петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1367 прочитания

    ЕС иска 40% жени в управлението на фирми до 2027

    През октомври 2021 само 30,6% от членовете на управителните съвети и едва 8,5% от председателите на управителните съвети са били жени
    14 март 2022, 16:26 a+ a- a

    Министрите на заетостта и социалните въпроси на страните от ЕС постигнаха „общ подход“ по предложение за законодателен акт на ЕС за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия.

    "Постигнатото днес споразумение в Съвета бележи важен етап. Призовавам за бързо започване на преговори с Европейския парламент за окончателното приемане на тази директива, която ще помогне в борбата срещу „стъкления таван“, с който жените все още твърде често се сблъскват в света на труда", подчерта Елизабет Борн, министър на труда, заетостта и професионалната интеграция на Франция, която в момента е председател на ЕС.  

    С директивата се определя целеви дял за лицата от по-слабо представения пол в управителните съвети на дружествата, допуснати до борсова търговия. Дружествата ще трябва да въведат мерки за достигането на минималната цел до 2027, която е или 40% лица от по-слабо представения пол при директорите без изпълнителни функции, или 33% от всички членове на управителния съвет.

    При неспазване на тези цели дружеството ще бъде принудено да пристъпи към назначаването или избирането на директори при спазване на ясни, неутрално формулирани и еднозначни критерии.

    Държавите членки ще трябва също да гарантират, че когато изборът се прави между кандидати с еднаква квалификация по отношение на това дали са подходящи за поста, на компетентността и на професионалните резултати, дружествата отдават предимство на кандидата от по-слабо представения пол.

    Държавите, които са въвели мерки, като например национални цели за достигане на равноправно представителство на жените и мъжете, може да спрат действието на заложените в директивата изисквания по отношение на назначаването или избирането. Същото се отнася и ако вече са постигнали напредък, който им позволява да се доближат до определените в директивата цели.

    В предложението си Съветът също така уточнява, че отговорността ще бъде по-скоро на държавата членка (отколкото на дружествата) да бъде направен изборът между двете предлагани цели, а именно – 40% от директорите без изпълнителни функции или 33% от всички членове на управителния съвет.

    Въпреки че има постигнат напредък в посока към по-голямо равенство между мъжете и жените в управителните съвети, неравенства продължават да съществуват. През октомври 2021 само 30,6% от членовете на управителните съвети и едва 8,5% от председателите на управителните съвети са били жени.

    Различията между държавите членки са значителни. Тези, в които са въведени мерки, напредват по-бързо от онези, в които няма такива.

    По-висок дял на жените на ръководни длъжности в икономиката би трябвало да се отрази положително на цялата икономика. Освен това жените представляват около 60% от наскоро дипломиралите се от университетите в ЕС. Съответно по-добрият баланс между мъжете и жените в управителните съвети на дружествата ще позволи също да бъдат привлечени по-голяма част от висококвалифицираните жени в Европа.

    Постигнатото днес споразумение между държавите членки открива пътя за преговори между Съвета и Европейския парламент с оглед на намирането на обща позиция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава