наблюдава cе засилен интерес и към IT образованието у нас. Това в комбинация ме кара да вярвам и да очаквам, че тази индустрия тепърва ще се радва на блестящи start-ups и нови чуждестранни инвестиции и мисля, че те ще бъдат не само в столицата, но и в други градове.

    Гордея се, че в SЕЕBURGER отдавна поставихме началото на това разчупване с втория ни офис в Пловдив, където има много успешни таланти, а също така отскоро работим и в посока разширяване в още един град. 

    По какви проекти работи SEEBURGER в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Зеебургер Информатик ЕООД в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 6 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове